• Swopp.me, el Tinder per canviar de feina

Swopp.me, el Tinder per canviar de feina

Aquesta startup llança una plataforma que connecta professionals d'arreu del món i els proposa intercanviar el lloc de treball

 Swopp.me, el Tinder de l'empresa
Swopp.me, el Tinder de l'empresa
Barcelona
23 de Maig de 2019

Quant de temps creus que dura la passió d’una persona envers la seva parella? I envers el seu lloc de feina? David Sierra, un dels cofundadors de Swopp.me, creu que, com a mínim pel que fa a la feina, no gaire. Ell ho explica des de la seva experiència personal. “Jo he treballat a llocs impressionants on mai hauria imaginat arribar, però, al final, sempre m’he acabat cremant”. Per això va crear, juntament amb Laura García i Mirza Ohranovic, Swopp.me, una web per intercanviar llocs de feina amb persones d’arreu del món.

 

No és Linkedin, més aviat és Tinder. La plataforma té dues modalitats. D’una banda, la interna, pensada per utilitzar-se entre els empleats d’una mateixa empresa i, de l’altra, l’oberta, que està disponible de forma gratuïta per a tothom. I, sí, és Tinder. Com a treballador, en totes dues vessants de Swopp.me, el requisit principal, com afirma David Sierra, “és tenir ganes de canviar de lloc de treball, de trobar d'altres i, a banda, d’aprendre a diferents indrets del món”.

 

La plataforma es pot utilitzar de manera interna a les empreses, però també per trobar oportunitats laborals en altres companyies

En aquest punt cal parar un moment, ja que, d’alguna manera, aquesta startup proposa un canvi de paradigma. Si bé, fins ara, l’encarregada de seleccionar treballadors pels diferents llocs dins una empresa ha estat la de recursos humans, Swopp.me proposa que siguin els mateixos treballadors qui posin a disposició els seus llocs de feina. Al cap i a la fi, es tracta d’un intercanvi.

El primer que ha de fer un treballador quan es registra a la pàgina web -la plataforma funciona online i no a través d'una aplicació- és anunciar quines són les seves aspiracions laborals: àrea geogràfica on li agradaria treballar, àmbit del coneixement, etc. Després, és el moment d’omplir un formulari on el treballador mateix especifiqui quines són les característiques necessàries per ocupar el lloc de treball que vol deixar, l’experiència que hauria de tenir el nou ocupant i les habilitats que es requereixen.

Swopp.me es va presentar, en primera instància, a Hong Kong

Swopp.me es va presentar, en primera instància, a Hong Kong

A partir d’aquí, la feina l’acaba l’algoritme. David Sierra explica que Swopp.me “s’encarrega de connectar perfils de professionals que poden ser intercanviables”. Després, els treballadors als quals la plataforma ha posat en contacte han de decidir si estan conformes amb el possible intercanvi de llocs de treball o si el rebutgen. Si les sensacions són bones, només caldrà el vistiplau de l’empresa, o les empreses.

A banda de David Sierra, que ha treballat en companyies com Uber, Adidas o Amazon, l’equip de l’startup està format per Laura García i Mirza Ohranovic. Tots tres van arribar a la conclusió que les experiències –tant laborals com personals– que es viuen a altres països són les quals acaben construint la vida de les persones. De fet, Swopp.me no va néixer a Barcelona, sinó a Singapur i la primera versió de la plataforma es va presentar a una fira d’startups a Hong-Kong, on, segons Sierra, va gaudir d’una molt bona acceptació.

L’empresa no ha rebut cap mena de finançament extern i els seus creadors esperen que la idea sigui prou atractiva com per autofinançar-se sola en un futur. Actualment, Swopp.me compta amb un total de 65 empreses que ja estan utilitzant la plataforma i amb més de 500 usuaris.

Els seus creadors creuen que l'startup és beneficiosa pels treballadors, però també per a les empreses, que "podran aconseguir que el talent es quedi a casa"

David Sierra creu que Swopp.me, que actualment està incubada a Barcelona Activa, té futur perquè no treballa només en benefici dels empleats, sinó que “per a les empreses també és molt interessant no perdre els professionals que han estat formant i ensenyant durant anys: amb la nostra plataforma, si un treballador es cansa de la tasca que està duent a terme, pot trobar un altre lloc dins la mateixa empresa que li permeti continuar avançant en la seva carrera professional”. D'aquesta forma, l'empresa pot conservar el seu talent. 

A Tinder, es fa match per tensió sexual i, a Swopp.me, per tensió... laboral? Doncs sí, aquesta és la idea. La plataforma et busca el lloc de treball perfecte sempre que el teu també encaixi a un altre professional. En aquest cas, un match no vol dir sexe o amor, però sí aventura, canvi, novetat i, sobretot, feina.