VACUNACIÓ
Vacunes contra la covid-19 a la salut privada: de moment, ni parlar-ne
Una part de clíniques privades reclama poder comprar dosis a les farmacèutiques, però el Govern central assegura que l’estratègia europea no ho contempla
Podrem pagar per posar-nos la vacuna contra la covid-19 a un centre privat de salut? De moment, no. El Ministeri de Sanitat respon aquesta pregunta amb rotunditat: “L’estratègia europea de vacunació només contempla que siguin els estats que comprin les dosis; volem assegurar que tots els ciutadans de totes les comunitats autònomes hi tinguin igual accés”, indiquen fonts del ministeri a VIA Empresa. De moment, és la sanitat pública qui s’ha encarregat d’administrar les tres vacunes que ha comprat l’Estat espanyol: la de Pfizer i BioNTech, la de Moderna i la d’Oxford i AstraZeneca, a l’espera que arribi la de Johnson & Johnson a l’abril i altres més endavant. Però una part de clíniques privades reclama crear un circuit de vacunació paral·lel a l’oficial.
En concret, l’Alianza de la Sanidad Privada Española (ASPE), que agrupa 1.300 entitats, demana al Govern central autorització per poder negociar directament amb les farmacèutiques la compra de vacunes. Entre els seus arguments principals, consideren que, “tenint en compte el ritme actual de vacunació, és imprescindible que la sanitat privada s’hi involucri per accelerar-lo” i que aquest model ja existeix amb altres campanyes de vacunació, com la de la grip.
L’associació va llançar la proposta a finals de gener, però encara no ha concretat com seria aquest “suport” que donarien a la sanitat pública, que arribaria, això sí, un cop superat el període d’escassetat de vacunes. “Volem generar aquest debat”, afirmen fonts d’ASPE, que asseguren que algunes comunitats autònomes s’han mostrat obertes a incloure els centres privats en l’estratègia de vacunació: Murcia, Andalusia i Catalunya. De moment, el govern de Madrid d'Isabel Díaz Ayuso ha estat l'únic que ha donat ordre d'incorporar els sanitaris de la privada al circuit de vacunació. Un dels exemples que posen d'aquesta ajuda de la salut privada en la vacunació és el Regne Unit.
Allà, els sanitaris que no pertanyen al servei nacional de salut (NHS, per les seves sigles en anglès) també vacunen, coordinats per la salut pública. Fins i tots els tripulants de cabina d'algunes aerolínies, com Easyjet i Virgin Atlantic, s'han format per poder subministrar vacunes a la població, ja que molts estan sense treballar davant l'aturada de la mobilitat internacional. Si bé des de la Generalitat rebutgen comentar aquest tema en profunditat i es limiten a remetre a les rodes de premsa del Departament de Salut, la sanitat privada catalana s'ofereix, però no ho veu tan clar com l’ASPE.
"No hi ha cap dubte que la sanitat privada podria participar en la vacunació si ens ho demanés Salut Pública, però no ho ha considerat oportú", indica l'Associació Catalana d'Entitats de Salut
El director general de l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), el doctor Lluís Monset, considera que no arribarà el moment en què un usuari podrà pagar per posar-se una vacuna contra la covid-19 a la salut privada, com a mínim, en un futur més o menys proper. “La complicada estratègia de vacunació en el nostre entorn ve donada per les decisions que es prenen a la Unió Europea, i aquesta va decidir que la distribució seria a través dels estats membre i de manera gratuïta per als ciutadans, sense excepcions”, indica. Però alguns països de la UE ja s’han començat a desmarcar de l’estratègia conjunta establerta: Àustria, Dinamarca, Polònia, Hongria i Eslovàquia negocien comprar les vacunes produïdes a Israel, la Xina i Rússia per tal d’accelerar la vacunació als seus ciutadans.
L’experiència dels hospitals
Aquesta primera ruptura amb el full de ruta comunitari pot ser un precedent per a altres accions dels estats membre. Tot i que l’ACES no ho veu proper, deixa la porta oberta a participar en la vacunació: “No hi ha cap dubte que podríem fer-ho si ens ho demanés Salut Pública, però no ho ha considerat oportú”. I el doctor Monset afegeix: “Si ens ho demanés, ens posaríem a treballar immediatament perquè els nostres conciutadans rebessin la vacunació sense cap cost per a ells i el més ràpidament possible”. No contemplen, però, comprar-ne a les farmacèutiques i vendre-les als pacients.
El primer model privat de compra i subministrament de vacunes contra la covid-19 a tot el món ha estat a Indonèsia. La pressió de les empreses ha portat el govern del país a autoritzar que les companyies de qualsevol sector puguin comprar dosis a la sanitat pública per tal de vacunar els treballadors i les seves famílies. Aquesta alternativa al circuit oficial de vacunació és gratuïta per als empleats; és l'empresa qui s'ha de fer càrrec del preu de la vacuna.
Els centres de sanitat privada sí que poden comprar vacunes de la grip i l'usuari pot pagar per posar-se-les, com qualsevol altre servei rebut
Fonts de l’Hospital General de Catalunya, del grup Quirónsalud, qualifiquen qualsevol d'aquestes possibilitats de “ciència ficció”. Recorden que hi ha escassetat de vacunes i creuen que això impedeix pensar en aquest escenari. Si es donés el cas, els hospitals privats estan preparats. Les condicions atmosfèriques que necessiten algunes de les vacunes han estat un dels principals reptes a l’hora de distribuir-les, emmagatzemar-les i subministrar-les. En concret, la de Pfizer s’ha de conservar a entre -80ºC i -60ºC durant fins a sis mesos, unes temperatures poc habituals per als congeladors i refrigeradors farmacèutics.
“Alguns hospitals privats ja s’han avançat i han començat a comprar maquinària”, asseguren les fonts de l’ASPE. En canvi, des de l’Hospital General indiquen que “ja tenim les neveres adequades perquè hem hagut de posar vacunes als nostres sanitaris”.
Les implicacions ètiques
El sector privat també té experiència en l’adquisició directa d’altres vacunes, com la de la grip. El director general de l’ACES recorda que aquesta sí que es ven als usuaris “com un servei rebut”. Tot i així, desvincula els dos casos. “Si hi ha una epidèmia com l’actual, en la qual de moment les vacunes covid són molt escasses, les coordenades lògicament són i han de ser diferents que amb les altres vacunes, per un criteri d’eficiència i d’equitat entre tota la població”, afegeix.
Així doncs, el fet que les clíniques privades poguessin comercialitzar vacunes contra la covid-19 també té implicacions ètiques. El catedràtic de Farmacologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Joan-Ramon Laporte considera que “els centres privats n'han d’estar al marge, ja que generen desigualtats i multipliquen les existents”. En aquest sentit, indica que la vacunació de tota la població per frenar la pandèmia del coronavirus és “un repte col·lectiu” i que la solució que proposa l’ASPE suposaria “vacunar persones que no ho necessiten tant però que ho poden pagar, en detriment de les persones que més ho necessiten”. Si això acaba passant, continua, “fracassarem tots”.