• Empresa
  • Albert Colomer: “La millor confiança és agafar la meva cartera i posar-la a la teva butxaca”

Albert Colomer: “La millor confiança és agafar la meva cartera i posar-la a la teva butxaca”

El director de la xarxa BANC de business angels ha estat reconegut com l’inversor més visionari d’Europa

The European business angels network EBAN has recognised Albert Colomer as the most visionary investor in Europe | Àngel Bravo
The European business angels network EBAN has recognised Albert Colomer as the most visionary investor in Europe | Àngel Bravo
Barcelona
07 de Juliol de 2017

La xarxa europea de business angels (EBAN) acaba de proclamar Albert Colomer com l’inversor més visionari d’Europa. El guardó és un reconeixement a l’impulsor de la primera xarxa de business angels de l’Estat, la catalana BANC, que va engegar l’any 2002. Al 2004 també participava de la creació de la xarxa espanyola ESBAN. El també impulsor de la Fundació Autoocupació i de Reempresa repassa en la primera entrega d’aquesta entrevista com han estat 15 anys de posada en marxa dels inversors privats a Espanya.

 

Inversor més visionari d'Europa. Sona bé, no?

La veritat és que aquests reconeixements que són del mateix sector són els que fan més gràcia. Fa una quinzena d'anys que hi estic involucrat i en un dels congressos anuals van trobar que era un bon moment per celebrar dues coses. Per una banda, la meva activitat; però per l'altra el canvi que va significar en el seu moment la posada en marxa de la primera xarxa de business angels a Espanya (BANC). En aquests moments ja és un dels primers països en inversió en emprenedoria per part de business angels de tot Europa tot i tenir condicions fiscals més difícils de les que tenen altres companys.

 

Com va començar aquesta xarxa?

Em vaig passar tres o quatre anys fent voltes per Espanya explicant què era un business angel. Entre 2002 i 2006 vam arribar a ajudar a posar en marxa 41 xarxes a tot Espanya de les quals moltes parteixen d'una sèrie de seminaris que vam fer a Madrid amb 32 persones i es van anar escampant. Em trucaven i em deien: "oye, estamos en Canarias. A ver si vienes y cuentas lo tuyo". I aquest procés és el que ha reconegut el premi.

Albert Colomer

Foto: Àngel Bravo

Quina era la visió principal?

La visió va ser pensar que l'aproximació del capital a l'emprenedoria no havia de ser depredadora. Havia de ser una aportació d'actius, del que fa funcionar les empreses: l'equip, la idea i el capital. Al final es tractava de veure que el capital no només podia venir del banc o d'un mecenes a qui has d'anar a besar l'anell. Pot venir de gent que són gairebé tan emprenedors, que són els business angels i que t’aporten smart money.

“L'aproximació del capital a l'emprenedoria no ha de ser depredadora”

El concepte smart money s'utilitza sovint, però què significa realment?

Per mi són quatre C. Una xarxa de contactes, capital, coneixement i una cadena de valor. Però tampoc vaig inventar res. Vaig aparèixer el 2002 en una reunió de gent molt estranya a la Borsa de Barcelona convocats per una associació incipient de business angels. I allò em va obrir els ulls. Després de tants anys no sé si hem fet molt o no, però almenys hem creat un apartat al programa PADRE, hi ha un botó que el vaig fer posar jo! El de la desgravació per business angels a la renda pròpia. És poc, d'una despesa de 30.000 euros et pots desgravar el 20%.

Com va anar això?

Vam començar negociant a Catalunya amb el tram autonòmic. Vam aportar un benchmarking de tot el que es feia a Europa per ajudar els que arrisquen els seus diners posant-los incentius. Després ho vaig anar a explicar al conseller Antonio Bateta, de la Comunitat de Madrid, i va trigar un mes a fer-ho al saber que Catalunya ja ho havia aprovat. I quan es va fer la Llei de l'Emprenedor ja es va posar a tot Espanya. 

Amb l'experiència de tots aquests anys, què creu que caracteritza un bon business angel? Hi ha opinions per tots els gustos...

Em sembla bé que hi siguin! A veure, hi ha una funció fonamental que és l'aportació de capital. L'emprenedor és el cavall i el business angel és el jockey. Qui guanya la cursa i s'hi juga la vida és el cavall, però el jockey també s'emporta molts premis. És una combinació on s'ha de tenir clar que l'emprenedor és el que ha de tenir el protagonisme. Sovint li has d'aportar la visió més d'empresa, molts startuperos només han pensat en l’aplicació que han fet però no en contractar, pagar, etc. A vegades és la primera vegada que els emprenedors contrasten la idea amb un tercer i és una de les parts més excitants, sobretot quan fas les valoracions.

“Un apartat del PADRE el vaig fer posar jo!”

A partir de quin capital pots fer de business angel?

No és una qüestió de quantitats. Un cop et jugues els teus diners estàs arriscant molt, encara que siguin 3.000 euros. Qualsevol ho pot ser i, de fet, recomanaria a qualsevol que ho sigui. És una aproximació que no necessita gaire més que confiança. La millor confiança és agafar la meva cartera i posar-la a la teva butxaca!

Albert Colomer inversor

Foto: Àngel Bravo