La CNMV va aprovar l'OPA d'Atlantia sobre Abertis el passat mes d'octubre

Empresa

ACS i Atlantia arriben a un acord per controlar Abertis

Les dues companyies presentaran una sola OPA que valora el grup de concessions en 18.180 euros

ACS i Atlantia han tancat un acord per prendre juntes el control del grup de concessions Abertis, una operació que s'escometrà a través de l'OPA de Hochtief. Així, aquesta OPA, que valora Abertis en 18.180 euros, es durà a terme íntegrament en efectiu i a un preu de 18,36 euros per acció, mentre que la companyia italiana retirarà la seva oferta. 

El grup que presideix Florentino Pérez i la firma italiana controlada per la família Benetton han pactat constituir una empresa conjunta a través de la qual compraran a Hochtief tota la participació d'Abertis, segons detalla ACS a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). D'aquesta manera, Atlantia tindrà un 50% més una acció d'aquesta societat conjunta, mentre que ACS comptarà amb un 30% i Hochtief amb el 20% menys una acció. La companyia conjunta consolidarà en els comptes d'Atlantia, firma que designarà també al seu conseller delegat. L'acord posa així fi a la guerra d'ofertes que ACS i Atlantia lliuraven per Abertis des de fa mesos.

Així mateix, el pacte evita, al principi, el plantejament inicial de les dues companyies quan van decidir abandonar la licitació i emprendre una negociació per buscar una solució negociada, que passava per repartir-se la cartera de 8.600 quilòmetres d'autopistes que Abertis gestiona a Espanya i altres sis països.

A més, amb la solució negociada, ACS i Atlantia s'abarateixen l'operació i eviten l'esforç financer al que s'haurien vist abocades en cas d'emprendre una guerra d'Opes per Abertis. De moment, Atlantia ja havia posat damunt de la taula 16.341 milions d'euros per obtenir la companyia d'autopistes i ACS, a través de la seva filial alemanya Hochtief, 18.600 milions d'euros. Al final, l'OPA presentada conjuntament per les dues companyies valora Abertis en 18.180 euros.

La solució salomónica en la licitació per Abertis agradaria al Govern central atès que garantirà que el grup mantingui la seu a Espanya.

D'aquesta manera, la companyia que canalitzarà l'aliança de les tres empreses consolidarà en els comptes d'Atlantia, que s'anotarà per tant l'endeutament d'uns 15.000 milions d'euros d'Abertis.

Beneït pel mercat

El pacte, que ja ha estat beneït pel mercat amb les pujades en Borsa registrades per ACS i Atlantia des que van reconèixer les seves negociacions, també seria òptim per Abertis.

El president de la companyia, Salvador Alemany, sol·licitava aquest mateix dimarts, en ocasió de la junta general d'accionistes de l'empresa, que Abertis pogués continuar íntegra "la seva història d'èxits", en un "projecte més gran", després del procés d'Opes.

D'igual forma, els accionistes minoritaris del grup que van prendre la paraula en l'assemblea també van demanar no "desfer" la companyia que van qualificar com "la joia de la corona de les seves inversions". En aquest sentit, resta per conèixer la postura de la fundació bancària La Caixa, únic accionista de referència d'Abertis amb el 21,5% del seu capital, que s'ha mantingut al marge de la negociació entre ACS i Atlantia.

Atlantia entra al capital de Hochtief

ACS i Atlantia han acordat que el grup italià entri al capital social de Hochtief, la filial alemanya de la companyia espanyola, en el marc de l'acord que les dues empreses han tancat per prendre conjuntament Abertis.

En virtut del pacte, Atlantia desembarcarà al capital de Hochtief en comprar a ACS accions de la firma alemanya valorades en 2.500 milions d'euros, equivalents a aproximadament un 24% del capital de Hochtief.

El grup que presideix Florentino Pérez vendrà aquests títols després de prèviament subscriure íntegrament una ampliació de capital de 941 milions d'euros que farà Hochtief. En concret, subscriurà 6,43 milions d'accions de la constructora alemanya a 146,42 euros per acció.