La cooperativa Cadí, que aquesta setmana commemora el seu centenari, ha facturat durant el 2014 47 milions d'euros i exporta ja un terç de la seva producció de formatges. Fundada el 1915 i ubicada a la Seu d'Urgell (Alt Urgell), va ser la primera cooperativa lletera que es va crear a Espanya i ha tingut, des d'aleshores, un paper fonamental en la dinamització econòmica del Pirineu català.
La cooperativa es nodreix de la llet produïda per 105 explotacions ramaderes, totes elles de les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya, que aporten diàriament una mitjana de 190.000 litres de llet, cosa que es tradueix en uns 70 milions de litres anuals. Només l'any passat, Cadí va vendre 8.200 tones de formatge, 460 tones de mantega, 450 tones de 'mató' i formatge fresc, 1.100 tones de formatge fos i ratllat i 2.200 tones de lactosa.
En l'actualitat, la firma exporta el 35% de la seva producció de formatge, fet que suposa un 23% de la seva facturació global. Per països, el principal destí dels productes lactis de Cadí és França, amb un 64% del total, seguida d'Alemanya i Portugal.