EMPRESA
L'accés a les matèries, la seguretat energètica i la inflació, grans riscos de les empreses
L'Institut Cerdà avisa de noves amenaces com la inestabilitat de les economies emergents o l'auge del proteccionisme
La incertesa en l'accés a matèries primeres i l'energia continuarà sent un dels reptes principals per a les empreses el 2023, segons el darrer observatori de riscos de l'Institut Cerdà. Tal com ha indicat la institució, altres elements com la inestabilitat de les economies emergents o l'auge del proteccionisme també seran amenaces rellevants pel sector econòmic en un context marcat encara pels efectes de la guerra d'Ucraïna i la ressaca econòmica i social de la pandèmia. Pel president de l'entitat, Salvador Alemany, la resiliència i la capacitat de resposta de les empreses comença amb el coneixement dels riscos que representen "una amenaça" per l'entorn i les organitzacions.
Entre els reptes identificats per aquest any amb l'ajut d'experts i institucions hi ha la persistència de la inflació, l'increment de les tensions bilaterals entre països i la descarbonització accelerada de l'economia. També s'alerta de la manca de seguretat i accessibilitat energètica, l'escassetat de matèries primeres i el desajust entre l'oferta i la demanda laboral. Tanmateix, persisteixen problemes com la desigualtat socials, els fenòmens meteorològics extrems i els ciberatacs, entre d'altres.
L'observatori d'enguany, la segona edició d'aquest informe presentat a Barcelona, assenyala també reptes emergents i específics per l'economia espanyola i catalana. Entre aquests en destaca la "gran dependència" del transport de mercaderies per carretera. En aquest sentit, es destaca que la millora del transport ferroviari és una "assignatura pendent" que té "incidència directa" a la competitivitat de l'empresa espanyola.
Paral·lelament, s'avisa també de l'increment del proteccionisme dels governs de tot el món derivat de la volatilitat econòmica i l'increment de les barreres comercials. "A escala mundial, en els darrers cinc anys s'han implementat cinc mesures proteccionistes per a cada mesura liberalitzadora", avisa l'Institut Cerdà.
Un altre element particular és la incidència de la inestabilitat de les economies emergents i l'exposició de les empreses espanyoles a l'evolució del seu entorn econòmic, social i regulador. A això cal sumar-hi elements també lligats a l'economia, com la pèrdua de patrimoni natural i biodiversitat derivada de les conseqüències del canvi climàtic o el desgast del benestar físic i mental de les persones després de dos anys marcats per la gestió i control de la pandèmia.