• Zumzeig, el primer cinema cooperatiu de Catalunya

Zumzeig, el primer cinema cooperatiu de Catalunya

La sala del barri de Sants, que va tancar a l'agost, reobrirà el pròxim novembre amb una nova gestió cooperativa que vol convertir-la en un referent cultural de la ciutat

Sala del cinema Zumzeig, al barri de Sants
Sala del cinema Zumzeig, al barri de Sants
Judith Vives
27 de Setembre de 2016
Des de l'octubre del 2013 existia al barri de Sants de Barcelona una sala de cinema independent i alternatiu, el Zumzeig, que s'havia convertit en un lloc de referència per als cinèfils de gustos arriscats i selectes, al marge de l'estrena comercial. A principis del passat mes d'agost, l'anunci del tancament sobtat del cinema va fer presagiar el pitjor. Però sembla que tindrà un final feliç. Després d'uns mesos de replantejament, el Zumzeig està preparat per iniciar una nova etapa convertit en el primer cinema cooperatiu de Catalunya.

Els membres de la cooperativa que gestionarà a partir d'ara aquesta petita sala situada al carrer de Béjar, 53, han explicat en roda de premsa que el Zumzeig reobrirà les seves portes el pròxim 4 de novembre amb una nova programació "en una línia similar a la que hi havia fins ara però aportant algunes millores", explica Miquel Martí Freixas, un dels integrants d'aquesta cooperativa. De moment, han impulsat una campanya de Verkami per aconseguir suports i ja treballen en la seva nova programació.

El Zumzeig no serà l'únic cinema gestionat per una cooperativa, ja que segueix el rastre d'experiències com la dels cinemes Númax de Santiago de Compostela o els cinemes Aragó de València, però sí que n'és el primer exemple a Catalunya. La idea es va començar a forjar el passat mes d'abril, quan el fundador i propietari del Zumzeig, Esteban Bernatas –actualment establert a París- va anunciar que no es volia seguir fent càrrec del cinema. Bernatas va convocar un seguit de gent vinculada al sector, entre els quals molts dels habituals de la sala de cinema, i d'entre aquests van sortir els sis emprenedors que ara han tirat endavant el Zumzeig Cine Cooperativa: Miquel Martí Freixas, Albert Triviño, Yonay Boix, Anna Brufau, Ariadana R. Álamo i Javier Rueda.

Una aposta pel cinema compromès i alternatiu
Tots ells tenen relació amb el món del cinema i l'audiovisual. Triviño, que va treballar al Zumzeig com a projeccionista en la seva primera etapa, assegura que la continuïtat està assegurada: "Tornem a apostar per un cinema compromès i alternatiu", ha explicat, tot afegint que a banda de les estrenes, la programació oferirà propostes de diferents disciplines, des dels curtmetratges als documentals o el cinema experimental.

Presentació de la reobertura del cinema Zumzeig. J. Vives


I també el cinema infantil, ja que una de les voluntats del nou equip del Zumzeig és la "d'educar la mirada", i fer-ho arribant als infants i joves treballant la col·laboració amb els centres educatius. Un altre dels objectius que s'han fixat és el de potenciar la relació amb el barri de Sants, sigui col·laborant amb les entitats veïnals o amb Impuls Cooperatiu, que agrupa les cooperatives del barri.

Però sobretot, el gran objectiu de Zumzeig Cine Cooperativa és la de convertir aquesta sala en un referent cultural a Barcelona. "És una de les millors sales de Barcelona, però està desaprofitada i volem esprémer-la al màxim", afegeix Triviño. Cinefòrums, performances, activitats vinculades amb el bistro que comparteix local amb la sala de projecció i una atenció especial al cinema fet per directors catalans i espanyols són altres de les apostes d'aquesta nova etapa en què també es vol implicar al públic.

Per això, Zumzeig Cine Cooperativa ha iniciat també una campanya a través de Verkami amb la que busquen trobar el suport de micro mecenes que ajudin a tirar endavant el projecte. S'ha creat un carnet d'Amics del Zumzeig que premiarà els espectadors més fidels amb grans descomptes i, a més, se'ls oferirà la possibilitat de participar en les assemblees de la cooperativa. A banda del micromecenatge, la sala es finançarà a partir dels patrocinis i el lloguer de la sala, a escala privada, i també a través de possibles ajudes públiques que la cooperativa ja està buscant. Tot, per oferir cinema de qualitat a preus molt assequibles i "intentar trencar el cercle d'invisibilitat a què moltes pel·lícules són injustament sotmeses".