• Ferran Adrià: "L'estratègia del Bulli ha estat tancar el negoci"

Ferran Adrià: "L'estratègia del Bulli ha estat tancar el negoci"

El reconegut cuiner es proposa canviar el paradigma en la manera d'entendre la gastronomia

El xef català Ferran Adrià
El xef català Ferran Adrià
Pau Garcia Fuster
21 d'Abril de 2015
Act. 21 d'Abril de 2015

"Vam treballar 16 hores al dia durant 14 anys sense mirar el benefici econòmic perquè la passió fa que molts cops es perdi el concepte d'estratègia". Ferran Adrià, actualment immers en el projecte d'elBullifoundation, parlava així sobre el restaurant de Cala Montjoi (Roses) en la presentació del llibre Las decisiones estratégicas (Conecta, 2015) que s'ha fet aquest dilluns a Esade. El llibre, obra de Marcel Planellas i Anna Muní, analitza els 30 models més útils a l'hora de prendre les decisions que influeixen directament en l'evolució d'una organització.

25 anys a l'avantguarda
En el cas de Ferran Adrià, el cuiner ha explicat que "El Bulli SL és una empresa que va tancar un dels seus elements, el restaurant"; però deixant clar que el seu esperit segueix ben viu. "No hi ha dues estratègies iguals, i la del Bulli ha estat tancar el negoci", ironitzava Adrià.

"La filosofia del Bulli era sempre conèixer-nos per anar endavant. És la suma de moltes coses: una manera d'entendre la vida, una aposta per l'avantguarda fregant l'artístic i portant al límit la llibertat", recorda Adrià. El cuiner ha reconegut que va dir que no "a ofertes de molts zeros per portar el Bulli a altres llocs. Vam dir que no perquè treballàvem 16 hores al dia i ho fèiem per passió. Si ho fas per diners, no funcionaria".

Ferran Adrià s'ha mostrat orgullós d'aconseguir estar "25 anys fent avantguarda", i ha assegurat que "programes televisius com Masterchef existeixen per aquesta avantguarda". Adrià ha ressaltat que "quan un restaurant té moltes reserves, normalment obre tot l'any. A El Bulli vam decidir tancar al migdia". La raó era la necessitat de tenir més temps "per mantenir el nivell de recerca i d'avantguarda. Si no, només faries refregits del que ja tens".

La radicalitat de la disrupció
Segons el prestigiós cuiner, "per ser el més disruptiu has de ser molt radical. El 23% de la nostra facturació la dedicàvem a R D, i era una pime". En un moment determinat, però, "a El Bulli vam decidir a nivell d'estratègia que l'avantguarda no havia de donar diners", diu Adrià.

D'aquesta manera, l'últim gir va ser el més radical. "Havíem de fer una cosa tan disruptiva i radical que no fos un restaurant, una cosa inèdita en la gastronomia". Ja no es tractava de crear un plat o un estil de cuina, "calia crear un nou escenari amb una nova motivació que no fos un restaurant. Hem tancat el restaurant per muntar una història nova que fos el més longeva possible, que no depengués del restaurant", assegura. En resum, "un canvi de paradigma en la manera d'entendre la gastronomia"

Els objectius d'elBullifoundation
Actualment, l'activitat d'elBullifoundation es divideix en dos camps. D'una banda, elBulli1846 acollirà a finals de 2016 un nou espai a Cala Montjoi "molt experimental". Adrià deixa clar que "no serà un restaurant. Serà un espai de creativitat que difondrà les seves creacions per Internet i rebrà 30 persones a l'any". El cuiner justifica mantenir aquest espai tradicional "per tenir un punt físic on existir, si no ets enlloc no existeixes".

A Barcelona, elBulliLab "farà exposicions que seran mètodes d'investigació". En aquest cas, treballen en diversos projectes amb la metodologia Sapiens. Segons Adrià, "Sapiens vol canviar el paradigma de l'educació. Una metodologia on es comprenen les coses analitzant els processos que participen i la seva interacció".