"És un trimestre molt bo però hem de veure com es consolida i segueix evolucionant". Amb prudència però amb una evident satisfacció, Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, ha presentat, per segona vegada des del canvi de seu, els resultats de l'entitat financera a l'oficina central de València. Una satisfacció que té valor: 1.298 milions d'euros de benefici, que suposa un increment del 54,6% respecte al primer semestre del 2018. "És una meitat d'any de 2018 molt satisfactòria. Els beneficis estan en línia amb què els inversors demanen que els bancs obtinguen i, tot i que és un creixement important, ve de bases reduïdes i té un nivell adequat", ha apuntat Gortázar.
Gortázar ha explicat algunes de les operacions més importants que ha assumit la companyia aquests mesos, com per exemple la venda dels actius immobiliaris a Lone Star Funds. Només es quedaran amb un 20% d'aquesta partida. Una gestió que "ens permet tenir un balanç net d'actius adjudicats que provenen de la crisi i així poder dedicar-nos a créixer i a la gestió dels recursos dels nostres clients", ha matisat. Un llast per a la companyia que assumia un cost operatiu associat quantificat en 550 milions d'euros. L'operació, preveu, s'acabarà de perfilar al desembre.
També l'entrada en el negoci portugués de la mà de BPI els ha donat bons resultats. "BPI està acompanyant i fins i tot accelerant el creixement que té el grup CaixaBank. L'entitat està prenent una bona embranzida comercial", ha reconegut Gortázar, que ha fet referència a les xifres que es van conéixer dimecres passat. La contribució a resultats del negoci de BPI a Portugal ha ascendit a 76 milions d'euros. Si es té en compte l'aportació de les participades de BPI, la contribució total del banc portugués puja a 252 milions d'euros.
En resum, per al conseller delegat de la primera entitat financera, aquest és "un trimestre d'avanç, d'innovació, amb resultats que estem collint molt espectaculars dels recursos que ja estem gestionant. És un trimestre en què tots els angles estan avançant en l'adreça correcta", ha recordat.
La millora de la rendibilitat
Els ingressos de CaixaBank han registrat un increment del 8,7% del marge brut, fins als 4.654 milions d'euros, amb especial importància dels ingressos core – fa referència al marge d'interessos, les assegurances i les comissions del negoci- que representen 4.091 milions d'euros i que han pujat un 4,5%. La rendibilitat també és un valor del qual Gortázar ha fet ensenya. "La rendibilitat va caure del 22,2% en 2007 fins a l'1,3% en 2012, però ara ens recuperem, estem en un 10,4%. Tot i que no podem aspirar a recuperar els nivells d'abans de la crisi, entre altres coses perquè el capital que necessitaríem seria el doble, però aquestes millores de la rendibilitat, sis anys després de la crisi, porta al banc a un nivell adequat. Seguirem lluitant perquè en la part bona del cicle puguem millorar".
D'altra banda, i relacionat amb la rendibilitat, el conseller delegat ha explicat que és "important" perquè la Fundació Bancària la Caixa -la tercera més gran del món i que dedica 520 milions a l'any a activitats-, té la seua principal font en els dividends que rep de CaixaBank. "Hem de ser conscients que més beneficis són notícies molt bones per a la societat", ha apuntat.
En conjunt, Gortázar ha resumit que "hi ha tres grans titulars: La nostra potenciació amb nous serveis digitals, buscant la comunicació dels canals digitals en la nostra excel·lència; l'èxit en l'activitat comercial, que hem incrementat els 16.700 milions d'increment dels recursos gestionats; i la rendibilitat que se situa en el rang que teníem previst dins del nostre pla estratègic, que es combina en un trimestre amb una reducció molt rellevant d'actius problemàtics", ha valorat.
Valoració política de Gortázar
El cicle de bonança econòmica ha estat una referència per a Gortázar en les preguntes dels mitjans de comunicació, sobretot en la part que afecta el dèficit públic i a les polítiques del Govern espanyol.
Gortázar: "Reduir el dèficit públic és la millor recepta per millorar l'Estat del benestar"
"Portem quatre anys de creixement en el 3% però el nostre dèficit segueix sent elevat, i reduir el dèficit públic és la millor recepta per millorar l'Estat del benestar, de fet, amb ell, l'Estat ha estat capaç de pal·liar els efectes de la crisi, però és important que els comptes públics estiguen en ordre perquè hi haurà una altra crisi. Crec que és molt necessari, però una altra cosa diferent és que si caldrà fer-ho des de la banca", ha comentat Gortázar en relació a l'impost a la banca que podria aplicar el Govern espanyol.
Sense fer més valoracions polítiques, sí que ha comentat que sempre han apostat pel diàleg entre les Administracions espanyola i catalana, que és "un camí llarg però no exempt de dificultats".