L'ambient a la Casa Llotja de Mar era el de les grans nits electorals. Ningú, però, es podia esperar allò que estava per venir... I és que les 13 Cambres de Comerç de Catalunya han tingut del 2 al 8 de maig una cita amb la història. La Cambra de Comerç de Barcelona que era la més disputada amb cinc candidatures s'ha saldat amb un resultat provisional inesperat per a pràcticament tots els presents: una victòria aclaparadora i indiscutible d'Eines de País. Fins i tot, la presidenta de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Elisenda Paluzie, ha vingut a celebrar-ho a posteriori. Els aplaudiments i els crits d'independència no s'han fet esperar...
La candidatura independentista que compta amb el suport de l'ANC i el Cercle Català de Negocis (CCN) impulsada per Joan Canadell, Pere Barrios, Joel Joan o Albert Pont, entre d'altres, ha assolit un resultat insòlit: 31 cadires en el ple de la Cambra. De confirmar-se aquestes xifres en els resultats definitius que s'esperen en les pròximes hores o dies, no necessitarien cap mena de suport per formar govern a la Cambra. Ni tan sols de les 14 cadires de plata de les grans empreses o les sis de les patronals Pimec i Foment.
- Eines de País: 31 cadires formades per Catgas Energia, Recam Laser, Josep Muntal, Integración de Sistema Wen, Plásticos Pineda, Truckcat, Jaume Giró i Giró, Rapid i Segur Assistencia de la Llar, Instaquatre, Parkdale Invest, Iniciatives Canadell, Jula Lloguers, Implica2 Consulting y Servicios, Saileforners, Masley & Leymans, Hipercafe, Consultoria d'Espais Nuri i Sergi, Francesc Cara Sola, Avant Telecom & Urbotic, IM Projects, Bacus Eventos Sociales, Pere Quart, Nubur XXI, Vistadome, Isardsat, The Black Swan Family Office, Elisabet Camprubí, Arriska, Balneario Termas Victoria, Industrial Nautica Catalana, Grup d'Animadors Professionals.
- Enric Crous i José Maria Torres: 5 cadires formades per Lluch Essence, Bon Preu, Restaurante Palou, Ferrer y Ojeda Asociados Correduria de Seguros i Hospital Sant Joan de Déu.
- Carles Tusquets: 3 cadires formades per Autocares Julià, Trea Capital i Inmobiliaria Colonial Socimi.
- 50a50: 1 cadira de Núria Bosch.
- Ramon Masià: 0 cadires.
Exceptuant els 40 principals d'Enric Crous i José Maria Torres que s'han reunit a porta tancada a un hotel de Balmes, la resta de candidatures han seguit la nit electoral des de l'emblemàtic edifici de la Cambra de Barcelona. Allà on fa només uns mesos se celebrava un Consell de Ministres carregat de polèmica. L'ambient era de nerviosisme i el moment més inaudit l'ha protagonitzat el director general de la Cambra de Comerç de Barcelona, Xavier Carbonell, quan sobre les 23 de la nit ha assegurat que "els resultats provisionals no sortirien aquesta nit".
El preludi: "Digues els resultats provisionals, collons!"
Tot seguit, però, es filtraven els primers resultats a la premsa. "Visca la República!", cridaven els candidats de l'ANC sense saber encara la xifra exacta. Tot plegat, després d'una jornada intensa amb campanya per part de Crous i Tusquets, picabaralla entre candidats pakistanesos i llargues cues per votar, les cartes estaven repartides i només quedava esperar.
El dia ha estat intens, però la nit ha estat encara molt més llarga i confusa... El secretari general de la Cambra de Barcelona, Xavier Coronas, ha comparegut passada la mitjanit per aclarir el malentès i detallar que hi ha 955 vots, un 6,3% dels aproximadament 17.224 totals, que han estat apartats de l'escrutini i que estan pendents de verificació. "Això no vol dir necessàriament que hagi de tenir un impacte o no en els resultats", ha assegurat.
En aquest sentit, Coronas ha insistit que els auditors han trobat "evidències suficients" com per excloure alguns vots del resultat final alhora que ha augurat que "l'escrutini final no es podrà saber fins a d'aquí tres dies". Els motius? "Prudència i no suscitar expectatives diferents a les reals". La calma no ha arribat després de la tempesta... I algun dels candidats d'Eines de País ha espetat: "Digues els resultats provisionals, collons!".
Coronas ha començat a cantar-los en veu alta entre els aplaudiments dels guanyadors de la nit. Destaca sobretot que ni els presidenciables Enric Crous ni Ramon Masià han obtingut cadira, i sí que ho ha fet Carles Tusquets que tot just unes hores abans assegurava que en el cas hipotètic de no guanyar faria oposició al ple. Entre els noms propis d'Eines de País salten a la vista: Joel Joan, Mònica Roca, Pere Barrios, Joan Canadell, Albert Pont o Joan Font, que s'ha mogut entre la candidatura de Crous i la independentista durant tota la campanya. Però, n'hi ha molts més...
República, sobirania i consultes
Quins són els eixos estratègics d'Eines de País a la Cambra de Barcelona? Molts d'aquests, s'han anat dibuixant durant la campanya electoral: "La República catalana i la sobirania fiscal sense submissió als interessos d'oligopolis i empreses amb seus no catalanes" alhora que desvincular-se de "la Cambra d'Espanya i l'economia de l'Ibex 35".
Encara més: "Cal esdevenir República perquè necessitem un Estat que doni suport a les nostres empreses ja que l'Estat espanyol dóna suport a les seves empreses, però no al teixit real de Catalunya que són les pimes", assegurava el candidat i fundador de Petrolis Independents, Joan Canadell, en el debat organitzat per VIA Empresa.
Eines de País defensa "la República catalana i la sobirania fiscal sense submissió als interessos d'oligopolis i empreses amb seus no catalanes" alhora que desvincular-se de "la Cambra d'Espanya i l'economia de l'Ibex 35"
"Defensar els interessos dels empresaris d'aquest país és polititzar?", es preguntava llavors alhora que ell mateix responia "hem intentat de totes les maneres trobar un encaix amb l'Estat espanyol i no hem pogut, hem tingut un cost d'oportunitat enorme. Quants diners hauríem guanyat en els darrers 10 anys si haguéssim estat independents?". Les infraestructures també seran un punt clau.
Eines de País ja va anunciar que posarà també en marxa un sistema de consultes nacional, territorial i sectorial on es preguntarà a l'empresariat català sobre l'actuació de la Cambra de Comerç de Barcelona pel que fa al procés donant informació i fent estudis sobre el potencial d'un nou Estat català, la sobirania fiscal per fer efectiva la República o fins i tot, reprovar Felip VI com a rei després de "pressionar les empreses per canviar la seu social" i declarar-lo "persona non grata" a la Cambra.
"Enquestes de Pimec, Cecot i la mateixa Cambra de fa anys posen de manifest que més d'un 50% de l'empresariat està a favor de la independència i ara els resultats poden ser més alts", recordava Canadell. L'electorat de la Cambra li ha acabat donant la raó. Durant la campanya, no hi han faltat suports mediàtics com: Lluís Llach, Xavier Sala-i-Martin, Aamer Anwar, Toni Albà, Toni Comín, Beatriz Talegón, Alfons Godall, Ferran Latorre, Joan Queralt, Isona Passola, Sergi Mateu, Santi Vidal, Pilarín Bayès, Lloll Bertrán, Eduardo Reyes, Ramon Cotarelo, Magda Oranich, Mon Plans, Chema Clavero, Pepe Fajula, Francesc Prat o Pepa Arenós, entre molts d'altres.
La Llotja, del Consell de ministres a la independència cameral
Un cop s'escullin les cadires patronals i es conformi el ple cameral a partir de juny, només quedarà pendent escollir el comitè executiu integrat pel president, els tres vicepresidents, el tresorer i els set vocals. Entre passadissos, Pere Barrios i Joan Canadell són els candidats que sonen amb més força a la presidència, però sembla que encara no hi ha res decidit.
Sigui com sigui, Valls posarà punt i final als quasi 17 anys (amb quatre de pròrroga) que ha presidit la Cambra de Comerç de Barcelona després del seu particular comiat amb revolta. I ara, encara més amb una nit electoral que ha donat per a molt... Per tristesa i malestar d'uns i alegria dels altres. A l'espera dels resultats definitius que difícilment distaran molt dels actuals i amb el fantasma de la impugnació encara present però una mica més lluny donat el context, Eines de País amb el suport de l'ANC i el CCN ha donat la CAMPANADA en majúscules a la Cambra de Barcelona.
La imatge final no s'ha fet esperar: la candidatura ha marxat d'una Llotja que pràcticament no coneixien fins a avui, per la porta gran i cridant "Independència" i "Visca la República!". Allà on a finals de desembre el president del Govern espanyol Pedro Sánchez i el seu consell de ministres aprovava la pujada de l'SMI a 900 euros bruts mensuals dividits en 12 pagues i canviava de nom l'aerport d'El Prat. Coses del destí... O del Joc de Trons cameral.