• Afterwork
  • L'economia col·laborativa no tindrà una llei específica

L'economia col·laborativa no tindrà una llei específica

El Govern revisarà la norma sectorial per regular aquesta pràctica per incorporar-la al marc existent

Airbnb es reivindica com un dels abanderats de l'economia col·laborativa
Airbnb es reivindica com un dels abanderats de l'economia col·laborativa
Agències
06 d'Abril de 2016
Act. 06 d'Abril de 2016
La Generalitatrevisarà en el termini d'un any tota la seva normativa sectorial per incorporar la denominada economia col·laborativa i poder regular així noves pràctiques com els allotjaments turístics de Airbnb o les alternatives al taxi de Uber.

El Consell Executiu ha aprovat en una reunió iniciar aquest procés amb l'objectiu d'habilitar un marc jurídic que reguli aquestes noves pràctiques econòmiques, que no estan recollides en la normativa actual.

La Generalitat ha pres aquesta decisió per sortir al pas de la generalització de pràctiques en les quals plataformes d'internet i/o usuaris connecten l'oferta i la demanda de serveis, oferts per particulars, i que s'ha estès a sectors com el turisme, la mobilitat, el mercat immobiliari, el comerç, les finances i l'educació, entre uns altres.

A l'hora d'abordar aquesta regulació, l'executiu català ha optat per no desenvolupar una normativa específica de l'economia col·laborativa, sinó per incloure aquesta modalitat dins de les normes sectorials ja vigents.

Segons el departament d'empresa i Coneixement, que lidera aquest procés, l'objectiu últim és "incrementar la seguretat jurídica, garantir la competència lleial i possibilitar la convivència entre les diferents modalitats de prestació dels serveis existents en cada sector".

El punt de partida serà establir els criteris que han de diferenciar els nous actors, com és el ciutadà que es converteix en "agent productor", i determinar els requisits que han de complir per poder prestar l'activitat.

A partir d'aquí, es tipificaran les obligacions que hauran d'assumir i, per tant, els incompliments, que estaran castigats amb el règim sancionador de la normativa sectorial.

En paral·lel, la Generalitat impulsarà acords de col·laboració amb les plataformes de l'economia col·laborativa (Airbnb, Uber i d'altres), a les quals s'instarà a facilitar informació convertint-les així en "agents col·laboradors", i a les quals es podria posar obligacions més endavant en funció de les mesures que s'aprovin.

El govern català estarà a més pendent de l'avaluació que la Comissió Europea està duent a terme de la directiva de comerç electrònic per decidir si elabora una legislació específica sobre les plataformes d'internet.

En tot aquest procés, tindrà un paper rellevant una comissió interdepantamental que serà l'encarregada de fixar els criteris que defineixen les activitats d'economia col·laborativa en cada sector i que assessorarà al Govern.

Aquesta comissió lliurarà al Govern un informe amb mesures concretes sobre l'economia col·laborativa a Catalunya en el termini d'un any, que serà presentat en el Parlament.

A més, el Govern ha acordat promoure l'elaboració d'un codi de bones pràctiques per a l'economia col·laborativa, que serà d'adscripció voluntària.

El treball que durà a terme el Govern en aquest proper any té el seu origen en l'informe elaborat al juliol passat per la comissió d'estudi creat al Parlament sobre les polítiques públiques en matèria d'economia col·laborativa.