El bitcoin és una moneda electrònica que permet intercanviar béns i serveis a través de transaccions electròniques de forma directa sense la necessitat de cap intermediari. Segons els càlculs de Bbank (l'empresa que distribueix els caixers automàtics de la moneda virtual arreu de l'Estat), Catalunya compta amb uns 20.000 usuaris d'aquesta nova forma interactiva de permuta de divises, utilitzada sobretot per turistes de fora de la zona euro. "El bitcoin és l'alternativa a la targeta de crèdit", explica un dels gestors de Bbank, Ignacio Oscaráiz.
Per poder obtenir bitcoins s'ha d'accedir a una de les moltes plataformes web que hi ha distribuïdes per la xarxa, enviar els diners i esperar uns quants dies fins que la transferència es faci efectiva. Per a la venda, el procés es fa a l'inversa, s'envien els bitcoins, la plataforma guarda la moneda al seu servidor i després es rep una transferència al compte bancari.
Amb aquest sistema, "el problema és que al carrer no existeix res per comprar i vendre", assegura Pablo Borrell, responsable de l'empresa fabricant dels caixers, PaYmaQ . La instal·lació dels caixers vol posar solució a aquest buit.
"El que hem fet nosaltres és fer un acord amb Bbank on ells han fet la seva pròpia plataforma web, que està connectada amb els nostres caixers". Aleshores des de les màquines es fa la compra i la venda amb diners en efectiu, i "directament es connecten amb la plataforma web de Madrid per fer l'intercanvi de bitcoins", explica Borrell.
Una empresa de Barcelona facilita el bitcoin com a sistema de pagament
Si bé de moment la majoria d'usuaris són estrangers, aquest sistema de pagament comença a funcionar a la ciutat de Barcelona. Bussetus, una petita empresa fabricant d'articles d'esports i altres prestacions per a la vida quotidiana, ha incorporat el pagament amb bitcoins en la seva botiga online, "tot i que fins al moment, aquest sistema encara no ha tingut cap usuari", reconeix Jordi Maura, el propietari de la companyia.
L'empresari explica que els caps de setmana els seus clients es troben en esdeveniments esportius, "on els nostres usuaris, els competidors, no acostumen a portar efectiu a sobre". A partir d'ara, però, "poden comprar els nostres productes amb bitcoins", afegeix Maura.
Previsions de futur
Una vegada finalitzat el període de proves al centre comercial de Diagonal Mar, la maquina sortirà de la capital catalana per fer un recorregut per tot l'Estat per donar a conèixer el funcionament del bitcoin als caixers automàtics i intentar apropar la tecnologia al públic. Fins al moment, PayMaQ està fabricant les primeres 40 màquines que es començaran a introduir al mes de maig, amb la previsió de poder arribar a les 100 unitats durant el 2014, 20 de les quals aniran a Catalunya.