• L'altre 'kit' per anar de part

L'altre 'kit' per anar de part

La catalana Sevibe és una de les cinc empreses de l'Estat que conserva durant 30 anys les cèl·lules mare del cordó umbilical extretes durant el naixement, útils per tractar més de 80 malalties

Eloi Palà, CEO de Sevibe, amb el 'kit' que s'ha de tenir a mà a l'hora d'anar de part
Eloi Palà, CEO de Sevibe, amb el 'kit' que s'ha de tenir a mà a l'hora d'anar de part
Pau Garcia Fuster
05 d'Abril de 2016
Act. 05 d'Abril de 2016
La conservació de cèl·lules mare extretes de la sang i el teixit del cordó umbilical es va fer famosa a Espanya quan els actuals reis Felip i Letícia ho van encarregar a una empresa americana en el naixement de les seves dues filles. Altres famosos i esportistes d'elit també han optat per tenir aquesta espècie d'assegurança contra una vuitantena de malalties hematològiques com la leucèmia, l'anèmia o els tumors sòlids.

Des del 2007, però, l'empresa Sevibe (Seguridad para la Vida de tu Bebé), liderada pel nou president de l'Aijec Eloi Palà, pretén acostar aquesta opció a qualsevol família. "Molts cops el que passa és que la gent no té present que ho pot fer, pensa que això només ho fan les classes més elitistes", reflexiona. Els preus, però, s'han reduït considerablement en aquests anys, i el que abans podia costar 5.000 euros ara Sevibe ho ofereix per uns 1.900. "Són menys de 100 euros l'any per tenir una mostra del teu fill, que li és 100% compatible, i està disponible per a la família", evidencia Palà.

Una cura maternal
Sevibe, que compta amb 45 treballadors, és una de les cinc empreses que treballa aquest mercat a Espanya. Només tres tenen laboratori al país, i el seu, ubicat a Girona, és l'únic de Catalunya. Un laboratori on aquesta mateixa setmana han començat les seves obres d'ampliació per tal de doblar la seva superfície. "La raó de ser del servei és la conservació d'aquestes cèl·lules mare que estan a la sang i al teixit del cordó umbilical per fer-ne ús per tractar malalties", explica Palà. A dia d'avui fins a 80 malalties del camp hematològic es tracten i curen amb aquestes cèl·lules, que "s'anomenen mare perquè són les precursores de la resta al nostre organisme". Elles són les indicades per generar-ne de noves que funcionin bé.

"En aquests nou anys han anat evolucionant la ciència i els tractaments. Vam començar que es podien fer molts pocs tractaments amb aquestes cèl·lules; i a dia d'avui ja es fan servir també per assajos clínics pel tractament de la diabetis infantil, l'esclerosi múltiple o la paràlisi cerebral", recorda el CEO de Sevibe. De fet, qualsevol malaltia que prové de la degeneració d'un teixit és susceptible de perdre la batalla amb la teràpia cel·lular i de medicina regenerativa. "A llarg termini es parla fins i tot del tractament del Pàrquinson o l'Alzheimer. Per tant, hi ha una part de present molt clara, però també de futur molt important", insisteix Eloi Palà.

Els dos 'kits' per anar de part
Tothom sap que quan s'acosta el dia del part els pares tenen a punt la bossa per anar a l'hospital. Els que contracten el servei de Sevibe, però, tenen una altra bossa a punt: el kit per a l'extracció de les cèl·lules. "Els pares tenen un kit preparat per quan van de part, on hi ha tot el material perquè el ginecòleg faci l'extracció. Quan arriba el moment avisen el seu assistent sanitari perquè vagi a l'hospital i gestioni el transport al nostre laboratori", explica Palà.



Es tracta, doncs, d'un servei disponible 365 dies l'any. "Només hi ha un moment on es poden recollir aquestes cèl·lules mare del cordó umbilical, que és el del part. A més, tenen una vida limitada i les hem de transportar al laboratori el més aviat possible perquè en morin les mínimes durant el trajecte", recorda el màxim responsable de Sevibe.

Aquí és quan es produeix "l'aturada del rellotge biològic". Un cop es criogenitzen aquestes cèl·lules segueixen tenint les poques hores de vida que tenien però congelades durant 20, 25 o 30 anys. "Podem tenir una malaltia al cap de 20 anys i necessitar cèl·lules mare joves. Les tenim criogenitzades amb nitrogen líquid a -196ºC", explica orgullós Eloi Palà.



Un cop els pares contracten el servei, tenen una persona de Sevibe a la seva disposició que els fa el seguiment de l'embaràs. "Nosaltres també visitem el ginecòleg per explicar-li com fer l'extracció", afegeix Palà per mostrar el seguiment complet del procés. "Comença abans del part, el dia del naixement és el moment clau on ha d'estar tot preparat i després s'acaba el projecte quan s'entrega a les famílies els resultats que expliquen com ha anat el procés i com és de bona la mostra i per què pot servir el dia de demà", resumeix.

Un mercat sencer per recórrer
Actualment, dels 450.000 naixements que hi ha a Espanya cada any, només al voltant del 3,5% conserven les cèl·lules del cordóumbilical. "La nostra visió és donar-ho a conèixer, hi ha una tasca divulgativa molt important", indica el dirigent de Sevibe.

Per dur-la a terme, una xarxa de més de 20 persones visita les famílies, els professionals mèdics i transmet com evoluciona la ciència en aquest camp. "La gent no ho veu car, el que vol és saber per què serveix", assegura Palà. Sevibe forma part del grup líder a Europa, FamiCord, que ja acumula més de 120.000 mostres. "Al continent el sector està molt més desenvolupat que a Espanya", evidencia el seu responsable.