Catalunya rep el 23,8% del total de turistes de l'Estat

Economia

Una Setmana Santa de rècord

El bon temps deixa una ocupació turística que frega el ple a la costa, l'interior i el Pirineu

El bon temps s'ha aliat amb el sector turístic durant aquesta Setmana Santa, que ha registrat una ocupació del 95% tant als establiments del litoral com als del Pirineu de Lleida. Els hotelers de la Costa Brava qualifiquen de "desbordant" un resultat que ja els fa preveure un molt bon estiu. El mateix ha passat a la Costa Daurada, especialment a partir de Divendres Sant, aquí amb l'incentiu afegit de la reobertura de Port Aventura i la inauguració de Ferrari Land.

També s'han omplert els establiments de turisme rural de Lleida, i han fregat el ple els de les comarques centrals i Terres de l'Ebre els dies forts de la setmana. El temps també ha jugat a favor dels càmpings i bungalous i del turisme actiu i esports d'aventura, que han tingut una bona arrencada de temporada. A Barcelona i la seva àrea metropolitana, també s'ha vist un auge en el turisme.

La sensació que aquesta Setmana Santa a la ciutat de Barcelona hi havia més turistes que mai es confirma amb les dades aportades pel Gremi d'Hotelers. Si durant el 2016 els establiments de la ciutat van arribar al 80% d'ocupació entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua, aquesta Setmana Santa s'ha fregat el 85%. També s'han assolit el 85% de places reservades en el cas dels apartaments turístics, segons xifres facilitades per la patronal Apartur.

També s'han acomplert previsions al Garraf. El Gremi d'Hosteleria de Sitges assegura que s'ha registrat una ocupació d'entre el 97 i el 100% durant els quatre dies forts de la Setmana Santa. El gremi preveu a més que aquesta pròxima setmana els hotels mantindran una ocupació elevada, que s'aproximarà al 80% en el cas dels establiments del nucli urbà.

Als càmpings i bungalous també s'ha registrat "més moviment" que al 2016, amb una ocupació que ha estat d'entre el 90% i el 100%, i d'un 70% en el cas de les parcelles d'acampada. Majoritàriament els turistes han estat de proximitat, tant de Catalunya com de la resta de l'estat espanyol, però també hi ha hagut un increment d'estrangers, com alemanys, italians, belgues i, sobretot francesos. Es preveu que passi un fet semblant als dels hotels, amb una Setmana Santa que "allargaran" els turistes forans fins ben entrada la setmana vinent.

Les comarques gironines, "optimistes" i "desbordades"
Optimisme entre l'hostaleria gironina després d'una Setmana Santa "desbordant" que s'ha vist afavorida per els dies de sol i per la percepció de recuperació econòmica. Des de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona (FHCG) s'assegura que les perspectives d'ocupació per aquest estiu "les millors dels últims deu anys", tot i que considera que per mantenir la qualitat del servei s'haurien de revisar els preus.

A la costa, a poblacions com Blanes o Lloret de Mar (Selva) s'ha arribat al 95% d'ocupació en places hoteleres. També s'han registrat bones xifres a la Cerdanya, la Garrotxa o el Ripollès, sobretot en restaurants, cases de turisme rural i segones residències. Els càmpings gironins, per la seva banda, han atret turistes estrangers com locals, aconseguint una ocupació mitjana del 85%. Pel que fa a l'Empordà, s'ha mantingut les xifres d'anys anteriors. Des de la FHCG es destaca, a més, la important presència de visitants a les ciutats de Girona, Figueres i Olot.

Tarragonès i Terres de l'Ebre, afavorides per la meteorologia i Ferrari Land
El bon temps, la recent inauguració de Ferrari Land o la celebració de diversos esdeveniments esportius han omplert de visitants la Costa Daurada. En aquest darrer àmbit, es calcula que unes 20.000 persones entre esportistes i acompanyants han estat aquests dies a la zona participant en algun esdeveniment esportiu, com el Torneig Internacional de Futbol Costa Daurada, la sisena edició del World Dancesport o el Torneig TGN Bàsquet. Això ha fet que l'ocupació hagi estat d'entre el 90% i el 95%. La novetat del Ferrari Land també ha atret turistes a la Costa Daurada, especialment famílies que aprofiten també la reobertura de Port Aventura.

Pel que fa als càmpings de la demarcació, s'ha fregat el ple absolut a bungalous, gràcies al bon temps i al fet que la Setmana Santa hagi estat a l'abril. L'ocupació de parcel·les per acampar la tenda ha rondat el 60% des de Divendres Sant i fins aquest Dilluns.

Bones xifres també a les Terres de l'Ebre, amb les cases rurals ocupades en un 95% entre Divendres Sant i Dilluns de Pasqua.

Una ocupació del 95% a Lleida
A les comarques de Lleida s'han acomplert les previsions d'una ocupació global del 95%, el que representa uns 80.000 turistes -5.000 més que l'any passat-, i un volum de negoci superior als 35 milions d'euros del 2016. Part de l'èxit es deu als allotjaments de turisme rural on s'ha fregat el ple absolut.

Pel que fa als esports d'aventura i el turisme actiu, s'ha registrat un 85% d'ocupació en les activitats que s'han fet durant la Setmana Santa. Per la seva part, les estacions d'esquí a les comarques de Lleida han venut 85.000 forfets des del dissabte 8 fins aquest Dilluns de Pasqua.

El turisme rural a la Catalunya Central frega el complet
El turisme rural de la Catalunya Central ha fregat el complet aquesta Setmana Santa, amb ocupacions que van del 90 al 100%. Així doncs, les comarques que concentren un índex més alt d'establiments d'aquestes característiques, com són el Berguedà, el Solsonès i l'Alta Anoia, han fet un balanç molt positiu de l'ocupació, sobretot des de Dijous Sant fins Dilluns de Pasqua.

Des de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Pellicer ha constatat que "seguint la tònica dels altres anys, des de Dijous Sant fins Dilluns de Pasqua ens hem situat al 95% d'ocupació, ja que la Setmana Santa acostuma a ser molt bona". En canvi, ha dit, "la resta de la setmana ha sigut fluixeta". Des de les cases de turisme rural de l'Alta Anoia constaten que enguany les reserves s'han fet amb més antelació, sobretot per llogar les cases senceres. Al Solsonès, la majoria d'establiments de turisme rural han fregat el complet.