Un any més, però no com l'anterior, el Pier 01 està d'aniversari. I ho ha celebrat aquest dijous amb una festa por todo lo alto reunint a tot l'ecosistema emprenedor de Barcelona. Més enllà de les baixes d'última hora, hi havia més de 1.000 persones confirmades. No hi ha faltat la música en directe, les vistes al mar i el sempre desitjat networking a cau d'orella. "Avui és un dia festiu, de celebració, els projectes de gestació del Pier 01 impliquen molt temps i no és fins a dos anys després quan està realment acabat", ha assegurat el president de Barcelona Tech City, Miguel Vicente, en declaracions a VIA Empresa.
Vicente: "Ara s'ha de créixer, guanyar més espais verticals i repetir la mateixa història de màgia"
El temps passa volant i ja fa dos anys que la casa tecnològica i digital impulsada per Barcelona Tech City i reconeguda per Forbes com "un dels sis millors hubs d'innovació del món" acull a l'antiga seu del Departament de Benestar Social i Família a més d'un centenar de startups, fundacions i empreses.
Alguns dels més destacats són: ByHours, Tiendeo, Brokoli, Drivy, Bwom, BeRepublic, BeAgency, Antai Venture Builders, Fundació Mobile World Capital, Seat, Ficosa, Naturgy o CaixaBank, entre molts d'altres. Pròximament, arriba també el laboratori 5G.
La casa és molt gran però cada cop es fa més petita. Per això, Vicente reivindica que "ara s'ha de créixer, guanyar més espais verticals i repetir la mateixa història de màgia". Quan la creativitat i la innovació se sobreposen a qualsevol limitació física. Massachusets Institute of Technology (MIT), al més pur estil barceloní, is coming...
Un MIT, a l'estil barceloní
L'ambició de l'associació tecnològica que representa a més de 700 empreses és fidel a la filosofia del pas a pas i amb bona lletra i té ara una nova iniciativa: crear un campus urbà que s'assembli al MIT de Boston però amb "el creixement lògic" de la capital catalana.
Què vol dir això? El CEO de Barcelona Tech City, Miquel Martí, detalla a VIA Empresa que es potenciaran les verticals del blockchain, digital health, retail, videojocs, media, advertising, ciberseguretat, wellness, energia o smart city. En aquest cas, la llista és pràcticament tan llarga com la de les empreses, tant en anglès com en català.
L'objectiu principal del Barcelona Tech City Campus és combinar l'especialització amb la transversalitat per donar encara més força a l'ecosistema digital i tecnològic de la capital catalana. Més i millor verticalitat. De fet, un dels primers passos que se seguiran és la creació d'un hub especialitzat en blockchain, amb una ubicació propera al Pier01 encara desconeguda, que novament acollirà emprenedors, corporacions, inversors així com altres agents del sector de la cadena de blocs.
Espai, música i a emprendre!
"El rol de Barcelona Tech City és el de connector i és la màgia de l'inversor que ve a veure l'empresa gran que fa que l'empresa petita aconsegueixi finançament. És com si fos un 4YFN permanent", ha insistit Vicente. El discurs és el dels orígens, però l'estratègia de creixement ja va del 22@ al Port, passant pel centre de la ciutat.
Martí: "Ningú té el llibre blanc però això és un espai de ball, toquem la música i esperem que passi"
Segons Martí, el win-win sembla un cop més assegurat: "Les startups necessiten les corporacions per créixer i les corporacions necessiten les startups per canviar i fer les coses diferents". Per no parlar també del talent, la disrupció i la marca Barcelona... I les fronteres van fins i tot molt més enllà de les ciutats: "El model del Valencia TechCity està bastant inspirat en el nostre, venen sovint, els donem suport i volem col·laborar amb tot allò que sigui possible". El contacte, la col·laboració i la innovació seran part d'una nova (o vella) recepta màgica d'èxit emprenedor.
"Ningú té el llibre blanc però això és un espai de ball, toquem la música i esperem que passi", conclou Martí. Que no pari la festa!