Florentino Perez és el director general d'ACS

Operacions

ACS espera guanyar un 35% més amb la compra d'Abertis

Florentino Pérez preveu que l'adquisició de la concessionària catalana dispari el seu benefici net

ACS preveu que la compra d'Abertis juntament amb Atlantia dispararà un 35% el seu benefici net de 2019, el primer exercici complet després de l'operació, en comparació al de 2017, segons el president de la constructora, Florentino Pérez.

La companyia preveu a més traslladar aquest augment de guanys als seus accionistes amb un increment del dividend "de, com a mínim, la mateixa proporció", va anunciar el seu president.

"L'operació d'Abertis, al costat de les excel·lents perspectives de creixement, repercutiran en un increment substancial del benefici net i dels fons distribuibles en els propers anys", va assegurar Florentino Pérez durant la seva intervenció davant la junta d'accionistes d'ACS.

"La nostra intenció és transferir aquest increment de valor als nostres accionistes, augmentant el dividend per acció com a mínim en la mateixa proporció", va detallar en referència l'estimació per al resultat que, d'aquesta forma, l'any que ve fregaria els 1.100 milions d'euros.

Durant la seva intervenció, el president d'ACS també va destacar el "valor estratègic" de l'operació en Abertis i el caràcter de llarg termini de la seva aliança hispano-italiana amb Atlantia en el grup de concessions.

"És un projecte de futur, il·lusionant, amb bases sòlides i gran potencial de creació de valor per a totes les parts implicades", va indicar en relació a la transacció, una operació valorada en 18.181 milions d'euros, de la qual precisament aquest dimarts conclou el termini d'acceptació.

Després de recordar que ACS va ser, al costat de l'actual fundació bancària La Caixa, fundador d'Abertis el 2002, i el desig de la constructora de tornar a integrar aquest grup a la companyia, Florentino Pérez va exposar als socis el pacte al que finalment van arribar al març amb Atlantia, amb el qual van deixar de costat la 'batalla' d'Opes que durant mesos van lliurar per la concessionària.

"Aquesta aliança estratègica d'Atlantia, ACS i la seva filial Hochtief, tracta de conjuminar esforços i capacitats per desenvolupar un projecte global i enriquidor per a tots", va assegurar.

"Estem combinant un líder global d'infraestructures", va emfatitzar.
"Una plataforma amb què aprofitarem el potencial de creixement del sector en mercats estratègics", va afegir, per recordar la cartera de projectes d'uns 200.000 milions per la qual licitaran als seus mercats estratègics (Estats Units, Austràlia i Europa).

A més d'augmentar els guanys, l'operació en Abertis no afectarà a l'endeutament d'ACS, que es mantindrà en els nivells mínims històrics amb què va tancar 2017, a l'entorn de 0,4 vegades el benefici brut d'explotació (Ebitda). Això serà gràcies fonamentalment a l'operació de compra i venda d'accions de Hochtief que realitzarà la constructora en paral·lel a l'OPA.

Vendes d'actius

D'igual forma, ACS i Atlantia contemplen rebaixar fins a uns 7.000 milions l'endeutament de 10.000 milions a què recorrerà la societat conjunta que conformaran per fer-se amb Abertis per finançar aquesta operació.

Per a això, confien a amortitzar aquesta diferència de 3.000 milions amb els recursos que obtinguin de la venda de filials d'Abertis, la d'antenes de telefonia mòbil Cellnex i l'operador de satèl·lits Hispasat.

En concret, per 'comprar' Abertis a Hochtief una vegada culmini l'OPA, ACS, Atlantia i la pròpia constructora alemanya injectaran 7.000 milions a la societat comuna i signaran el referit crèdit de 10.000 milions restants amb els mateixos bancs que ja financen l'oferta.

Quant al calendari que resta a l'operació, el conseller delegat d'ACS, Marcelino Fernández Verdes va reiterar que conclourà a la fi de juny o al començament del tercer trimestre, en funció del resultat de l'OPA, que es coneixerà en uns dies. Si aconsegueix més del 90% de la signatura, la pretesa exclusió de Borsa es tancarà de forma més ràpida, en amb prou feines un mes.

Abertis licitarà per concessions

Florentino Pérez i el que serà el seu successor al capdavant d'ACS van assegurar que encara no s'ha decidit amb Atlantia els llocs de president i primer executiu d'Abertis.

En el plànol operatiu, el president d'ACS va indicar que una vegada prenguin Abertis aquesta signatura serà la que lideri la licitació internacional del grup per concessions d'infraestructures, "sobretot d'aquelles ja construïdes", com pot ser el cas de les autopistes fetes fallida espanyoles que el Govern espanyol relicitarà en uns mesos.

D'igual forma, Fernández Verdes va obrir la possibilitat de "traspassar" a Abertis autopistes que ACS té actualment a través de la seva filial Iridium, si bé no existirà cap acord en aquest sentit.