• Empresa
  • 8 cognoms (empresarials) catalans

8 cognoms (empresarials) catalans

L'estrena de la pel·lícula filmada a Catalunya convida a repassar vuit il·lustres noms de famílies catalanes d'empresa i protagonistes del món empresarial actual

Rosa Oriol i Salvador Tous i les seves quatre filles, en una imatge corporativa
Rosa Oriol i Salvador Tous i les seves quatre filles, en una imatge corporativa
Neus Navarro 
20 de Novembre de 2015
Act. 09 de Novembre de 2016

Aquest divendres arriba als cinemes la seqüela de Ocho apellidos vascos (Emilio Martínez-Lázaro, 2013) però en aquest cas recorrent als tòpics catalans com mostra el tràiler que s'ha emès aquests dies per televisió. Ocho apellidos catalanes (Emilio Martínez-Lázaro, 2015) s'ha rodat a Llagostera, Monells, Vulpellac i Girona, una ciutat força cinematogràfica darrerament gràcies també a la gravació de la sèrie nord-americana Game Of Thrones en els carrers del seu Barri Vell.

I amb aquest protagonisme català a la cartellera cinematogràfica del cap de setmana, VIA Empresa ha buscat els seus propis cognoms catalans, centrant-nos en el món de l'empresa. A continuació repassem la trajectòria i la història de vuit d'ells per rigorós ordre alfabètic.

1) Andic
Qui porta el cognom empresarial amb més riquesa al darrere és d'origen sefardí. Els Andic provenen d'Istanbul (Turquia) on va néixer Isak Andic qui, si ens deixem guiar pel rànquing de la revista Forbes, a més de ser el primer cognom que citem és qui gestiona més patrimoni. Segons la llista que ha fet pública aquest novembre la revista, el fundador de Mango és el cinquè més ric de tot l'Estat espanyol i, en conseqüència, és el més ric de tot Catalunya. La publicació estima la seva fortuna en 4.500 milions d'euros gràcies a l'èxit d'una firma de moda que des de fa 31 anys és capdavantera al sector tèxtil. Present a 107 països, disposa de 2.700 punts de venda que creixen a bon ritme gràcies a una política d'expansió internacional que aquest octubre els ha portat a Mèxic, on han obert una nova megastore de 1.000 metres quadrats.

Isak Andic i el seu germà Nahman han creat un imperi empresarial que ja comencen a gestionar encertadament els seus descendents, ja que Jonathan Andic i Violeta Andic, els fills del primer i del segon, respectivament, són responsables a hores d'ara de la divisió masculina H.E. by Mango i Violeta, la botiga de moda de talles grans de la companyia.

2) Carulla
És el cognom de qui gestiona Agroalimen, l'hòlding creat en 1964 per Lluís Carulla, evolució natural de Gallina Blanca. Natural d'Espluga de Francolí, Carulla va enlairar les seves empreses del sector de l'alimentació. Des d'Agroalimen gestionen firmes com Lindor, El Pavo o Europastry però també la filial The Eat Out Group, propietària de marques com Bocatta, Pans & Company i Fresh Co.

Desaparegut en 1990, són els seus sis fills qui perpetuen la seva gesta empresarial. Agroalimen, tot i que continua sent empresa familiar, està molt professionalitzada i compta amb un conseller delegat aliè a l'empresa, que és propietat dels sis germans, Montserrat, Mariona, Aurèlia, Jordi, Lluís i Artur, sent aquest últim el president de l'hòlding.

Existeix poca informació pública sobre la família, qui a més de l'empresa també dirigeix la Fundació Lluís Carulla que treballa per promoure la llengua, la cultura i els valors que configuren la societat catalana amb la voluntat d'enfortir el sentit de pertinença, tal com es recull en la seva exposició de valors. La vídua de Carulla, Montserrat Font, és la presidenta d'honor de l'entitat i els seus fills estan també al Patronat, sent Montserrat la presidenta. La nissaga continua amb l'entrada de la tercera generació, encarnada per Jordi Carulla-Ruiz i Mireia Tomàs, al comitè executiu.

3) Daurella
Sol Daurella és la presidenta de Coca-Cola Iberian Partners. Però a més, és la sisena persona més rica de l'Estat espanyol i la segona a Catalunya, amb 3.700 milions d'euros, tal com afirma Forbes. De família emprenedora, el cognom Daurella el porta per ser néta de l'empresari importador de bacallà Santiago Daurella i Rull i filla de l'empresari Josep Daurella i Franco. Després de la mort d'aquest últim, produïda el 2014, Muhtar A. Kent, president i CEO de The Coca-Cola Company, escrivia en les pàgines de La Vanguardia que "ningú millor que Sol per garantir la continuïtat d'un negoci amb una destacada tradició familiar que es converteix ara en una de les empreses més importants del sector agroalimentari a Espanya, i tot un referent dins del mapa d'embotelladors de Coca-cola a escala mundial". 

 
 
Sol Daurella està al front del negoci.  


Els negocis importadors del seu avi han evolucionat sense perdre l'emprempta empresarial. Santiago Daurella i Rull va fundar en 1932 l'Associació d'Importadors de Bacallà, seguint la gesta del seu pare, José Daurella Sunyer, qui va ser pioner a Espanya sent el primer importador de bacallà procedent d'Islàndia, Groenlàndia i les illes Feroe. Una família que estiuejava a Cardedeu, "com solia fer la burgesia catalana de finals del vuit-cents", segons expliquen des del Museu de la localitat, i que va donar al municipi la casa familiar. L'avi de Sol Daurella va fer donació del Casal Daurella i més d'un milió de pessetes per a reformes a l'Ajuntament amb l'única condició que es destinés a activitats culturals i es conservés el nom de Casal Dr. Daurella. De nou, la importància del cognom.

4) Godó
D'Igualada a tota Catalunya mitjançant un diari referencial, La Vanguardia, la cinquena capçalera més llegida de l'Estat espanyol, segons l'últim Estudi General de Mitjans (EGM). El Grupo Godó, íntimament lligat a la història recent catalana, comença l'1 de febrer de 1881, com expliquen al seu web, "quan dos empresaris d'Igualada, els germans Carlos i Bartolomé Godó, van treure al carrer el primer número del diari". Actualment, el seu president-editor és Javier Godó, Comte de Godó, qui pertany a la quarta generació d'una família molt vinculada a les empreses periodístiques.

El seu fill, Carlos Godó Valls, ocupa el segon graó en la direcció de l'empresa com a conseller delegat. Definit al llibre Los Godó (Vis Molina, Ediciones Martínez Roca: 2005) com a un home "extremadament seriós i dedicat al 100% a l'empresa", és difícil trobar referències de qui porta el nom i cognoms del seu avi, el segon comte de Godó i president de La Vanguardia entre 1931 i 1987. La filla, Ana Godó Valls, és consellera editorial de Vanguardia Dossier des de 2002. L'estirp a més de periodística també és 'Grande de España' des que Joan Carles I va concedir el títol nobiliari espanyol a l'actual compte durant l'estiu del 2008. 

5) Grífols 
La tercera fortuna més important de Catalunya treballa cada dia al sector farmacèutic. Víctor Grífols i Roura, actual president de l'empresa, ha heretat del seu pare, Víctor Grífols i Lucas, la gestió d'una companyia que entre gener i setembre de 2015 ha facturat 2.872 milions d'euros. Grífols i Lucas era la segona generació de la companyia: als seus 12 anys, i sota la tutela del seu pare, va començar a treballar en els laboratoris encarregant-se de recollir el mercuri dels termòmetres trencats per posteriorment vendre-ho. 


Tanmateix aquesta història empresarial familiar (documentada al llibre Cuando un sueño se cumple, editat per l'empresa) es remunta fins al 1940 quan José Antonio Grífols Roig –natural de Vilanova i la Geltrú- va crear Laboratorios Grífols, empresa centrada en anàlisis clíniques, fabricació de vacunes i pràctica de transfusions sanguínies i creadora del primer banc de sang privat en 1945. Convertida en una gran multinacional d'hemoderivats, Grífols està present als EUA des de 1990 i a tants altres països com Mèxic, el Japó, la Xina, Polònia i Alemanya.

6) Puig 
Ja hem contat alguna vegada que Antonio Puig Castillo va crear l'any 1914 la marca Puig per representar perfums francesos en un context de preguerra. Un visionari aquell Puig, qui l'any 1922 va fabricar el primer llapis de llavis a Espanya, el conegut Milady. Des que era una distribuïdora de perfumeria i cosmètics local fins a convertir-se en una multinacional present a més de 140 països i una plantilla de 4.000 empleats han passat uns quants anys i també algunes generacions.  

De l'avi Puig als cosins Puig, Marc Puig Guasch i Manuel Puig Rocha, president i CEO i vicepresident, respectivament, els que lideren actualment el projecte empresarial familiar, l'empresa ha mantingut l'adjectiu de familiar però ha anat professionalitzant-se. Abans de la seva mort al febrer de 1979, el fundador va reunir als seus quatre fills i els va demanar que respectessin dues voluntats en la seva absència: que cuidessin de la seva mare i que romanguessin units. "Feu pinya, units sereu més forts" va ser el seu consell, tal com recull la companyia.

7) Raventós
"Som l'empresa familiar més antiga d'Espanya i la 17 del món". Quasi res. És la carta de presentació que la firma vitivinícola Codorníu Raventós, existent des de fa 460 anys i responsable de 20 marques diferents, exposa al seu web on es recull la història d'aquesta empresa arrelada al Penedès. Codorníu i Raventós són dos cognoms inseparables des que la filla de Jaume Codorníu, qui va començar a elaborar vins allà pel segle XVI, es va casar amb el viticultor Miquel Raventós. D'aquella hereva de nom Anna fins ara han passat 18 generacions sempre dedicades a mantenir el negoci de la vinya i sobretot a fer-lo créixer amb grans operacions, com la creació del grup Raimat en 1914 o l'expansió a través de nous cellers internacionals.

 
 
Foto de família dels Raventós. Jorge Andreu


"Creiem en l'esforç per aconseguir fer un treball que sigui excel·lent, per mantenir a la família unida i per ser professionals en tot el que fem", afirmen des de la companyia que avui dia dirigeix Mar Raventós. Un cognom de pes darrere de la història dels més de 400 membres de la saga Raventós que es van reunir aquest setembre al celler modernista de Sant Sadurní d'Anoia per fotografiar-se en una jornada en la qual se'ls va donar a conèixer l'estratègia global del grup.

8) Tous 
La família responsable de la cadena de joieria i complements de moda catalana és manresana. Salvador Tous, el patriarca, i la seva dona, Teresa Ponsa, van fundar un taller de joieria a la capital del Bages en 1920 i l'èxit aconseguit des d'orígens tan senzills és molt destacable. Amb 400 botigues i presència a 45 països, l'últim establiment internacional que ha inaugurat la firma està a Xangai i, més a prop, inauguraran una segona botiga al barceloní Passeig de Gràcia. Les imitacions dels seus productes estan al top ten de les falsificacions que sovint inunden els carrers més turístics de ciutats com Barcelona i tots recordem la bogeria viscuda en les seves botigues en anys de bonança econòmica quan van instaurar màquines expenedores de torns (com en el mercat, efectivament) per poder atendre els clients.

Ara el cognom Tous no només recorda al patriarca, sinó que té continuïtat en la seva descendència. Salvador Tous Ponsa, fill d'aquell matrimoni emprenedor, i la seva dona, Rosa Oriol, són els responsables del que ells anomenen "un nou llenguatge en joieria". A hores d'ara, les quatre filles del matrimoni, Rosa, Alba, Laura i Marta, són les responsables de la firma. Des de 2008, les Tous caminen soles.