iStock 1253058001

Empresa

Catalunya, segona regió europea que capta més finançament per a startups 'deeptech'

Amb 40 milions d'euros, les empreses catalanes han obtingut el 8,4% del total de finançament atorgat i representen el 6,4% de les startups europees finalistes

Catalunya és la segona regió europea que ha aconseguit més finançament per a startups deeptech, segons càlculs d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. Concretament, cinc startups catalanes han aixecat 39,7 milions d’euros en la darrera convocatòria de l’European Innovation Council Accelerator (EIC Accelerator) del 2022 de la Comissió Europea.

Aquestes empreses són Inbrain Neuroelectronics, ABCDx, Time is Brain, ELEM Biotech i Gate2brain, i formen part del total de 78 startups deeptech europees seleccionades, d’entre més de 1.000 candidatures que es van presentar a la convocatòria. Segons la xifra calculada per ACCIÓ, Catalunya se situa per davant de Llombardia i només per darrere d’Illa de França. D’aquesta manera, les 5 startups deeptech representen el 8,4% del conjunt de finançament rebut i el 6,4% del total d’empreses finalistes. Per ciutats, Barcelona lidera el volum de finançament captat amb 33,9 milions d’euros, per davant de Milà i Espoo (Finlàndia).

Barcelona lidera el volum de finançament captat amb 33,9 milions d’euros, per davant de Milà i Espoo (Finlàndia)

D’entre les catalanes, la startup que ha aconseguit més finançament ha estat Inbrain Neuroelectronics, dedicada a les neuroteràpies, que ha obtingut 17,5 milions d’euros, la quantitat màxima a la qual es podia optar. També del mateix sector, ABCDx ha rebut 8,8 milions d’euros, seguida de Time is Brain, amb 5,8. Per la seva banda, ELEM Biotech, especialitzada en la tecnologia dels bessons digitals, ha aixecat 5,1 milions, i Gate2brain, del sector de la biotecnologia, n’ha obtingut 2,5.

Més info: Splicebio, Submer i Peptomyc lideren la inversió en startups 'deeptech' de Catalunya

L’EIC Accelerator és una iniciativa europea que ofereix finançament a startups i pimes que desenvolupen projectes innovadors de gran impacte, amb potencial per crear nous mercats o transformar de manera disruptiva els existents. Al llarg del conjunt de convocatòries del 2022, les startups catalanes Ignion, Methinks Software i Saalg Geomechanics també van rebre finançament. Aquest 2023, el programa compta amb un pressupost de 1.130 milions d’euros que es repartiran en quatre convocatòries. Per al període 2021-2027, el pressupost total és de 10.000 milions d’euros.