L'app de DAE Engineering per a Xerpa | Cedida

Emprèn

DAE Engineering, el garatge inesperat de les solucions IoT

La startup desenvolupa projectes de ‘software’ i ‘hardware’ a mida i compta entre els seus clients amb empreses com Seat, McCann, Volkswagen o Audi

Molts cops, una nova empresa sorgeix després de molts anys amb una idea innovadora al cap i de pensar-ho molt. D’altres, en canvi, la creació d’una startup apareix de la forma més inesperada. És el cas de DAE Engineering. El 2013, dos dels seus fundadors, l’Aleix Tejada i l’Abel Elbaile, estaven muntant una impressora 3D. Però per aconseguir recursos per acabar-la, van començar a acceptar tasques de desenvolupament de software i hardware de diferents empreses. Amb el temps van veure que cada cop hi havia més empreses que picaven a la porta del seu petit garatge perquè els ajudessin a desenvolupar productes d’IoT. Així que aquests dos enginyers van decidir abandonar la impressora 3D i fer un gir cap aquest nou projecte.

L’experiència dels dos socis fundadors, un especialitzat en hardware i l’altre en software, va donar lloc al que és DAE Engineering avui en dia: una startup de desenvolupament de prototips i projectes a mida de la internet de les coses (IoT). Nascuda l’any 2014, DAE Engineering ha anat creixent a un 70% anual. L’empresa dóna servei tant a grans empreses per millorar la seva operativa, com pimes, startups i fins i tot emprenedors que necessiten un prototip per portar al mercat la seva idea.

Una cartera de clients molt diversa

DAE Engineering compta en la seva cartera de clients empreses de sectors molt variats, des de robòtica, drones, healthcare, publicitat, màrqueting o la banca. “Des del nostre punt de vista, no és molt important el sector on instal·lem el projecte, ja que al final tot són solucions d’IoT”, assenyala Xavier Rodríguez de la Rubia, responsable d’operacions i finances de la startup i qui va passar a formar part de l’equip de DAE Engineering després de ser client seu.

Entre la cartera de clients de DAE es troben empreses com Fluidra, Seat, Audi o Samsung

Un exemple de projecte que ha elaborat DAE Engineering és el desenvolupament d’una app i d’un software multiplataforma per l’empresa andorrana CitiXerpa, una espècie de Glovo però a Andorra. En aquest cas, la startup ha desenvolupat tot el programari per integrar l’app d’Android, l’app d’iOS i la web. “Hem fet el desenvolupament integral, des del disseny fins a després el manteniment o la mateixa externalització de l’equip”, assenyala Rodríguez de la Rubia, qui afegeix que “aquests serveis de desenvolupament continu que oferim permeten a les empreses externalitzar amb nosaltres tota la part d'IT”.

Un altre projecte de la startup, en aquest cas en la branca de hardware, és un dispositiu per atletes d’alt rendiment que, vinculat a una app d’una tablet, permet recollir dades sobre com està entrenant aquell esportista. D’aquesta manera, l’entrenador obté un anàlisi complet dels resultats de l’atleta i pot saber si ha de millorar en algun aspecte. Un cop més, el desenvolupament és integrat i DAE Engineering ha desenvolupat tant el dispositiu hardware com l’app.

El projecte per a Rokubun | Cedida

Així mateix, l’empresa també desenvolupa dispositius IoT per projectes de sensors, de tracking o de qualsevol cosa que l'empresa necessiti. És el cas de Rokubun, que ha utilitzat els serveis de DAE Engineering per desenvolupar un receptor GNSS d’alta precisió per posicionament de drones i exteriors.

Més projectes que piquen a la porta

Actualment, la startup compta amb més de 70 clients, la qual cosa els ha permès autofinançar-se amb la seva pròpia facturació. Algun d’ells són empreses tan conegudes com Fluidra, Seat, Audi, CaixaBank, Samsung, McCann o Volkswagen.

Rodríguez de la Rubia: "Creixem a un ritme del 70% anual i estem dient que no a projectes perquè ens falten recursos"

Ara, els objectius de DAE Engineering són buscar subvencions de l’Estat i pot ser demanar finançament bancari per seguir creixent. “Encara tenim molt marge de creixement i, tot i que creixem a un ritme del 70% anual, estem dient que no a molts projectes perquè ens falten recursos”, assenyala Rodríguez de la Rubia. És per això que la startup busca ara nou finançament per augmentar l’equip (actualment són 10 treballadors en plantilla) i poder assumir tots els projectes que estan arribant.

Els socis de DAE Engineering | Cedida