Aurora Catà, Núria Agell, Mariona Sanz i Esther Carrera | Women Evolution

Economia

El Women Evolution enceta una nova edició abordant un nou repte: el talent generacional

El congrés d'enguany es celebra, de nou, a Esade Sant Cugat, sota el lema 'Liderar els reptes d’avui creant les oportunitats de demà'

El Women Evolution ha arrencat aquest dijous, 3 d'octubre, a Esade Sant Cugat, amb l'objectiu de visibilitzar el talent femení, sota el lema Liderar els reptes d’avui creant les oportunitats de demà. La nova edició, enfocada a abordar els principals reptes de les dones en àmbits com la salut, el lideratge, la tecnologia, els negocis, el networking i la innovació, ha comptat amb diferents taules rodones i panells que han centrat la seva atenció, especialment, en la transferència de coneixement entre el talent femení, tenint en compte també el repte generacional. 

El congrés l'han inaugurat María Díaz, directora de Comunicació, Marca i Relacions Institucionals de Esade, Elvira Bisbe, vicepresidenta Col·legi de Metges de Barcelona COMB i Josep Maria Vallès, alcalde de Sant Cugat del Vallès. Vallès, de fet, un dels pocs homes de la sala, ha valorat positivament l'increment de la presència masculina en la trobada: "És bo que aquest congrés sigui organitzat per dones, però també que hi puguin participar homes, perquè ens enriquiu amb el vostre coneixement i lideratge". Segons ha explicat Vallès, la primera vegada que va participar en el congrés només hi havia dos homes entre el públic.

L'esdeveniment ha anat dirigit a dones líders, executives i emprenedores que volen potenciar el seu desenvolupament professional i personal, amb el propòsit de generar impacte i promoure un lideratge transformador en el context empresarial actual. Aurora Catà, vicepresidenta de l'America’s Cup Events Barcelona; Mariona Sanz, directora d'Innovació i Desenvolupament del Barcelona Supercomputing Center, i Esther Carrera, senior executive de Michael Page, han estat les encarregades de donar el tret de sortida amb tres xerrades sobre el paper de la dona a l'empresa i al món tecnològic. Les tres han coincidit a lamentar que encara avui els homes són majoria en aquest sector i en les esferes de decisió i han abordat el repte d'accelerar la paritat de gènere.

"En el món tecnològic falten dones", ha sentenciat Mariona Sanz, qui considera que les causes d'aquesta manca de talent femení a professions STEM s'inicia a les etapes inicials de la formació, a l'educació dels més petits: "La carrera científica i tècnica ha estat tradicionalment dominada per homes". 

Catà: "Necessitem processos objectius per fomentar la meritocràcia en les promocions dins de les organitzacions"

Aurora Catà s'ha mostrat en contra de les quotes d'homes i dones, tot i reconèixer que hi ha molts més homes. En canvi, aposta per una meritocràcia real a les empreses: "Necessitem processos objectius per fomentar la meritocràcia en les promocions dins de les organitzacions". "La meritocràcia s'ha d'imposar", ha reivindicat. En aquest sentit, també ha enviat un missatge a les professionals: "S'ha de tenir la convicció que no hi ha límits ni sostres, encara que n'hi hagi". A més, la vicepresidenta de l'America's Cup ha entomat el "repte del talent" i la necessitat de fomentar vocacions tècniques i tecnològiques. "Hem d'involucrar la necessitat que el talent vulgui implicar-se i transformar el món".

La tecnologia, de fet, ha protagonitzat nombrosos panells del congrés, amb Argelia García, sòcia fundadora i CEO de ToGrowfy, i Julia Diez Martín. del Centre d'Excel·lència d'Intel·ligència Artificial de CaixaBank Tech al capdavant de les temàtiques tecnològiques. El panell de Julia Diez l'ha moderat Elena Busquets, directora de VIA Empresa

Més info: El cost ocult que assumeixen les dones autònomes

Les generacions i l'edat

Per la seva banda, Esther Carrera ha volgut centrar-se en el repte generacional i ha recomanat a les empreses que formin equips amb persones de diferents edats: "No és sa que una companyia només tingui una generació". En aquest sentit, ha donat tres estratègies per atreure talent jove i mantenir-lo, un dels grans reptes, ja que ha explicat que les noves generacions es cansen ràpidament i canvien sovint de feina. La flexibilitat, els programes de formació i desenvolupament i la cura de la salut i la salut mental són els tres pilars. A més, ha fet una crida a no discriminar per edat, com sovint pateixen les persones més grans: "Tots hem sigut joves i tots serem grans". 

Els premis del Women Evolution

A la tarda, el congrés atorgarà els We Leadership Awards, reconeixent cinc lideratges femenins en àmbits empresarials diversos, compromesos amb la diversitat i la igualtat a l'empresa. Laura Grau, directora del TOT Sant Cugat i adjunta a la Direcció General de Totmedia, entregarà els premis a:

  • Premi d'Honor del Jurat a la Empresària referent: Maite Casademunt, fundadora i directora Creativa de Lola Casademunt.
  • Premi a l'Excel·lència en Medicina: Yolanda Jordan, adjunta UCIP y Dirección Médica Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.
  • Premi a la Directiva compromesa en temes socials: Alicia Calvet, sòcia-directora d'Ambesten Consulting. 
  • Premi a l'Emprenedora innovadora en Salut: Montse Barceló, emprenedora i inversora de l'àmbit de la salut.
  • Premi l'Home còmplice en l'impuls al lideratge femení: Xavier Pladevall, fundador i CEO d'Acció Preventiva.