• Innovació
  • Barcelona i Boston innoven amb una aliança "diplomàtica, científica i tecnològica"

Barcelona i Boston innoven amb una aliança "diplomàtica, científica i tecnològica"

SciTech Diplohub celebra el 'Barcelona Innovation Day' a la Harvard Kennedy School

Barcelona iStock
Barcelona iStock
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Barcelona
05 de Juny de 2019
Act. 05 de Juny de 2019

Barcelona va molt més enllà de Barcelona. Tant és així que la diplomàcia científica i tecnològica de SciTech Diplohub ha traspassat fronteres i ha arribat fins a la Harvard Kennedy School de Boston per celebrar el primer Barcelona Innovation Day. És a dir, un fòrum internacional sobre coneixement, recerca i innovació que ha comptat amb 200 professionals de l'àmbit científic, tecnològic, universitari, empresarial i diplomàtic de Catalunya i Massachussets. 

 

SciTech Diplohub Harvard Barcelona

L'equip del SciTech DiploHub a la Harvard Kennedy School de Boston. | Cedida 

 

"Barcelona està preparada per convertir-se en la primera ciutat que desplega la seva pròpia estratègia de diplomàcia científica i tecnològica i és un actor geopolític influent", assegurava el president de l'Institut Català de la Xina i ara CEO de SciTech DiploHub, Alexis Roig, a VIA Empresa durant la presentació del hub metropolità, sense ànim de lucre, apolític i amb col·laboració público-privada del passat mes de novembre.

Roig: "Barcelona està preparada per convertir-se en la primera ciutat que desplega la seva pròpia estratègia de diplomàcia científica i tecnològica i és un actor geopolític influent"

I encara afegeix: "Barcelona ha centrat la seva estratègia en l’atracció de talent, empreses, inversió estrangera, turisme... i sembla que ens n'hem sortit prou bé. És hora, però, d’anar un pas més enllà i esdevenir un pol influent a escala internacional, un soci fiable a l'hora de crear coneixement, emprendre projectes conjunts i abordar els grans reptes globals". Dit i fet. 

Primera parada: el talent barceloní viatja a Massachussetts i s'incorpora al Science & Technology Diplomatic Circle (S&TDC) de Boston que compta amb 65 missions diplomàtiques en l'àmbit científic. Però, SciTech DiploHub ja apunta a tot el món i té previstes expedicions a Londres, París, Shanghai i San Francisco durant els pròxims mesos. 

En aquest sentit, la directora del Center for Governance and Sustainability de la Universitat de Massachussets i assessora en diplomàtica de les Nacions Unides, Maria Ivanova, ha reivindicat "el rol emergent de ciutats com Barcelona i Boston en la governança dels grans reptes globals". La responsable d'Afers Internacionals de l'Ajuntament de Boston, Sarah Delude, encara ha afegit: "Les col·laboracions científiques entre Barcelona i Boston, ciutats agermanades des de 1980, contribuiran a reforçar la seva projecció i influència al món". 

Delude: "Les col·laboracions científiques entre Barcleona i Boston, ciutats agermanades des de 1980, contribuiran a reforçar la seva projecció i influència al món"

Si les ciutats parlessin... Segur que ens recordarien la història de cada racó dels seus carrers: a la interesecció de Cambridge Kendall Square on fa més d'una dècada hi havia un restaurant de marisc i una fàbrica de xocolata, ara hi ha el Broad Institute del MIT, el Koch Institute for Integrative Cancer Research i multinacionals com Biogen o Genozyme. 

"Després de 1.000 milions d'euros d'inversió pública i privada en la darrera dècada, avui Massachusetts dona feina a gairebé 100.000 treballadors en el sector biotecnològic i capta al voltant de tres mil milions d’euros anuals d’inversió de capital risc", recorda Travis McCready, president del Massachusetts Life Sciences Center. Les xifres també parlen per si soles.

Segons detalla Montse Daban, directora científica i de relacions internacionals de Biocat, "el sector biotecnològic català té una facturació de 175 milions d’euros l’any i protagonitza la creació d’una nova empresa cada setmana". 

Daban: "El sector biotecnològic català té una facturació de 175 milions d’euros l’any i protagonitza la creació d’una nova empresa cada setmana"

Per últim, el director de programes globals de SciTech Diplohub, Martí Jiménez, conclou que "cal donar oportunitats a la nostra diàspora perquè pugui beneficiar-se de projectes amb Barcelona, de manera que aquest talent segueixi revertint a la ciutat, les seves empreses i centres de recerca". Un dels nous projectes serà una plataforma virtual per "identificar, connectar i dimanitzar" la comunitat Barcelona Alumni. Per no parlar també del projecte del MIT del Barcelona Tech City, però amb "el creixement lògic" de la capital catalana. 

Barcelona i Boston es tornen a agermanar i recorren juntes un camí entre innovació i acció exterior, entre talent local i talent global. “Si San Francisco és tecnologia, Boston és ciència, i ho és gràcies a la xarxa d’empreses, universitats i inversors del sector que s’hi troben”, defensa Ana Maiques, CEO de Neuroelectronics. I remata: “Allà els gurús de la ciència són els investigadors, que alhora són els inversors de les principals empreses, i aquesta és la clau: així és com han transformat el coneixement en valor econòmic”. Un cop més, Barcelona és poderosa