L'equip de científics d'AEInnova

Emprèn

AEInnova, energia per a les 'smart cities'

Aquesta empresa desenvolupa una tecnologia que aprofita l'energia residual que es produeix arreu per generar electricitat

"A AEInnova ja tenim la tecnologia que permetrà moure les noves Smart Cities". Així de clar i així d'ambiciosa és la proposta d'AEInnova, que amb el seu projecte d'energy harvesting volen aprofitar l'energia residual que es produeix arreu per generar electricitat.

Els promotors són investigadors del departament de microelectrònica de la Universitat Autònoma de Barcelona que van veure en el camp de la recuperació de corrent elèctric a partir d'energies mortes una gran quota de mercat. Raúl Aragonés és doctor en microelectrònica i forma part de l'equip d'AEInnova, que el conformen un catedràtic, tres doctors i sis enginyers de diferents camps.

El projecte que han engegat utilitza cel·les Peltier, la tecnologia que fan servir, per exemple, les neveres de càmping. "Vàrem observar que són molt eficients i, a més, reversibles, serveixen tant per fred com per calor", explica Aragonés. "El problema era que en estructures grans tendeixen a autodestruir-se", diu l'emprenedor. AEInnova han aconseguit desenvolupar una tecnologia que evita aquest efecte.

Calor recollida, energia guanyada
Aquesta tecnologia, connectada a equips que generen calor, serveix per reutilitzar la calor residual per convertir-la en electricitat. Segons afirma Aragonés, "ara més del 50% de la calor generada per les activitats industrials es perd i nosaltres amb un metre quadrat podem arribar a recollir entre 50 i 500 watts d'energia". Amb la idea d'AEInnova, segons explica Aragonés, "es podria recupera energia de xemeneies, carreteres, calderes, màquines industrials, el mercat és molt gran". Aplicada al camp domèstic "amb la calor que es genera, podríem aconseguir que una caldera sigui autosuficient i, així, estalviar-nos un punt de llum i molts diners".

Ara mateix els emprenedors han desenvolupat un prototip que s'acobla a les calderes i de moment el provaran a la sala de calderes de l'Escola d'Enginyers de Barcelona. "El prototip ha costat uns 2.000 euros, però produït en sèrie suposaria uns 100 o 120 euros", diu Aragonés.

"És evident que al món actual necessitem energia però cada vegada és més important aconseguir-ne un ús eficient. No és solament qüestió de costos: el nostre planeta està en joc. Per això, ens esforcem per crear tecnologies per a un món més sostenible i ecològic", diuen des de l'empresa.

Els investigadors (Aragonés juntament amb Carles Ferrer, Roger Malet, Joan Oliver, José Antonio Molina, Roger Nicolás, Albert Grau, Ramon Voces i Andrés Peñalver) són guanyadors del certamen Fons d'Emprenedors de la Fundació Repsol, que els ha reportat 300.000 euros en tres anys, així com del programa de Generació d'Idees de l'UAB. També han obtingut el premi EcoEmprenedorXXI de l'any passat. laCaixa, l'Ajuntament de Barcelona –a través de Barcelona Activa- i KIC InnoEnergy impulsen aquest premi que està guardonat amb 12.000 euros en metàl·lic i consta també d'un paquet d'activitats d'acceleració del creixement i d'accions de formació, internacionalització i incubació.

Plaques solars i fonts termals
Els plans de futur d'AEnnova ara mateix se centren a desenvolupar la tecnologia que tenen entre mans i "fer proves en petroquímiques o grans indústries" per consolidar el projecte: "La quota de mercat de la indústria no te l'acabes, és molt gran i hi ha moltes possibilitats", diu el científic. L'àmbit termal també entra en els pensaments a l'hora d'expandir-se en el mercat: "Estem preparant una col·laboració amb les Termes de Caldes de Montbuí", explica Aragonés.

No obstant això, tot i estar concentrats en conrear energia "allà on hi hagi calor", diu Aragonés, AEInnova també pensen en el sector solar: "Les plaques solars s'escalfen i això fa perdre energia, nosaltres podem refredar-los i hem calculat que els podem fer un 30% més eficients". Aragonés lamenta, però, que el mercat nacional en aquest sentit està mort: "En tot cas podríem fer coses a Marroc o l'Aràbia Saudí".