• Empresa
  • 20 cadires decisives de la Cambra de Barcelona

20 cadires decisives de la Cambra de Barcelona

El ple cameral està format per 60 vocalies: 40 per sufragi, 14 empreses que aporten almenys 75.000 euros i sis més a proposta de Pimec i Foment

Saló del Consolat de la Cambra Barcelona. | Cambra
Saló del Consolat de la Cambra Barcelona. | Cambra
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Barcelona
14 de Març de 2019

Les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona estan en plena ebullició. Joc de Trons, ball de cadires... Que cadascú li digui com vulgui. En el ple de la Cambra de Barcelona hi ha un total de 60 vocalies, de les quals 40 es disputaran per votació electrònica (remota i presencial) entre el 2 i el 7 de maig i el 8 de maig, respectivament. Un total de 192 candidats que aspiren a convèncer un cens de 423.146 potencials electors que inclouen autònoms, petites, mitjanes i grans empreses. 

 

La cursa cameral barcelonina es corre a cinc bandes. Hi ha tres llistes amb un candidat presidenciable com és el cas d'Enric Crous (exdirector general de Damm i Cacaolat), Carles Tusquets (president de Trea Capital i Banco Mediolanum a Espanya) i Ramon Masià (advocat i economista). Però, també hi ha la llista d'empresaris independentistes que compten amb el suport de l'Assembea Nacional Catalana (ANC) i el Cercle Català de Negocis (CCN) així com les dones de l'Associació 50a50 que també aposten per no presentar un candidat presidenciable i decidir en funció del resultat electoral. La majoria d’epígrafs compta amb quatre o més candidats.

Ara bé, més enllà dels 40 principals que sortiran de les urnes electròniques, el ple de la Cambra de Barcelona està format per 20 membres més que també compten i molt: 14 cadires reservades a les empreses que aporten almenys 75.000 euros per any a l'ens cameral i 6 cadires més a proposta de les patronals. A la llista d'empreses amb més aportació voluntària hi ha: Abertis, Banc Sabadell, Banc Mediolanum, CaixaBank, Criteria Caixa, Deloitte, Indra, Magma disseny, Naturgy, PwC, Promotora Kasde (Catalonia Hotel & Resorts), Racc, Damm i la Societat General d’Aigües de Barcelona. 

 

Pau patronal a la Cambra?

Pel que fa a les organitzacions empresarials, la disputa serà renyida i és que a diferència de com s'havia fet anteriorment, Pimec i Foment del Treball/Fepime s'han presentat per separat. Hi ha 6 vocalies i 12 candidats: José Maria Torres, Emili Rousaud, Martina Font, Maria José Tarancón i Josep Ignasi Hornos per part de Pimec i Santiago García-Nieto, Jaume Roura, Elisabeth Trallero, Anna Cornadó, Joan Canals i Francina Valls per part del tàndem format per Foment i Fepime. 

Tot sembla indicar que la guerra patronal entre els òrgans de govern ara capitanejats per Josep González (Pimec) i Josep Sánchez Llibre (Foment) s'ha saldat amb un (pre)acord per a la representativitat del 42% i el 58%, respectivament. Un pacte que tot i posar punt seguit o final a anys de desavinences i disputes judicials entre oganitzacions empresarials no ha arribat prou aviat com per tancar una llista conjunta a les cadires patronals de la Cambra de Barcelona. "No han arribat a un consens pels seients que els pertoquen", s'apunta en un comunicat oficial. En aquest cas, les eleccions tindran lloc el 5 de juny.

Pimec ja ha escollit bàndol: "Tant Crous com Torres són bons gestors, representaran molt bé el teixit de pimes i seran capaços de transformar la Cambra que necessita una visió més empresarial que política". 

17 anys després...

Un cop es conformi el ple, només quedarà pendent escollir el comitè executiu integrat pel president, els tres vicepresidents, el tresorer i set vocals. Així doncs, Miquel Valls posarà punt i final als quasi 17 anys (amb quatre de pròrroga) que ha presidit la Cambra de Comerç de Barcelona.

"Si tu no votes, res no canviarà", asseguren des de la candidatura conjunta d'Enric Crous i José Maria Torres. "Pels suports que tenim hem de guanyar", reivindica Tusquets. "No tenim grans corporacions al darrere, ni cotitzem a l'Ibex 35", presumeix Masià. "La finalitat és retornar la representativitat de les Cambres de Comerç a les pimes, comprometre-les amb la situació política del nostre país, reduir-ne el caràcter presidencialista i fer-ne d'elles veritables catalitzadors del nostre teixit empresarial". "Una llista amb un presidenciable tenia sentit abans perquè només es presentava una candidatura. Ara no", alerta Joan Canadell, fundador de Petrolis Independents. "Es col·loca gent per amiguismes i favors, però no per meritocràcia", etziba Carol Daunert, portaveu de 50a50. 

Joc de Trons, ball de cadires, foc creuat de declaracions... De nou, que cadascú li digui com vulgui. Però, sobretot, que guanyi la Cambra.