L'home dels avions, escultura de Juan Ripollés a l'aeroport de Castelló

Empresa

Castelló, l'aeroport fantasma que competeix amb Reus

L'aeròdrom de Vilanova d'Alcolea ja gestiona més passatgers que els d'Alguaire i La Seu

L'aeroport de Castelló alça el vol. L'aeròdrom que va ser la riota dels aeroports –amb el permís de Ciudad Real- ha tancat el 2016 amb 105.924 passatgers i durant la temporada d'hivern ha superat el seu competidor directe: l'aeroport de Reus. De fet el de Vilanova d'Alcolea ja té més passatgers que 16 aeroports del conjunt de l'Estat i més que els gestionats per la Generalitat.

"El aeropuerto del abuelo", en paraules de Carlos Fabra, expresident de la Diputació de Castelló, s'allunya de la imatge d'aeroport fantasma amb les pistes només ocupades per conills solitaris. Amb vols de Ryanair i Blue Air durant durant els mesos de desembre a febrer ja ha superat amb escreix el nombre de passatgers de l'aeroport reusenc.

L'anomenat com a Barcelona-Sud per l'aerolínia irlandesa va rebre en aquests tres mesos 24.573 passatgers mentre que l'aeroport de Vilanova en va acollir 26.575. Així Castelló ha superat en els mesos d'hivern el seu principal competidor. Si bé aquest dimarts Aena ha publicat les xifres pel mes de març i Reus ha rebut 11.613 visitants sumant fins a 28.411, Castelló té tots els números per tornar-lo a superar en aquest mes.

No obstant, l'Aeroport de Reus va augmentar un 16% el nombre de passatgers l'any passat, arribant als 817.611 usuaris, i va registrar 14.472 moviments, el que suposa un increment del 6,9% respecte a l'any anterior. Una xifra que Castelló encara no es planteja assolir.

Castelló supera l'Aena catalana
El creixement de l'únic aeroport de l'Estat gestionat per una empresa privada, la francesa Edeis, supera fins i tot els aeroports de la Generalitat de Catalunya.

Un total de 18.329 passatgers han passat durant la temporada d'hivern per l'aeroport de Lleida-Alguaire, segons dades facilitades pel Departament de Territori i Sostenibilitat. Aquest diumenge s'han enlairat els dos darrers vols amb esquiadors britànics a Manchester i Londres. Ian Archer, de Neilson, ha qualificat ''d'èxit'' la temporada i ha tret importància a les quatre jornades de boira entre desembre i gener que van obligar a desviar els vols a l'aeroport de Reus.

La temporada d'hivern amb els vols britànics a l'aeroport de Lleida-Alguaire va començar el passat 21 de desembre i ha inclòs tres connexions a Manchester, Gatwick-Londres i Birmingham. Aquesta darrera va finalitzar a finals de març i les altres dos ho han fet aquest diumenge. Durant el 2016 a Alguaire es van realitzar 1.444 operacions i en total es van transportar 34.500 passatgers. Una xifra molt per sota dels objectius de la Generalitat, que xifraven en uns 50.000 els passatgers que anualment passarien per l'aeroport de Lleida.

El departament de Territori no concreta el nombre de passatgers que van visitar l'aeroport d'Andorra-La Seu d'Urgell, en funcionament des de finals del 2015. Sí que publica, però, el nombre d'operacions. Així, l'aeròdrom del Pirineu va efectuar 3.584 operacions l'any passat, un notable augment respecte a les 2.151 del 2015 en una instal·lació que no té vols regulars de passatgers.

D'aquesta manera el nombre de passatgers gestionats per l'aeroport de Castelló triplica els de l'Aena catalana. Almenys Alguaire i La Seu superen en nombre de passatgers a l'aeroport de Salamanca, Badajoz o Huesca.

Un futur emboirat
Al Palau de la Generalitat saben que treure rendiment a l'aeroport lleidatà és difícil i des de Territori el conseller, Josep Rull, considera que "el futur de la infraestructura implica buscar altres activitats més enllà de l'aviació comercial, com podrien ser feines de manteniment, així com noves activitats de caràcter industrial vinculades al sector aeronàutic".

Per aquest motiu, l'equipament s'ha convertit en plató d'anuncis publicitaris de marques, ha acollit festivals aeris d'acrobàcies i ha estat escollit com a seu per celebrar reunions empresarials i jornades universitàries.

Rull admet que "el recorregut de l'aviació comercial està molt limitat i en el trànsit de mercaderies encara és més difícil". Per això, la Generalitat ha vist necessari trobar sortides alternatives a aquest equipament.

La cinquena pista
L'acumulat de visitants que arriba a la costa dels Tarongers ho fa a través de les quatre línies regulars al Regne Unit, Bulgària i Romania. La suma de passatgers registrada durant 2016 quintuplica pràcticament el volum de viatgers del 2015, amb un total de 23.000. Els primers vols regulars no van arribar a l'aeroport fins a setembre del 2015, encara que aquest està operatiu des de finals del 2014.

Des de l'obertura de la instal·lació, al desembre del 2014, fins al 31 de desembre de 2016, la infraestructura de Vilanova-Bell-lloc acumula 129.180 passatgers i el passat octubre es va aconseguir el rècord d'usuaris mensuals amb 12.955 persones.

L'aeroport espera rebre enguany 177.000 passatgers, un 66% més que el 2016. Si Reus no vol veure com el seu nombre de passatgers s'estavella -com al seu germà gironí- haurà d'estar alerta. O apostar per esdevenir la cinquena pista del Prat.

Aquest és el pla del conseller de Territori, que va plantejar després de les promeses d'inversió del president del Govern central, Mariano Rajoy, la possibilitat que els aeroports de Girona i Reus puguin actuar com una quarta o cinquena pista del Prat, seguint el model d'altres ciutats europees, com Londres, on Heatrow és l'aeròdrom central i Gatwick, Stansted i Luton actuen com a aeroports secundaris.

Per aconseguir aquest objectiu des del territori es reclama millors connexions amb Barcelona que implicarien una estació intermodal. Un pas que sembla que s'ha desbloquejat a Girona aquesta setmana quan Foment ha desbloquejat el projecte de la parada de l'AVE a l'aeròdrom de Vilobí d'Onyar.

La macrocefàlia barcelonina asfixia els aeroports de Reus i Girona i això el conseller ho té en compte. Descongestionar El Prat és una prioritat. Ara bé, el conseller no va dir res d'Alguaire ni La Seu.