Un llum de carrer de Marràqueix | Acistock

Emprèn

Wattabit, el domador energètic que il·lumina Marràqueix

La startup ofereix una plataforma d'eficiència per a indústries que també farà servir el sistema d'enllumenat públic de la ciutat del Marroc

Les històries d'startups tecnològiques són, en molts casos, complicades d'explicar. A voltes és més senzill entendre que una empresa catalana ha creat el sistema que controla l'enllumenat públic de Marràqueix que no pas explicar que ha creat un programari d'eficiència energètica. O que dóna un cop de mà a grans indústries com Seat o Cellnex a ser molt més eficients energèticament. Això és el que fa Wattabit.

Ian Vila és enginyer de projectes d'aquesta startup fundada el 2013 amb el suport de Barcelona Activa. Wattabit és una empresa d'eficiència energètica en el sector de la internet de les coses. La startup ofereix una plataforma en línia de monitoratge d'energia per gestionar actius energètics: "Controlem consums energètics, electricitat, aigua, gas, en hotels, residències, oficines; també de projectes de l'administració pública, com ara il·luminació al carrer, equipaments d'ajuntaments i fins i tot a la indústria". Tothom qui consumeixi energia pot emprar els serveis de Wattabit. Amb l'objectiu d'esprémer al màxim l'eficiència energètica, els seus principals clients "no solen ser el client final sinó companyies que fan servir la nostra plataforma, bé per oferir-la com a eina als seus clients per gestinar-los l'energia o per fer-la servir directament".

Seat, Cellnex o Gas Natural són clients de Wattabit

Grans empreses com Seat, Cellnex o Gas Natural són clients d'aquesta startup. Amb la companyia gasista "hem desenvolupat un projecte pilot amb 40 clients seus que són petites i mitjanes empreses per monitorar els seus comptadors de llum", de manera que Gas Natural els ofereix poder visualitzar en temps real el consum d'energia que efectuen a través de la plataforma de Wattabit.

Amb la filial de telecomunicacions d'Abertis, la startup els gestiona el sistema de free cooling, "és a dir, la ventilació de les casetes de telecomunicacions repartides per les antenes". Cellnex pot observar a temps real el consum dels aires condicionats, les temperatures interiors i exteriors de les casetes per saber si funciona bé la refrigeració, etc.

El model de negoci de Wattabit és oferir la seva plataforma com a software as a service, però també ofereix maquinari: "Depenent del projecte també afegim hardware, però hi ha clients que ja tenen els seus propis sensors i ens hi adaptem", explica Vila.

El programari de Wattabit detecta si hi ha un problema al sistema energètic i envia un missatge al mòbil del tècnic que haurà d'anar a reparar la incidència

El seu programa és una eina al núvol amb mòduls adaptables: manager, monitoring, alarms, control, savings, billing i reports. El client "compra" tot el paquet, però pel que fa a gestió i configuració depèn del perfil, només pot visualitzar dades o també controlar l'eina: "Tenim clients que volen que nosaltres ho controlem tot i d'altres que ho volen aprendre a fer servir per vendre-ho als seus clients, l'eina s'adapta a tot", afirma. El programari inclou la pantalla de visualització de consums i a part també venen el mòdul de control.

Així mateix, la darrera novetat de Wattabit és un mòdul d'intel·ligència i eficiència operativa "que crea i detecta alarmes i que crea un registre d'esdeveniments i pot enviar notificacions al gestor energètic de la companyia avisant per enviar l'instal·lador si hi ha problemes o emergències". És a dir, la màquina detecta si hi ha un problema i envia un missatge al mòbil del tècnic que haurà d'anar a reparar la incidència.

La filla tecnològica

Wattabit és una spin off del grup Enertika, un grup d'eficiència energètica pel sector serveis i industrial. Aquesta companyia amb seu a Barcelona i diverses oficines a Espanya i Llatinoamèrica ofereix serveis d'enginyeria i gestió energètica per empreses de telecomunicacions, distribució, hostaleria, industrials i enllumenat públic.

Wattabit fa el seu primer salt internacional amb una delegació a Marràqueix

L'empresa mare "va crear una branca més tecnològica amb la plataforma online i d'aquí neix Wattabit, que amb el temps ha guanyat autonomia i robustesa", explica Vila. Actualment l'Àngel Verdú és el gerent de Wattabit, ubicada al barri del Poble Nou de Barcelona. La companyia dóna feina a 10 persones i factura uns 300.000 euros a l'any.

Wattabit compta entre els seus clients, a més de les empreses citades, el banc xilè BCI, l'empresa belga de magatzems WDP, les residències de gent gran DomusVi, la corporació familiar CMI -propietaris de la cadena de restaurants Pollo Campero-, el grup cooperatiu Mondragon o la multinacional Nike. En total controlen uns 3.500 actius amb més de12.000 sensors en tres continents.

Ara, però, juntament amb Enertika, Wattabit ha guanyat el concurs públic per monitorar i controlar l'enllumenat públic de Marràqueix, per això la startup fa el seu primer salt internacional amb una delegació a la ciutat del Marroc.