Barcelona Activa ha adjudicat les primeres dues licitacions públiques amb els criteris d’eficiència social que garanteixen una ocupació de qualitat i no discriminatòria. Les empreses adjudicatàries pertanyen a l'àmbit de l'economia social i s'ha aconseguit que augmentin els salaris dels treballadors entre un 25% i un 35% de mitjana, garantint un sou mínim de 1.000 euros.
L’objectiu és assegurar que, a través de la contractació pública, es cobren salaris dignes, es té estabilitat laboral, es garanteix la igualtat de gènere i es disposa de facilitats per conciliar.
Els plecs inclouen requisits per potenciar els drets socials i laborals, l’accés al mercat públic a les petites i mitjanes empreses i les oportunitats a entitats de l’economia social i solidària, d’acord amb la nova guia de contractació pública social de l’Ajuntament de Barcelona.
Empreses de l’àmbit de l’economia social
La licitació de la prestació de serveis a les recepcions de deu equipaments de l'agència s'ha adjudicat a quatre Centres Especials de Treball: Associació Catalana d'Esclerosi Múltiple, Integra, Can Cet i Crezca, que s'han compromès a subrogar el contracte de les persones que actualment estan prestant el servei i que percebran de mitjana un 35% més de salari.
D'altra banda, el concurs per la prestació de servei als dispositius d'inserció sociolaboral per joves amb trastorns mentals ha estat adjudicat a una Unió Temporal d'Empreses (UTE) de les fundacions Centre d’Higiene Mental Les Corts, Dau i Els Tres Turons, i s'ha aconseguit que els empleats cobrin un 25% més del salari que marca el conveni de referència.
Els dos contractes també inclouen un pla d'Igualtat entre homes i dones, garanteixen un protocol de protecció contra l’assetjament sexual i per raó de sexe i incorporen mesures de conciliació com ara la possibilitat de sol·licitar jornada reduïda, l’ampliació de permisos de paternitat-maternitat o la flexibilitat horària, entre d’altres.