El 5G i les dades revolucionaran les nostres vides si sabem com utilitzar los

women 360º congress

Doctor Google, dades i 5G, el petroli del segle XXI

El Women 360º Congress debat sobre com la tecnologia pot influir en la nostra salut, però avisa que cal que la regulació avanci al mateix ritme per millorar-la

Ser o no ser. 5G o no 5G. Dades o sense dades. Aquesta és la qüestió. Si fins ara el petroli ha dominat l'economia mundial i ha estat el protagonista de la geopolítica internacional, "les dades seran el petroli del segle XXI", segons la directora general de la Societat Digital de la Generalitat, Joana Barbany, que considera que "qui ho tingui, tindrà la palanca per governar la seva empresa". Amb l'auditori de Naturgy ple a vessar, el Women 360º Congress donava el seu tret de sortida de la mà de cinc dones referents en els seus camps. Moderat per la directora del congrés, Rosa Cuscó, tant Barbany com les altres quatre dones han ressaltat la importància de la salut en les nostres vides i de la incidència que la tecnologia pot tenir en la seva evolució. Una (r)evolució que haurà de ser liderada, també, pel talent femení.

Més info: 5G per salvar vides

La tecnologia avança molt més ràpid que les polítiques que haurien de cobrir-la i fer pedagogia en aquest sentit esdevé un requisit indispensable si volem utilitzar-la en el nostre benefici i, sobretot, en el de tota la societat. Per això, cal democratitzar el coneixement i educar en l'ètica tecnològica. El dissenyador i arquitecte Richard Buckminster Fuller deia que "no intentis canviar un sistema, construeix un de nou que faci que l'anterior quedi obsolet". I el 5G ha fet que qualsevol altre canal de comunicació quedi antiquat. "El 5G arriba per democratitzar el coneixement i perquè hi hagi igualtat de condicions a qualsevol part del món". Amb aquestes paraules, la directora comercial APP i Sanitat Catalunya i l'Aragó de Vodafone, Joana Sánchez, provava d'explicar que si fins ara les tecnologies sense fils ajudaven a comunicar persones, ara, arriba la revolució del 5G, que té per objectiu facilitar la comunicació entre màquines.

Durant el Mobile World Congress, ja es va poder viure en directe una operació d'un intestí gros en remot. Gràcies al 5G, el doctor Antonio de Lacy va protagonitzar una prova pilot des del Recinte Gran Via de Fira de Barcelona amb una laparoscòpia per extreure una part de l'intestí gros a un pacient que era a més de cinc quilòmetres de distància, dins del quiròfan Òptimus de l'Hospital Clínic de la capital catalana. Va ser un èxit total. Això, sosté la representant de Vodafone, no només "proporciona nous models de negoci", sinó que també "et permet estar al servei de les persones".

Allargar vides amb segell de qualitat

Si bé és cert que ja és una realitat que la investigació i la tecnologia estan allargant la nostra esperança de vida, també ho és que no podem arribar ni a imaginar el gran poder que tenen les dades, el paper del 5G, de l'IoT o de la Intel·ligència Artificial. De moment, però, Vodafone ja està col·laborant amb la Generalitat per investigar la fórmula (encara) màgica que permeti reduir els temps entre l'instant en què es produeix un accident i el temps que es triga a arribar a l'hospital. Ara mateix ja existeixen ambulàncies que funcionen com a quiròfans virtuals "perquè tenen coneixement i saben què està passant i com donar ordres concretes i, fins i tot, operar encara que no hi hagi un metge allà".

La primera taula rodona sobre innovació en salut del Women 360º Congress | MEM

Moltes de les operacions que avui en dia no avancen de la manera esperada, acaben sortint malament per manca de coneixement davant d'un problema inesperat. Si és possible tenir un mentor que guiï tot el quiròfan a distància, tingui una perspectiva global i pugui subratllar amb total precisió la zona a intervenir donant ordres precises, el món canviarà i molt.

Programari ètic, coneixement humà

Precisament per això, cal "tenir molta consciència". La directora general a Alastria Blockchain Ecosystem, Monste Guardia, posa especial èmfasi en el fet que "cal tenir ètica i moral quan dissenyem software". A parer seu, "hem d'elevar-nos una mica perquè pensem que en el nostre dia a dia vivim amb una alta qualitat de vida i no és així". "Ens diuen frikis perquè mirem el món des de fora, com un món global", relata, al mateix temps que posa damunt la taula que "hi ha dades que no sabem utilitzar i això ens dóna incertesa".

Guardia: "La tecnologia és una eina perquè la relació del procediment és humana"

A més, Guardia explica que "quan vam aconseguir comunicar a distància, va començar el descontrol" i assegura que, "de vegades, no som gaire conscients que estem telecomunicant". Ni conscients d'estar telecomunicant, ni conscients que "la tecnologia ja existeix", però no l'explotem. La solució? "Crear un ecosistema blockchain que permeti unir la farmàcia, els hospitals i la infermeria" al servei del sector sanitari, però un ecosistema que sigui una "eina" per als professionals perquè "la relació del procediment és humana".

En aquest sentit, proposa "trencar barreres de creences que ens facin pensar que la nostra professió morirà perquè només es transformarà" mentre apunta que el futur immediat serà "creatiu, adaptable al canvi, amb comunicació a distància, mesurable i sostenible". I a tot això és i serà al que hem d'adaptar-nos.

Ser entrenat per la Bíblia

La gestió de les dades, doncs, és clau en aquest progrés tecnològic. Si a "doctor Google", com el bateja la directora del gabinet tècnic del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Mercè Camps, l'infles de dades per obtenir un resultat i no les gestiones, acaben passant coses com que, sovint, les traduccions del cercador fan referències bíbliques perquè, recorda el director del departament de Ciències de la Vida del Barcelona Supercomputing Center (BSC), Alfonso Valencia, "la traducció està entrenada per la Bíblia, que és el llibre més traduït de la història".

Tanmateix, però, falta talent digital i coneixement per poder explotar totes les opcions que brinda la tecnologia. "La tecnologia facilita moltes tasques, però si no tenim coneixement, no serveix per a res". Clar i contundent, el catedràtic i investigador de la UPC, Ulises Cortés, vol donar a conèixer l'altra cara de la moneda i ha proposat que "baixem una mica aquesta eufòria tecnològica" si no sabem com utilitzar-la.

Més info: Talent digital (i femení) per salvar el PIB

"Fins a on li volem donar autonomia a una persona amb alzheimer?", es pregunta, per explicar que cal dissenyar una tecnologia que sigui "proactiva, reactiva i segura". I això cal fer-ho ràpid perquè les xifres de malalties degeneratives que estem assolint "per l'envelliment de la població són terribles".

Però no només cal talent digital i coneixement, sinó també una regulació que vagi acord amb l'evolució de la tecnologia. I és que, com posa de manifest el doctor i col·laborador del BSC, Enric Banda, "no hi ha tecnologies bones o dolentes: hi ha polítiques bones i polítiques dolentes".