COMERÇ DIGITAL
Llums i ombres d'Amazon
5 anys després de l'obertura del centre al Prat de Llobregat, Catalunya és la referència del gegant nord-americà al sud d'Europa
30 segons després de la mitjanit del 14 al 15 de setembre de l’any 2011, Amazon va fer la seva primera operació a l’Estat espanyol amb un enviament a Múrcia, des del centre logístic de la població madrilenya de San Fernando de Henares. Fins a l’actualitat, el gegant nord-americà del comerç electrònic assegura haver dut a terme inversions per valor de 6.800 milions d’euros, una plantilla de 18.000 treballadors fixes i 12.000 empreses amb presència a la plataforma.
A l’Estat, els centres d’Amazon estan situats a les següents localitzacions: La Corunya, Alcalá de Henares (Madrid), Alcobendas, Alacant, Almería, Barberà del Vallès, Barcelona, Cadis, Castellbisbal, Coslada (Madrid), Dos Hermanas (Sevilla), el Prat de Llobregat, Getafe, Illescas (Toledo), Leganés, Madrid, Màlaga, Martorelles, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Murcia, O Porriño (Pontevedra), Onda (Castelló), Paterna (València), San Fernando de Hernares (Madrid), Sevilla, Trapagaran (Euskadi) i Valladolid.
Amazon Spain Fulfillment, la principal filial de la companyia a Espanya, va tancar l’any 2021 amb una facturació de 769 milions d’euros. Una xifra que contrasta amb els 10,5 milions d’euros, el primer balanç oficial d’Amazon després del seu aterratge a la península Ibèrica.
Catalunya, punt de referència pel sud d’Europa
Una de les primeres coses que poden veure les persones que aterren a la terminal 2 de l'aeroport del Prat de Llobregat i surten d'aquesta instal·lació amb vehicle de quatre rodes és l'enorme magatzem d'Amazon. Amb una inversió de 200 milions d'euros, la companyia nord-americana va inaugurar l'espai, a l'octubre de l'any 2017, amb la voluntat de ser un dels seus centres d'operacions de referència a l'Estat i el sud d'Europa.
El centre logístic del Prat compta amb una superfície de 63.000 metres quadrats i 56 molls de càrrega i descàrrega. En paral·lel al magatzem central, la presència d’Amazon a Catalunya es reparteix per Martorelles, Castellbisbal, Barberà del Vallès, Rubí, Montcada i Reixac, Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Constantí i Barcelona.
A la capital catalana, concretament en un edifici d’11.000 metres quadrats al districte del 22@, Amazon té unes oficines corporatives que, des del passat mes de març, també són la seu d’un hub tecnològic vinculat a l’anàlisi de dades, aplicació d’intel·ligència artificial a la gestió del negoci i el desenvolupament de programari i altres aplicatius informàtics.
Els plans d’Amazon impliquen cobrir les demarcacions de Tarragona i Girona
L’increment de comandes, situació derivada de les restriccions de la pandèmia, ha instat el gegant del comerç electrònic a reforçar els seus plans respecte de l’obertura de petites estacions logístiques. Més enllà de Barcelona i la seva àrea metropolitana, els plans d’Amazon impliquen cobrir les demarcacions de Tarragona i Girona.
Relació amb l’administració
L’augment de volum per la COVID-19 ha forçat que la Generalitat hagi signat acords per impulsar accions dinamitzadores per l’economia catalana. Al març de l’any passat, Acció i Amazon van activar un projecte per promoure la digitalització de 100 petites i mitjanes empreses.
“Barcelona és la seu ideal pels nostres centres d’investigació i desenvolupament. La seva extensa xarxa d’universitats i la qualitat de vida que ofereix fa que sigui una destinació molt interessant pel talent internacional”, apuntava François Nuyts, exdirector general d’Amazon a Itàlia i Espanya, l’any 2017 per justificar les inversions futures de la companyia en matèria d’investigació.
De fet, la presència d’aquestes empreses a les plataformes d’Amazon és un bon termòmetre per mesurar l’impacte real de la multinacional nord-americana a Catalunya. Segons un informe, el territori català és la zona de l’Estat espanyol que lidera la classificació de petites i mitjanes empreses amb més vendes a través de tots els canals.
Les firmes catalanes a Amazon han generat unes exportacions per valor de 200 milions d'euros
Durant el 2021, les més de 3.000 firmes catalanes inscrites a la plataforma tecnològica d’Amazon van generar unes exportacions per valor de 200 milions d’euros, per davant de la Comunidad de Madrid i el País Valencià, tots dos territoris amb 150 milions. Aquestes dades contemplen les operacions al mercat de la Unió Europea i també a la resta del món.
Multa de 3,2 milions d’euros per cessió il·legal de treballadors
La part més fosca de la presència d’Amazon a Catalunya correspon als drets laborals dels seus treballadors i el personal d’empreses subcontractades. El passat mes d’agost, Inspecció de Treball va imposar una sanció de 3,2 milions d’euros al grup nord-americà, un cop registrat que 17 empreses subcontracades, la majoria d’elles de treball temporal, han cedit personal en condicions precàries.
En paral·lel, des de fa tres anys fins a l’actualitat, la Generalitat ha imposat 22 sancions a Amazon, per un valor total d’1,1 milions d’euros per cessió il·legal de treballadors. A més, el Govern de Pere Aragonès també ha recriminat a la firma de comerç electrònic un incompliment de la prevenció de riscos laborals, contractació d’estrangers sense el corresponent permís de treball, vulneració de la jornada laboral i l’omissió del conveni col·lectiu.