• Afterwork
  • Vides extres per als videojocs 'made in Barcelona'

Vides extres per als videojocs 'made in Barcelona'

La capital catalana ja és un referent de l'oci interactiu com a seu de nombroses empreses punteres i congressos de referència com el Gamelab

Un treballador de Social Point
Un treballador de Social Point
Vern Bueno
25 de Juny de 2014
Barcelona cada cop és capital de més coses. En especial, d'aquells àmbits vinculats a les novestecnologies. Per això a ningú li pot sorprendre que la principal ciutat catalana s'estigui convertint, també, en un referent en el món dels videojocs. La celebració aquesta setmana del Gamelab, la Fira Internacional del Videojoc i l'Oci Interactiu, n'és el millor exemple. La proliferació d'empreses punteres del sector que han nascut a Barcelona o bé hi ha traslladat la seu, i l'aposta de les universitats catalanes per oferir graus i màsters en videojocs i aplicacionsinteractives, constaten la importància que té per a la ciutat i per al país un sector en permanent evolució i que no para de créixer.

Les xifres que mou el món dels videojocs com a indústria de l'entreteniment són d'autèntic vertigen. Tal i com recull el Libro Blanco de los Videojuegos, actualment mou al voltant de 60.000 milions d'euros a escala global i de cara a aquest 2014 s'espera que la facturació s'incrementi en un 7,8%. En el cas dels videojocs per a dispositius mòbils ho farà en un 27,3%, amb la vista posada en mercats emergents com Rússia o la Xina.

Catalunya n'és un agent important. Concentra el 27,1% de les empreses de videojocs de l'Estat espanyol, un sector que aquest 2014 facturarà 413 milions d'euros. Durant el 2013 el número de treballadors del sector a l'Estat va augmentar en un 29%, fins arribar a les 4300 persones a que dóna feina actualment.

Barcelona ha guanyat pes com a ciutat de referència en aquest àmbit, gràcies a una combinació de creadorslocals i d'empresesinternacionals que s'hi han instal·lat. PepeAgell, director de Chartboost, empresa de SiliconValley dedicada a optimitzar la promoció i captació d'usuaris a desenvolupadors de videojocs i aplicacions, veu Barcelona com a meca de developers. "Tenim una comunitat local molt activa, que està llançant jocs molt innovadors", afirma, en referència a empreses com Omnidrone, Plunge Interactive, Beautifun Games, Digital Legends, Social Point o Akamon, la la start-up de Carlos Blanco.

A totes elles s'hi suma que empresesinternacionals punteres com King (els creadors de l'omnipresent Candy Crush Saga) Gameloft o Ubisoft hagin obert estudis a Barcelona. "La comunitat internacional s'ha fet ressò del talent que tenim a Catalunya i l'interès per part d'empreses estrangeres ha crescut considerablement", assegura Agell. "L'ecosistema empresarial a Catalunya és divers i ric, s'ha generat un entorn molt saludable" apunta en la mateixa línia SimonLee, coordinador del nou Grau en Aplicacions Interactives i Videojocs de la Universitat Pompeu Fabra.

Recentment, la prestigiosa revista Wired ha assenyalat la capital catalana com una de les ciutats europees punyents en matèria de start-ups. El llistat l'encapçala SocialPoint, empresa nascuda a Barcelona com a creadora de jocs per a Facebook i que avui és un referent en jocs per a smartphones. Després de conquerir el món amb Dragon City o Social Empires, la seva darrera creació es diu Monster Legends. "Els màsters que estan desenvolupant les universitats i el suport que ens brinda la ciutat estan convertint Barcelona en un hub per a empreses com la nostra", relata AineDoris, responsable de comunicació de Social Point, empresa guanyadora del Premi Jove Empresari 2013 de l'AIJEC.

Doris cita el mónuniversitari català, que davant el creixement del sector també s'hi està abocant. "La indústria demana a crits formació superior en aquest àmbit, ja que fins ara l'única disponible es limitava als màsters", relata SimonLee des del TecnoCampus de Mataró, que a partir de 2014 acollirà el Grau d'Aplicacions Interactives i Videojocs de la UPF. Aquest curs ja s'ha estrenat el Grau en Continguts Digitals Interactius de la UB.

Gamelab, congrés de referència
Amb tot aquest context, no és cap casualitat que Barcelona sigui al seu del Gamelab, que celebra la seva desena edició del 25 al 27 de juny a la Filmoteca consolidat com un dels congressos més importants del sector. La llista de ponents que hi passaran durant aquests tres dies és espectacular: Tim Schaffer, fundador de Double Fine, Dong Nguyen, creador de Flappy Bird, o el japonès Yu Suzuki, mite de les consoles Sega.

Gamelab reuneix professionals de la formació, la creació, la difusió i el negoci dels videojocs, les aplicacions i l'oci digital interactiu. "És un punt trobada d'oportunitats de comunicació de finançament, d'inversió i recerca de talent, amb grans estudis internacionals que venen a reclutar talent", explica el director del certamen, Ivan Fernández Lobo, en declaracions recollides per ACN.

Candy Crush i companyia
Gran part de Gamelab estarà dedicat al creadors de videojocs per a dispositius mòbils, un sector que a l'Estat espanyol ja representa el 80% de la producció i que avança a tota màquina. "I això no ha fet més que començar", assegura PepeAgell. El CEO de Chartboost augura un futur encara molt més brillant, "Cada cop serà més fàcil desenvolupar experiències totalment immersives", afirma. Queda poc, també, perquè el sector dels jocs de mòbil es fusioni amb el de la televisió, obrint tot un món de noves possibilitats. "Ben aviat veurem que els videojocs per a mòbils oferiran la mateixa qualitat i complexitat que els tradicionals", apunten des de SocialPoint.

Malgrat que la indústria creu que el model de consoles com les actuals Playstation 4 o XBox One seguirà vigent força temps encara, els videojocs per a dispositius mòbils són el futur. "El consumidor ja no està tan disposat a pagar 50 euros per un joc que ve en una caixa i del que en gaudirà tan sols tres setmanes", explica Aine Doris. És molt més temptador descarregar una aplicaciógratuïta de l'APP Store o de Google Play i decidir si li agrada i decideix gastar-s'hi els diners. Candy Crush, Angry Birds o Clash of Clans són els tres grans fenòmens globals en aquest àmbit, on l'oferta és descomunal: més d'un milió de productes disponibles a les app stores actuals.

Com destacar en aquest marasme? Segons Agell, triomfa qui ofereix una experiència de joc "innovadora, immersiva i atractiva" i qui fomenta la viralitat amb elements socials com rànkings, competicions o integracions amb xarxes socials. "Però hi ha una gran part que depèn de la sort", reconeix. I no són xifres excessives, pròpies d'una bombolla a punt d'explotar? No pas si es té en compte una dada impactant: el 2015 s'arribarà als 2 bilions d'usuaris de smartphones. Tal i com diuen des de Social Point, "Qualsevol persona amb un dispositiu mòbil és actualment un jugador potencial". Malgrat que la indústria del videojoc tan sols té 30 anys, avui en dia més d'una quarta part de la població mundial en som, o podem ser-ne, jugadors i consumidors. En aquest joc, per tant, les pantalles semblen infinites.