El 21 de juliol s'estableix com el dia que els contribuents catalans han pagat tots els seus tributs a les administracions | iStock

Impostos

Arriba el 'Dia de l'Alliberament Fiscal' a Catalunya

Els contribuents catalans han treballat prop de set mesos per complir amb les seves obligacions tributàries

Aquest dimecres 21 de juliol arriba el Dia de l'Alliberament Fiscal a Catalunya, el dia en què es calcula que els contribuents catalans han complert, de mitjana, totes les seves obligacions tributàries de l'any, tal com revelen els càlculs realitzats per la Fundación Civismo. Segons el think tank liberal Institut Ostrom, els ciutadans del país han trigat uns 201 dies en cobrir tots els seus tributs a l'administració, amb 102 dedicats a cotitzacions socials, 56 a l'IRPF i 25 a l'IVA. 

El salari mitjà brut català, al voltant dels 24.000 euros, es queda, segons Ostrom, en uns 16.000 euros nets. L'institut defensa que un treballador amb el salari mitjà disposa únicament del 50% del seu salari brut per al consum, tot i que inclou a la xifra total la contribució a la Seguretat Social dels empresaris, que posen el cost salarià mitjà per treballador en uns 31.500 euros anuals.

En comparació amb la pressió fiscal a Madrid, tal i com recull el think tank, un treballador solter i sense fill amb uns ingressos bruts de 30.000 euros paga a Catalunya un total de 325 euros més en IRPF. El tipus marginal màxim al país, destaca l'insitut, és del 51%, tot i que la base per aplicar aquest percentatge marginal de retenció volta els 175.000 euros bruts anuals.

Segons el President de l'Institut Ostrom, Eric Herrera, Catalunya corre el risc que "els recursos generats per les famílies durant el confinament hagin de destinar-se a pagar més impostos en comptes de contribuir mitjançant inversió". L'empresari considera que "cal reforçar la incidència redistributiva de la despesa pública, amb especial èmfasi en les polítiques d'infància, rendes i activació laboral".