• Uber denuncia Espanya per prohibir el seu servei

Uber denuncia Espanya per prohibir el seu servei

La companyia inicia un litigi davant la CE perquè considera que es viola el principi de mercat intern de la UE

Uber acusa Madrid, Catalunya i València de violar el principi de mercat internet de la UE
Uber acusa Madrid, Catalunya i València de violar el principi de mercat internet de la UE
EFE
31 de Març de 2015
Act. 01 d'Abril de 2015
La companyia nord-americana Uber ha presentat una queixa formal contra Espanya davant la Comissió Europea (CE) després que la Justícia espanyola prohibís la seva aplicació per a mòbils UberPOP, que posa en contacte a conductors particulars sense llicència i usuaris de transport, ha informat la companyia.

"Creiem que les tres lleis sobre serveis d'intermediació a Madrid, Catalunya i València violen el principi del mercat intern de la UE i que també la decisió judicial adoptada a Madrid el desembre passat contravé la legislació comunitària", ha dit a Efe el cap de política d'Uber a Europa, Mark Macgann. La decisió la va adoptar el passat 9 de desembre un jutjat del mercantil de Madrid, que va ordenar el cessament cautelar de les activitats d'Uber i va prohibir l'aplicació UberPOP en tot el territori espanyol.

Macgann ha detallat que aquesta decisió judicial impedeix també que els usuaris espanyols utilitzin aquesta aplicació quan viatgen a països com el Regne Unit, on els seus serveis estan permesos, perquè s'ha ordenat a companyies com Telefónica, Vodafone i Orange que la bloquegin, una mesura que Uber considera una clara violació de la legislació comunitària.

La companyia considera que les mesures adoptades contra Uber a Espanya són "desproporcionades" i "no estan justificades", segons el document de la queixa al que ha tingut accés Efe.

Mesures extremes davant la llei
Uber ha demanat a la CE que iniciï un procediment d'infracció contra Espanya i que, en cas necessari, elevi el cas fins al Tribunal Europeu de Justícia de la UE, un procés que, encara que reconeixen que pot estendre's mesos o anys, augmentarà "la pressió a escala europea" i obligarà als Estats membres a replantejar-se el seu tractament legislatiu a aquest tipus de serveis.

La companyia ha recordat que la decisió del jutjat de Madrid és encara cautelar, que podrà ser confirmada en les properes quatre o sis setmanes, en aquest cas Uber la recorrerà. "Esperem que aquest procés suposi un impuls i aconseguim un punt d'inflexió en el qual els Estats membres comencin a plantejar-se com tractar a Uber en lloc d'optar directament per la prohibició del servei", ha recalcat Macgann.

La CE, per la seva banda, encara no ha confirmat que hagi rebut la queixa, que segons la companyia ha sigut remesa a Brussel·les aquest dilluns 30 de març. El portaveu comunitari Jakub Adamowicz, fins ara, només ha confirmat que han rebut dues queixes contra França i una contra Alemanya, les quals assegura que "estan sent detingudament avaluades pels serveis pertinents de la Comissió".

Uber, que està present en 253 ciutats de 52 països de tot el món, 19 d'ells són comunitaris, manté litigis a Espanya, Bèlgica, Holanda i Alemanya arran de les protestes del sector del taxi, que denuncia que l'empresa exerceix una competència deslleial en oferir un servei remunerat de transport amb conductor privat sense tenir llicència.