Vista aèria de Barcelona | iStock

COMPETITIVITAT

Barcelona, la 30a ciutat amb major talent

La capital catalana millora la seva posició i Madrid perd quatre punts respecte l'any anterior

Barcelona ocupa la 30a posició en el rànquing de ciutats amb major índex de talent del món, compost per 90 metròpolis. La ciutat catalana ha millorat en 1,4 punts respecte a l’any passat, fins a arribar a una puntuació de 53,5 punts. Només quatre ciutats espanyoles formen part de la llista: Madrid, que està per sobre de Barcelona, Bilbao i Saragossa.

D'aquestes, Madrid s’ha posicionat en el lloc 22, amb 56,8 punts (perd 4 punts respecte a l’any anterior), Barcelona en el lloc 30, amb 53,5 punts (creix 1,4 punts), Bilbao en la posició 32, amb 53 punts, i Saragossa, en el lloc 42, amb 47,6 punts.

L’Índex de Competitivitat pel Talent Global (GTCI) ha estat elaborat pel Grupo Adecco, l’escola de negocis Insead i l’agència Tata Communications a partir d’un estudi orientat a la resolució dels problemes relatius a la competitivitat. L’Índex se centra en la capacitat dels països per gestionar el talent a través de l’atracció, creixement i retenció d’aquest. A més, diferencia entre dos nivells de talent, que es resumeixen en habilitats de nivell mitjà (laborals i de vocació) i habilitats de nivell alt (o de coneixement global).

Zuric, la ciutat que capta més talent

El líder d’aquest any ha estat la ciutat suïssa de Zuric (que va ocupar la segona posició l’any passat). La segueixen Estocolm (Suècia), Oslo (Noruega), Copenhaguen (Dinamarca) i Hèlsinki (Finlàndia). La llista de les 10 primeres ciutats del món també inclou dues nord-americanes, com Washington DC. en la sisena posició i San Francisco en la vuitena, així com tres ciutats europees més: Dublín (Irlanda), París (França) i Brussel·les (Bèlgica).

El rànquing, per països

Dels 119 països analitzats pel GTCI, Espanya ocupa la posició 31, amb 54,91 punts (1,01 punts més que l’any anterior i millorant la posició respecte al 2017, quan es trobava en el lloc 35). Un any més, el rànquing està liderat per Suïssa, Singapur i els Estats Units, seguits dels països nòrdics i Dinamarca.

Tot i això, Espanya necessita millorar notablement en aspectes com la Facilitat per contractar, on ocupa la posició 105 respecte als 119 països que formen part del rànquing, la Relació del salari amb la productivitat (posició 93), la Col·laboració dins de les empreses (posició 90) o les Oportunitats de lideratge per a les dones (posició 89).

D’altra banda, tenint en compte només els 38 països europeus inclosos a l’anàlisi, Espanya se situa en la posició 20 i puja dues posicions respecte del 2017, superant a Estats com Lituània, Letònia, Itàlia, Polònia, Eslovàquia, Grècia, Bulgària, Croàcia, Hongria o Rússia.