• Economia
  • "Si et donen 1.000 euros al mes, perquè has d'anar a rentar lavabos?"

"Si et donen 1.000 euros al mes, perquè has d'anar a rentar lavabos?"

L'enginyer i degà a la UVic, Xavier Ferràs, defensa l'establiment d'una Renda Bàsica Universal perquè "la prioritat ha de ser desenvolupar-nos com a persones"

Xavier Ferràs, enginyer i degà a la UVic | Cedida
Xavier Ferràs, enginyer i degà a la UVic | Cedida
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
Barcelona
17 de Maig de 2018

No és el primer que parla d'una Renda Bàsica Universal però sí dels que més energia posa a la seva defensa. Xavier Ferràs, habitual col·laborador d'aquest mitjà, professor i degà de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic, està convençut que la societat actual ha de virar en un model completament diferent en què créixer intel·lectualment sigui la prioritat perquè la producció de béns materials quedarà en mans de robots. La proposta, que explica en la segona part d'aquesta entrevista amb VIA Empresa, part d'una premissa: "Imaginem que tenim 1.000 euros cada mes, independentment de si som rics o pobres". Quasi res.

 

Una de les teves afirmacions a VIA Empresa és que "la digitalització està col·lapsant el sistema capitalista. En quin sentit? 

Pot arribar a col·lapsar-ho. Justament pel que hem dit, perquè el mercat financer està apreciant molt més les empreses digitals que les que no ho són. I el mercat financer som tots, perquè al final el que vols és retorn ràpid i mínims riscos. Si Facebook te'ls dóna, el mercat financer invertirà en Facebook i el mercat financer no ha d'estar alineat amb el benestar de les nacions en el mitjà termini. Si deixes el mercat que inverteixi en temes digitals perquè són ràpids i segurs, però no són distributius, pot arribar a col·lapsar el sistema. No t'ho creus gaire, no?

 

Entrevista a Xavier Ferràs | AF
Un moment de l'entrevista a Xavier Ferràs | AF 

Sóc escèptica. El discurs m'agrada però crec que és difícil veient el que passa, sobretot sabent que la societat també té una doble velocitat. Què fem amb aquesta part de la població que no sap ni enviar un mail? 

El que et dic és que el futur que hauríem d'esperar és un futur de societats educades, totalment tecnificades, amb un mercat de treball completament diferent de l'actual... Per què hem de treballar? Igual no ho hem de fer perquè el treball és una construcció nostra i està supeditada a què hi ha gent que necessita elements productius per produir coses però si no es dóna, per què has de treballar? Això vol dir que has de substituir els teus objectius personals per uns altres i funcionarà només en una societat totalment culta, sofisticada intel·lectualment... M'ho imagino el 2060, no abans. Però la nostra missió és que els nostres fills ho vegin perquè l'alternativa és precarietat, inestabilitat, conflictes, guerres... I si, és veritat que tenim dues velocitats però els meus avis van néixer en uns entorns gairebé medievals i ara ja tenim mitjans diferents.

"La nostra missió és que els nostres fills ho vegin perquè l'alternativa és precarietat, inestabilitat, conflictes, guerres... "

En aquest futur una de les idees que proposes és la de la Renda Bàsica Universal. No em queda clar si la seva postura és a favor o en contra. 

Estic clarament a favor però no vull que se'm malinterpreti perquè immediatament hi ha partits polítics que la proposarien per demà. Estic a favor en el mitjà i llarg termini i crec que és necessària. És un instrument que veurem, si no nosaltres, els nostres fills. Però no vol dir que ara es pugui implementar: ara és impossible. S'han de construir estructures econòmiques que t'ho permetin. I no és ni de dretes ni d'esquerres, les esquerres diuen que és bona perquè elimines la pobresa, perquè implica donar a la gent 1.000 euros cada mes independentment de si treballen o no, sigues ric o pobre.

La renda ens igualaria, no? 

Sí, però no és comunisme. Tens llibertat per ser multimilionària, però no cauràs mai per sota el llindar de la pobresa i només ho pots fer si les finances públiques estan sanejades, si l'economia rulla... A Finlàndia, al Canadà, té sentit ara perquè han avançat en formes de capitalisme social.

"La Renda Bàsica Universal no és ni de dretes ni d'esquerres" 

I culturalment seria fàcil? 

Evidentment aquí tenim una cultura més de l'escaqueo, però en economia sabem que les cultures es canvien amb incentius. La idea és que imaginem que tenim 1.000 euros cada mes, independentment de si som rics o pobres. Això multiplicat per set milions i mig de catalans, doncs, ja pots saber quant poden costar les finances públiques: doblar el pressupost de la Generalitat. Si tu en l'any 1900 li deies als treballadors tèxtils que tindrien jubilació, et dirien que impossible, però s'ha aconseguit. En cada moment de la Història quan has intentat marcar una fita, els números ajuden però els economistes pensen mirant el passat o el present però no pensen en les tecnologies del futur, per tant, si mires com estem ara no és possible, però si mires pensant en el canvi tecnològic que vindrà, d'entrada no ho descartem.

I aquesta proposta la veus materialitzada en alguna candidatura política? 

No, perquè no es coneix. El que hi ha de Renda Garantida està molt supeditat a què el receptor estigui aturat, per exemple, i exigeix unes condicions. I Universal vol dir per sempre per a tothom i Bàsica vol dir que on estigui el llindar de la pobresa que tu no hi puguis caure. La gent diu que es deixaria de treballar però jo penso que no, el que hi hauria és una major propensió al risc perquè la gent sabria que mai pot perdre-ho tot, per tant es podria emprendre i si fracasses, mai quedaries al carrer, per tant són mesures que estimulen l'economia. Però hi ha dos problemes: el primer, és que el primer país que ho faci generarà un efecte crida bestial. I l'altre és què passa amb les feines de menys valor afegit. Si et donen 1.000 euros al mes, perquè has d'anar a rentar lavabos? Entenem que aquest tipus de feines també seran automatitzades.

Serà fàcilment conviure en un món industrialitzat i seguir buscant la felicitat, com cites en el teu llibre? 

Això de "te ganarás el pan con el sudor de tu frente" és una barbaritat. Si un robot treballa per tu,  tu el que has de fer és desenvolupar-te com a persona, que és una altra història. Hem d'ensenyar als nanos a desenvolupar-se com a persones en temes esportius, culturals, filosòfics. El que no pot ser és partir d'un paradigma equivocat pensant que si no tinc feina, sóc un desgraciat. No, jo necessito viure, per tant,en un entorn totalment robotitzat i que genera riquesa, necessito un sistema em pemeti viure dignament. 

"Això de "te ganarás el pan con el sudor de tu frente" és una barbaritat"

Afirmes que confies en "un futur de clústers de coneixement, on la pobresa s'hagi abolit, la tecnologia treballi per sustentar el benestar global, noves formes de desenvolupament humà sorgeixin en noves economies de l'oci, de l'esport o de la filosofia; i on els humans podem explotar de forma creativa, al màxim, el nostre potencial emprenedor i innovador. (...) Avançar cap a aquest escenari d'abundància és el gran repte, i la gran responsabilitat de la nostra generació. Continues estant d'acord amb aquesta utopia? 

Totalment. En un fòrum, un senyor em va dir que era immoral que gent que no treballés tingués una renda. En un món d'escassedat és immoral, però en un món d'abundància com el nostre, el que és immoral és que la gent no la tingui.