La presentació de l'estudi la taxa d'emprenedoria

Emprèn

La taxa d’emprenedoria creix fins al 6,99%

La xifra per aquest any passat és 3 punts superior a la mitjana espanyola

Catalunya va registrar una taxa d'activitat emprenedora (TEA) del 6,99% el 2016, una xifra superior a la mitjana espanyola, que s'ha reduït mig punt fins a arribar al 5,23%, segons l'informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) Catalunya, impulsat per la Generalitat i la Diputació de Barcelona, i presentat aquest dimecres en el marc del saló Bizbarcelona.

L'informe, elaborat conjuntament per l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (Iermb) i el departament d'Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha atorgat a Catalunya un creixement del 0,6% respecte al 2015, mentre que la taxa emprenedora s'ha estancat a Barcelona, amb un 7%.

La taxa es va incrementar un 0,6% respecte al 2015

La TEA catalana no supera la mitjana de la resta dels països de la UE amb economies basades en la innovació (8,09%), ni la resta de països del món basats en els mateixos sistemes tecnològics (9,1%).

Els emprenedors joves han crescut un 9,5% en el conjunt de Catalunya i un 9,1% a la província de Barcelona, dada que han valorat positivament el director de l'Ierm, Ricard Gomà, i el director del GEM-Catalunya, Carlos Guallarte.

Nous negocis

Destaca l'augment de nous negocis -entre 3 i 42 mesos d'antiguitat-, situant-se en el 4,6% i en el 4,8% la població catalana i barcelonina implicada en l'engegada d'una nova empresa, respectivament.

Els negocis consolidats a Catalunya també han estès a l'alça, ja que les iniciatives empresarials de més de tres anys i mig d'antiguitat van representar el 10,6% de la població adulta catalana, sis dècimes més que el 2015.

La taxa d'emprenedoria a la ciutat de Barcelona s’estanca

En referència a la qualitat de les noves empreses, l'informe mostra que la mitjana de nous empresaris amb formació postsecundaria s'ha situat en el 53,5% en els últims dos anys, i que el percentatge de població que va crear una empresa per necessitat -emprèn perquè no troba ocupació- es va situar en l'1,75%.

En declaracions als periodistes, el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joan Aregio, ha destacat que a Catalunya segueix predominant l'emprenedoria "eminentment basada en l'impuls de les startup", i ha valorat positivament el programa Catalunya Emprèn per promocionar la creació d'empreses per tot el territori i no crear desequilibris interns.

Aregio també ha assegurat que una de les línies estratègiques del Pacte Nacional per la Indústria és que els projectes acadèmics universitaris i d'altres àmbits "acabin sent realitats empresarials enllaçades amb el sector industrial".

El vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha ressaltat el lideratge que gaudeix Catalunya respecte de la resta d'Europa en referència a la taxa emprenedora, animant les administracions públiques perquè segueixin invertint en programes que cerquin "la consolidació empresarial".

Perfil de l’emprenedor

El perfil de l'emprenedor a Catalunya segueix la línia dels anys anteriors, predominant una edat mitjana de 39 anys per als emprenedors potencials, i de 40 anys per als nous emprenedors.

El 2016 també es va consolidar el nombre de dones emprenedores (6%) a causa de l'increment d'emprenedores joves d'entre 18 a 34 anys, a pesar que la xifra encara sigui inferior a la taxa masculina (7,9%).