Presentació de resultats de Cellnex, aquest divendres | VC

RESULTATS

Cellnex Telecom: multipaís, multiproducte i nova cúpula

El grup d'infraestructures té uns ingressos de 792 milions d'euros, dels quals un 42% provenen de fora d'Espanya

A poques hores de presentar els resultats de 2017, Cellnex Telecom s'ha despertat aquest divendres amb un ball de cadires a la cúpula. Un cop oficialitzat el fitxatge de Francisco Reynés per Gas Natural Fenosa, el conseller delegat Tobías Martínez assumeix també la presidència del grup i Luís Deulofeu es convertirà a partir del pròxim mes d'abril en la seva mà dreta en qualitat de conseller delegat adjunt. "Espero estar a l'alçada de les circumstàncies", ha reivindicat Martínez.  

Tot i el canvi de seu que "a efectes pràctics no ha suposat res", la presentació de resultats s'ha fet de nou a Barcelona i no a Madrid per motius d'agenda del nou president. Cellnex Telecom ha tancat el 2017 amb un benefici net de 33 milions d'euros, recollint així l'efecte de les amortitzacions i els costos financers associats al creixement d'un grup que es consolida cada vegada més com a primer operador independent de torres de telecomunicacions a Europa.

Luís Deulofeu (esquerra) serà el nou conseller delegat adjunt de Cellnex | VC

Tot plegat, amb uns ingressos de 792 milions d'euros, un 12% més, i 355 milions euros, un 22% més. I sense tancar-se les portes a un possible retorn a Barcelona on segueixen vigents tant els centres operatius com el personal i les inversions: "El mateix consell que va prendre aquella decisió en qualsevol moment podria prendre la decisió contrària". Sempre i quan, "el context jurídic sigui suficientment estable" i això que no es pot "canviar de seu cada dia ni d'opinió constantment". 

Multiproducte i multipaís

En qualsevol cas, Cellnex Telecom va ara molt més enllà del servei de radiodifusió a Espanya. Segons ha constat el director financer de la companyia, José Manuel Aisa, "l'empresa ha passat de monoproducte i monopaís a multiproducte i diversificada".  Amb les dades a la mà, els serveis d'infraestructures de telecomunicacions representen ja un 60% dels ingressos del grup amb 474 milions d'euros, quan fa només tres anys la radiodifusió suposava el 75% del negoci. Alhora, el mercat s'ha diversificat: un 42% dels ingressos i un 43% de l'ebitda es generen fora d'Espanya

"Les grans línies de la companyia estan orientades a les telecomunicacions i la mobilitat i amb una clara vocació europea", ha explicat Martínez. Tant és així que Cellnex s'ha doctorat a Europa gràcies a un sextet de països: Espanya, Itàlia, França, Suïssa, Holanda i el Regne Unit. Lluny del conformisme, encara queda molt camí per recórrer: "No tenim la mateixa presència en països on ja estem i no estem en tots els països on ens agradaria estar".

Dels fets als reptes

El balanç és prou clar: "En dos anys i mig des de la sortida a borsa hem tancat més de 12 transaccions en sis països amb una inversió global que supera els 3.300 milions d'euros. Hem passat d'una mica més de 7.000 emplaçaments localitzats fonamentalment a Espanya en 2014, a més de 21.000 el 2017que superaran els 27.000 el 2023 sobre la base dels compromisos ja adquirits d'integració i desplegament de nous actius." 

En aquest sentit, Aisa ha incidit també en la solidesa de l'estructura de deute i la recurrència i visibilitat dels fluxos financers: “Disposem dels recursos per seguir afrontant projectes de creixement que puguin presentar-se en un futur més o menys immediat”. D'un any a l'altre, la revalorització als mercats ha sigut del 50%.

De cara al 2018, la recepta passa per saltar la barrera dels 400 milions d'euros a l'Ebitda i fer créixer un 20% tant la caixa com el dividend. Pel que fa al 5G, Martínez ha detallat que ja s'està testejant en diferents ciutats i ha volgut deixar molt clar que "no és una mera evolució del 4G" sinó una oportunitat per connectar trilions d'objectes movent-se pel món.