• Economia
  • Vendrell (Biocat): "El sector científic xinès està encara lluny de l'europeu"

Vendrell (Biocat): "El sector científic xinès està encara lluny de l'europeu"

La directora general del clúster de biotecnologia fa balanç des de la Xina d'una missió catalana al líder asiàtic

Montserrat Vendrell
Montserrat Vendrell
Damià Bonmatí
31 de Maig de 2013
Act. 19 de Juny de 2013

La directora general del clúster Biocat, Montserrat Vendrell, respon a l'entrevista de camí a l'aeroport. L'espera el vol de tornada de Xangai (Xina) a Barcelona, després d'uns dies de missió a la potència asiàtica. Sota el clúster de biotecnologia i biomedicina, les empreses catalanes Archivel Farma, Enantia i Janus Developments han format part d'una missió europea a la recerca d'oportunitats de negoci en el sector de les ciències de la vida.

Espanta el gran potencial que té la Xina?
Espanta. És irreal veure les dimensions d'inversió, d'edifics luxosos, de nous projectes urbanístics. El govern finança l'oferta (preus per metre quadrat als parcs, serveis) i la demanda ( les empreses estan molt subvencionades). És difícil d'entendre quant temps pot durar però de moment el creixement econòmic no s'atura...


Quins són els principals avenços d'aquesta missió empresarial a la Xina?
Hem establert vincles de confiança amb diferents representants del sector salut i farmacèutic xinès: empreses, parcs científics i tecnològics i govern. A Xina cal treballar les relacions de confiança abans de parlar d'acords concrets, ens ha anat molt bé per identificar interlocutors vàlids. A Biocat i els altres clústers participants ens permetrà d'ara endavant poder ser de molta més utilitat de cara a ajudar les pimes biotecnològiques i de tecnologies mèdiques catalanes que cerquin oportunitats a la Xina, com també ens hem donat a conèixer aquí de cara a empreses xineses que puguin buscar tecnologies a Europa.

S'han tancat acords?
Biocat, juntament amb els altres clústers (de les regions europees del Piemonte, Baviera i Rhone-Alps) membres de la xarxa BioXclústers han signat acords amb el parc Juke Biotech Park i Zhangjiang Life Science Park. Hi ha acords en marxa amb Suzhou Industrial Park i Suzhou Science and Technolgy Town. A Xina, els parcs són instruments amb molt finançament del govern que ofereixen espais subvencionats, accés a ajuts i suport en l'entrada al mercat xinès.

I les empreses?
Quant a les empreses catalanes, comentar el següent: Enantia ja tenia un acord de col·laboració previ amb una empresa xinesa; el viatge els ha permès reforçar l'acord i definir les properes fases. Archivel, empresa desenvolupant la vacuna per la tuberculosi, ha vingut a cercar col.laboradors per dur a terme la tercera fase dels seus assajos clínics. Han identificat partners potencials amb qui seguiran ara la negociació.

Què n'han après les empreses catalanes de les xineses?
De Xina hem après que és un país ple d'oportunitats. Creix un 20% i te un mercat interior de 1.600 milions de persones. Però també molt complex per la diferència cultural i la multiplicitat de realitats interiors. Cal tenir molt clar què es ve a buscar: compradors, socis, finançament, distribuïdors? A partir d'aquí, buscar algú local que conegui el sector per facilitar el procés.

I de la resta de companyies europees de la missió?
Que la majoria d'empreses biotecnològiques europees comparteixen una mateixa realitat: són petites, necessiten accés a capital i cerquen nous mercats en creixement. L'experiència de la delegació conjunta ha estat molt positiva i fins i tot poden sortir acords entre elles.

Què n'hauríem d'exportar del sector científic xinès?
El sector científic xinès està encara lluny de l'europeu. El seu potencial és la capacitat d'atracció de companyies multinacional. Els manquen però tecnologies innovadores i projectes científics de qualitat.