Vilafranca avança l'hora

La ciutat del Penedès es converteix aquest dimarts en la capital catalana dels horaris europeus per demostrar que és possible racionalitzar les jornades de treball

Els aparadors dels comerços adherits exhibeixen el logotip de la campanya
Els aparadors dels comerços adherits exhibeixen el logotip de la campanya
Neus Navarro
15 de Setembre de 2015
Act. 15 de Setembre de 2015
Aquest matí, Roser Ruiz ha obert la porta de la seva botiga de productes ecològics a les 9 hores, una hora abans de l'habitual. "Ens adherim a la iniciativa perquè considerem que seria perfecte poder tancar a les set", explica la propietària de la botiga Font Salut. Canviar l'horari permetria les seves treballadores arribar abans a casa i passar més temps amb la família, una situació que Roser hauria agraït quan les seves filles estaven en edat escolar.

"Les meves filles ja són grans, però quan vaig muntar aquest negoci fa 17 anys, eren petites i vaig notar la diferència per no poder estar amb elles, perquè passar temps amb els fills és primordial", apunta la botiguera. La conciliació de la vida professional i personal és l'objectiu: "Intento que qui treballa amb mi pugui estar a casa més temps perquè és fàcil, és només tenir la voluntat de fer el canvi", afegeix.

Com Roser, més de 200 comerços s'han adherit a la iniciativa i abaixaran les persianes entre les 19 i les 19.30 hores. També s'hi han adherit empreses petites i mitjanes, com ara despatxos professionals d'advocats, gestories, gabinets d'enginyeria i un centenar de botiguers de Vilafranca del Penedès. "No és qüestió de treballar menys" -repeteixen a l'uníson- sinó de racionalitzar els horaris que fem". Bàsicament, canviar el xip, com resa l'eslògan de la campanya que protagonitza Vilafranca del Penedès. El municipi es converteix aquest dimarts en la capital catalana dels horaris europeus posant en marxa una prova pilot que compta amb el suport de la Unió Empresarial del Penedès (UEP) i les tres associacions de comerciants de la ciutat, Centre Vila, Comerç Espirall i l'Associació de Comerciants La Girada.

Felicitat i activitats socials, més enllà del treball 
"El client s'acostumaria i seríem tots molt més feliços", afegeix Roser. Ser més feliços, sense viure només per treballar, disposant de més hores de vida privada és una de les raons que mouen els participants d'aquesta iniciativa. En la llista d'arguments, cal sumar la possibilitat de participar en activitats socials, com apunta Marta Vivas, propietària de la llenceria del mateix nom, qui afirma que "m'agradaria poder col·laborar amb algunes associacions, però tancant tan tard no ens dóna temps de participar-hi", assegura. Posa com a exemple les seves ganes de col·laboració amb el Banc d'Aliments, entre altres.



La seva és també una raó de pes i per això aquest dimarts ha obert a les 9 fins a les 14 hores i a la tarda treballarà de 16 a 19 hores. Una hora i mitja més d'obertura, i per tant de treball, per conscienciar els més incrèduls i els seus clients: "Algú ha entrat a les 9 amb cara de sorpresa, però quan vols fer un canvi, t'has de posar", admet. En la seva opinió, el canvi d'horaris seria molt positiu, "però entenc que a l'estiu seria inviable pel nostre bon clima i pel tarannà que tenim".

Suport dels empresaris del Penedès
Si els comerciants estan conscienciats, també els empresaris del Penedès s'han mostrat majoritàriament a favor del canvi.Andreu Batlle, secretari de la Unió Empresarial del Penedès, assegura que el seu suport és total. "Els horaris que es plantegen són aberrants. Hem de procurar canviar, però no tan sols pels empresaris i els autònoms, sinó fer-ho pels nostres treballadors", declara Batlle.

Responsable d'un despatx d'advocats, Batlle normalment comença la seva jornada laboral a les 9 hores, amb dues hores (de 14 a 16) per dinar, i acaba a les 20 hores. Avui intentarà llegir els últims e-mails a les 19 hores, convençut que el canvi horari és possible, si més no, tan fàcil com va ser l'assumpció de la prohibició de consum de tabac als bars i restaurants espanyols. "Van dir que s'acabaria el sector. I ara, què passa? No res. Però per fer horaris europeus s'ha de tenir el suport dels nostres polítics. Ho hem de fer tots a la vegada, el que també implica canviar els horaris de les televisions i el seu prime time", apunta Batlle.

En aquesta jornada, l'Ajuntament de Vilafranca ha donat suport institucional a la campanya a través d'una declaració al ple municipal aprovada per unanimitat dels grups amb representació i s'han programat diverses activitats lúdiques durant la tarda, entre les 18 i les 20.30 hores per fomentar la conciliació familiar, les relacions intergeneracionals i l'impuls del voluntariat social.



La iniciativa de Vilafranca vol fer obrir els ulls a la resta de municipis que sí que és possible viure a un altre ritme. "Estem contents amb la resposta i esperem que generi una mica de debat perquè si és possible a Vilafranca, per què no és possible a tot arreu?", es pregunta Félix Hill, president de comerciants Centre Vila.

Tot i l'esforç dels comerciants de canviar l'horari durant un dia, amb la consegüent pèrdua de clients en algunes franges horàries que pot comportar, l'escepticisme també és present en testimonis com el de Fina Cusiné, de la bodega de l'Espirall. Cusiné està convençuda que alguns clients ni percebran el canvi, però el benefici que pot aportar als comerciants és ben gran: passar més hores amb els nens quan surtin de l'escola i fer, en definitiva, més vida familiar. "Però és una prova pilot. La vida de la botiguera ja sabem com és...", deixa córrer.