La Unió Europea (UE) i el Japó han firmat un nou acord de lliure comerç que preveu eliminar el 99% dels actuals aranzels entre tots dos blocs econòmics. Els líders de la UE i del país nipó han signat formalment a Tòquio aquest dimarts un acord comercial que, segons Brussel·les, "eliminarà la majoria d'aranzels que les empreses de la UE paguen anualment per exportar al Japó". Tanmateix, el pacte encara ha de ser ratificat pel Parlament Europeu i s'espera que entri en vigor a partir del 2019.
El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha defensat aquest matí que el nou acord mostra que la UE i el Japó es mantenen "units contra el proteccionisme" i que "és llum en la creixent foscor de la política internacional". "Aquest és un acte d'enorme importància estratègica per a l'ordre internacional basat en normes, en un moment en què alguns l'estan qüestionant", ha afirmat.
El pacte arriba dos dies després que el president dels Estats Units, Donald Trump, digués que la UE és "un enemic" dels nord-americans en el camp comercial. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat que el Japó "sempre ha estat el soci més fiable d'Europa". En la mateixa línia, Tusk ha reivindicat que el nou acord de lliure comerç amb el Japó no només és beneficiós per als japonesos i europeus, sinó per a "tota la gent raonable d'aquest món que creu en el respecte mutu i la cooperació".
Davant la pregunta sobre l'impacte que pugui tenir el nou pacte comercial en l'ocupació a la UE, el president del Consell Europeu ha afirmat que "el risc real" per a les empreses europees és "la incertesa política, les guerres d'aranzels, la retòrica agressiva i la irresponsabilitat". "Aquests són els riscos reals per als nostres negocis, no els acords comercials", ha dit Tusk a Tòquio en referència a les discrepàncies entre Washington i Brussel·les sobre l'augment d'aranzels.
Adéu als aranzels amb el Japó
Brussel·les defensa que amb el nou acord s'eliminaran "un 99% dels aranzels" que actualment s'apliquen a les exportacions europees al Japó. En concret, destaquen l'eliminació dels impostos japonesos a productes europeus com el formatge o el vi, així com l'obertura d'alguns mercats de serveis, en particular serveis financers, comerç electrònic, telecomunicacions i transport.
Segons les dades de la Comissió Europea, la UE actualment exporta més de 58.000 milions d'euros en béns i 28.000 milions d’euros en serveis al país nipó cada any. "És l'acord lliure comerç bilateral més gran que s'hagi fet mai", ha assegurat Tusk.