CSolar, innovació en les energies renovables
La start-up catalana, fundada per Manuel Sánchez i Oscar Montenegro, dissenya estructures creatives per plaques fotovoltaiques i s'obre camí en el mercat llatinoamericà
Especialitzats en estructures
El procés de construcció d'un conglomerat de plaques fotovoltaiques és llarg i ple de passos. CSolar van veure en les estructures innovadores un nínxol de mercat especialitzat i per explotar. "Nosaltres ens encarreguem de fer els càlculs i dissenyar el suport", explica Sánchez, "la resta de fabricació és a càrrec de l'empresa que ens contracta". Així doncs, CSolar neix amb la voluntat de ser part de la cadena de producció.
Amb la innovació com a eix fonamental, la jove empresa va crear CSwind, un sistema nou que no necessita fixació. El 2012 Ikea es va fixar en aquest nou producte i a finals de l'any van firmar un acord, juntament amb Endesa, per subministrar les plaques de CSolar en les instal·lacions de la multinacional sueca a Espanya. "Va ser un gran primer pas", relata Sánchez.
Internacionalització "obligada"
Les dificultats del sector de les energies renovables a Espanya, agreujades per les retallades, van obligar als fundadors a mirar més enllà per créixer com a empresa. "Al govern actual no li interessen les energies verdes, el seu estalvi econòmic i mediambiental, no regulen ni ajuden al sector, així que vam decidir anar allà on les renovables sí que eren una prioritat", es queixa Sánchez.
Empesos per aquests factors i la voluntat d'internacionalització, CSolar va obrir-se al mercat xilè creant la filial CSolar Chile i associant-se amb una empresa local per desenvolupar projectes complets. "Voliem invertir els nostres guanys amb seny i actualment estem treballant en una instal·lació fotovoltaica al desert del nord del país", comenten. A més, agraeixen el paper de Barcelona Activa, ja que gràcies a ells van conèixer al contacte que els portaria a desembarcar a Xile.
Creixement de l'empresa
CSolar està formada únicament pels seus socis fundadors, Manuel Sánchez i Oscar Montenegro, que treballen junts i subcontracten gent només pels grans projectes. La petita start-up va arrencar el 2011 amb un finançament de 60.000 euros, una meitat aportats per un soci capital i l'altra per un crèdit ICO. A finals del 2013, la facturació anual havia assolit 1,2 milions d'euros.
Actualment, segueixen treballant en el negoci a Xile des de la seva seu al Parc Tecnològic de Barcelona. Tot i l'envergadura del projecte, no es tanquen les portes a seguir creixent. "Quan tinguem més rodatge estudiarem ampliar-nos a altres països llatinoamericans amb potencial com el Perú", explica Sánchez.