Només Barcelona té 15.000 sensors col·locats per tota la ciutat i connectats al núvol per recollir tot tipus de dades. Per tal de controlar tots aquests sensors i les seves dades des d’una sola plataforma al núvol, l’any 2013 l’Ajuntament de Barcelona va crear el projecte Sentilo, de la mà de l’empresa tecnològica Open Trends. Sentilo és un sistema open source i gratuït que permet interconnectar els sensors i actuadors que les ciutats o comunitats van desplegant sobre el territori. A partir d’aquest projecte concret desenvolupat per la ciutat de Barcelona, els socis d’Open Trends van decidir convertir el projecte en un producte i van crear, el febrer d’aquest any, la spin off Thingtia. “Thingtia el que fa és agafar Sentilo i posar-lo al núvol a través de plans de lloguer perquè qualsevol empresa o institució pugui utilitzar-lo”, explica Paco Robles, CEO i únic treballador d’aquesta spin off.
Thingtia ofereix una plataforma d’Internet of Things (IoT) basada en el programari Sentilo però en el núvol i complementada amb serveis addicionals com solucions verticals per a empreses i suport i assessorament tècnic. La idea és “recopilar o enviar informació procedent de sensors i difondre-la a qui la necessiti", assenyala Robles. Gràcies a Thingtia, qualsevol organització pública o privada pot utilitzar la plataforma sense costos de llicència i gestionar i interpretar les dades que generen els sensors.
Thingtia porta al núvol la plataforma Sentilo, desenvolupada per l’Ajuntament de Barcelona i Open Trends
Diverses entitats públiques i privades han implementat Sentilo com a plataforma de sensors, com és el cas de l'Ajuntament de Terrassa, l'Ajuntament de Cambrils, l'Ajuntament de Reus, AMB, l'Agència Catalana de l'Aigua o l'Ajuntament de Dubai. Gràcies a aquests sensors, es pot obtenir una gran varietat d'informació sobre les ciutats: des del nombre de persones que passen pel Passeig de Gràcia fins al control de la pol·lució atmosfèrica o del consum energètic.
Aplicacions molt diverses per les ciutats intel·ligents
La solució de Thingtia té aplicacions molt diverses per les ciutats. Un dels projectes que ha realitzat la startup, conjuntament amb l’Ajuntament de Terrassa, és el control del reg de la gespa. Amb la seva tecnologia, els encarregats de jardineria dels parcs poden saber si la gespa està seca i es necessita regar-la o si, al contrari, ha plogut molt i és millor desactivar el reg automàtic un determinat dia. Una altra aplicació, també a Terrassa, permet controlar els decibels que hi ha en el moment que passa l’autobús pel davant, és a dir, mesura la pol·lució sonora.
Però aquestes no són les úniques aplicacions que ofereix Thingtia. Gràcies als sensors col·locats a les ciutats, la plataforma recupera informació per saber el nivell de pol·lució atmosfèrica d’una ciutat, el consum energètic d’un edifici, els aparcaments lliures al carrer o si els contenidors de reciclatge del barri estan plens o buits.
“Avui en dia el nostre negoci ja no està a fer projectes, sinó en oferir la nostra plataforma a qualsevol organització del món de les ‘smart cities’”
Tal com exposa la startup, la internet de les coses ofereix una gran quantitat de solucions verticals orientades a diferents àrees: monitoratge d’energia, reg, il·luminació, manteniment predictiu i domòtica, entre d’altres. “Però aquestes solucions no comparteixen informació i no optimitzen la infraestructura. Thingtia fa un pas més i ofereix una plataforma flexible d’IoT al núvol que no depèn de tecnologia, productes o proveïdors específics”, explica Robles.
En total, la startup ha fet entre 15 i 20 projectes, alguns en col·laboració amb Barcelona Activa, “però avui en dia el nostre negoci no està a fer projectes, sinó en posar a disposició de qui vulgui la nostra plataforma pel món de les smart cities”, assenyala Robles.