Convertir la teva afició en un negoci i que, a més, s'emmarqui en un sector emergent és el somni de tots els emprenedors. Aquest és el cas del David Ferré, un enginyer de 24 anys de Sant Cugat del Vallès, que el 2011 va fundar el projecteOctocamvision, juntament amb el seu soci Bernardo Sá. L'empresa es dedica a fer treballs aeris mitjançant drones per a pel·lícules de cinema, anuncis de publicitat, empreses i indústria amb la presa d'imatges d'alçada. Des de llavors, el projecte no ha parat de créixer i recentment l'empresa ha estat seleccionada pel Pla Embarca de la Generalitat, un programa destinat a start-ups catalanes que facturen menys de 200.000 euros anuals, que proporciona un tutor als projectes escollits amb l'objectiu d'assessorar, replantejar la idea de negoci i ajudar a buscar nous inversors.
L'empresa vallesana ha aconseguit fer-se un lloc com a referent en l'ús de drones en els sectors audiovisual i industrial del país degut a que aquest negoci té poca trajectòria i competència a casa nostra. Ara busca la consolidació a tot Espanya per fer el pas definitiu a altres països. Amb els seus pocs anys de vida, el currículum de la firma catalana ja compta amb col·laboracions en rodatges de pel·lícules espanyoles destacades com Anacleto i actualment està gravant un film que sortirà properament però que volen mantenir en secret. Persecucions de cotxes, vistes generals o paisatges espectaculars són els principals treballs que els hi exigeix el mercat audiovisual, i de cara als propers mesos ja s'han tancat tres o quatre rodatges més. L'empresa també participa en un projecte per millorar l'atenció de les emergències mèdiques gràcies a aquests aparells.
Del garatge de casa a la gran pantalla
"Em vaig fixar amb empreses de Drones de Suïssa, Amèrica i altres països i vaig quedar al·lucinat, pensant que seria una bona idea dedicar-m'hi perquè, a més, ja tenia els coneixements tècnics. Així que vaig comprar-me el primer drone alhora que obria la web com a autònom i el primer any va ser dur", explica Ferré, que té l'oficina al centre de Sant Cugat però guarda els tres tipus de Drones que té al garatge de casa, on va començar aquest projecte fa uns anys, guiat per la seva passió de fer volar helicòpters teledirigits. Un dels tipus d'aparells s'usa per a televisió, l'altra és capaç de carregar càmeres amb pes de fins a 4 Kg per cinema o publicitat i el tercer té fins a una hora d'autonomia, capaç de carregar càmeres més tècniques com les tèrmiques per fer, per exemple, revisions d'estructures o inspeccions de línies elèctriques.
"El drone estalvia l'ús d'una grua o l'helicòpter, ha revolucionat el món de la imatge. Normalment ens demanen plans aeris de baixa alçada com vistes generals, paisatges o persecucions de vehicles, tot i que això ja és més complicat perquè aquí has de coordinar un pilot en un cotxe apart", explica Ferré sobre les demandes actuals del sector audiovisual. Octocamvision s'està consolidant i professionalitzant en el sector a Espanya i Europa i una mostra d'això són les col·laboracions que l'empresa ha fet últimament en altres països europeus com ara Alemanya i Itàlia, tot i que ara mateix la prioritat dels dos socis no és precisament internacionalitzar-se.
Consolidació en el mercat nacional mirant cap a les empreses
"L'objectiu és d'aquí a un any obrir una nova seu a Madrid, establir-nos en el mercat nacional a dos anys vista i després començar a marxar fora, tot i que això no vol dir que puguem fer alguna feina puntual a altres països", assegura Ferré. Només començar, l'empresa va tenir la demanda d'una important empresa catalana de cava que volia agafar imatges aèries de les seves vinyes. Una feina que va fer obrir els ulls a Ferré pensant que potser altres marques del ram voldrien el mateix. El sector industrial i la col·laboració amb empreses és precisament on es vol centrar el negoci de la firma vallesana, amb inspeccions periòdiques o cartografia, perquè això comporta tenir contractes a llarg termini i, en canvi, en el sector audiovisual les contractacions són més improvisades i efímeres.
"Un dels punts febles del nostre negoci és que al no signar contractes establerts, no tenim una dada exacte de facturació, per tant la idea és començar a centrar-nos en el sector industrial per tenir més previsions d'ingressos. Cal fer les coses amb coherència ara que ens estem consolidant com un referent en al mercat", assegura Ferré. I és que l'empresa de dronesva tancar el 2014 amb una facturació de 80.000 euros i té una previsió per aquest any de prop de 130.000 euros. Un increment considerable que certifica el bon encaix d'Octocamvisio en un sector que compta amb molt poques empreses a Espanya. La companyia vallesana ofereix des de fa poc un producte inèdit que consisteix en subjectar set càmeres a un drone per prendre fotografies aèries panoràmiques de 360º interactives i d'alta resolució.
Drones per facilitar l'efectivitat en les emergències mèdiques
Actualment, l'empresa vallesana és sòcia tecnològica d'una idea molt innovadora de Dea Drones, un servei que és fruit d'un projecte final de carrera d'un estudiant d'Esade. L'acord pel projecte contempla la creació d'una xarxa de drones a una ciutat com Barcelona on en el cas d'un accident, per exemple, de trànsit un dels aparells es desplaça ràpidament al lloc dels fets per donar informació a temps real al Servei d'Emergències Mèdiques (SEM). "Aquest servei el que pot fer és gestionar els recursos adequadament, sabent quins vehicles i professionals s'han d'enviar al lloc dels fets i també permet ser més ràpids, donar millor atenció i ser més precisos en l'atenció mèdica", explica Ferré.
No obstant, aquest projecte, que s'està duent a terme amb el SEM i que es va exposar amb èxit al Smart City Congress de Barcelona, és tan sols un propòsit que ara per ara no pot ser una realitat degut als impediments legals ja que els drones només poden volar en llocs concrets que estiguin regulats. "A Barcelona està totalment prohibit volar aquests aparells però en pocs mesos i haurà una nova normativa més flexible. Ara per ara, si ens diuen de rodar a un lloc sovint hem de dir que no i estic perdent facturació per culpa de la llei perquè del contrari guanyaríem més diners", apunta Ferré.
Un projecte que es troba en fase embrionària i que també té una manca de recursos tècnics i econòmics però que si tira endavant podria revolucionar el sector. Aquesta seria la consolidació definitiva d'Octocamvision que segueix el seu camí d'èxits. "El meu cas és gratificant i satisfactori, i mentre s'estigui convençut de tirar endavant el negoci propi tot anirà sortint bé poc a poc perquè amb ganes i esforç es poden aconseguir les coses", conclou Ferré.
"Estic perdent facturació per culpa de la llei"
Octocamvision, l'empresa de 'drones' liderada per l'emprenedor David Ferré, es consolida com a referent d'aquest sector emergent ple d'impediments legals, amb treballs aeris per a pel·lícules de cinema, anuncis de publicitat i el sector industrial
26
de Maig
de
2015
Act.
01
de Desembre
de
2016