LG no participarà al MWC per evitar exposar-se al coronavirus | iStock

ULL A LA BORSA

El coronavirus impacta la borsa i el MWC però no Tesla

L'economista Jordi Bellini analitza la crisi del virus xinès als mercats

Aquest dilluns van obrir de nou les borses xineses després que estiguessin tancades des del 23 de gener, primer per les vacances de l’any nou xinès, i després per decret del govern per la crisi del coronavirus. Com era d’esperar, no els hi va anar bé. L’SSE, el principal índex de la borsa de Xangai, va tancar dilluns amb una baixada del 7.7%. Aquesta baixada, des dels 2.977 fins als 2.747 punts, representa la major baixada de l’índex asiàtic des de fa més de quatre anys. Les borses no són les úniques perjudicades pel coronavirus ja que com vam veure la setmana passada també està perjudicant al preu del petroli, que ja ha caigut més d’un 16% des que va començar l’epidèmia.

"Aquest dilluns van obrir de nou les borses xineses després que estiguessin tancades des del 23 de gener. Com era d'esperar, no els hi va anar bé"

Qui no sembla tan perjudicat pel virus és Tesla. El fabricant de cotxes, del que ja vam parlar fa unes setmanes, va estar pujant com l’escuma als parquets de les borses americanes. Tot i que per moments es van superar els 900 dòlars per acció, el preu va tornar a estar entre els 700 i els 800 dòlars aquest dimecres, franja on es assentar tota la setmana. Per veure la magnitud del “rally” de Tesla, s’ha de saber que en algun punt del mes de juny del 2019 les seves accions van valdre menys de 180 dòlars per cap. Té tots els símptomes d’una bombolla, però això no vol dir que ho sigui. Hi ha una cosa en que molts experts estaran d’acord, i és que les bombolles gairebé mai es veuen fins que peten.

Més info: CaixaBank i Sabadell, sort dispar a la borsa

Una notícia de dimecres va provocar un gir de 180 graus a l’ambient pessimista de les darreres setmanes. Des de diverses fonts, van arribar notícies positives relacionades amb la cura pel coronavirus. Sky News per una banda amb el metge responsable de la cerca per la cura al Regne Unit afirmava avenços importants, i un diari de Changjiang (Xina) donava veu a un equip de la Universitat de Zhejiang que assegurava haver desenvolupat una cura per inhibir el coronavirus. Això va provocar que el petroli aturés de cop la seva baixada, quedant el BRENT aturat als 55 dòlars pel barril, i que bufés una brisa d’optimisme entre les borses internacionals. Tot plegat va ajudar també als Estats Units, que acumulaven una ratxa de bones notícies abans de l’episodi del coronavirus (per exemple, els acords amb la Xina). I és així com van poder fer un “triplet” de màxims històrics - Tots tres índexs, el Dow Jones, l’S&P 500 i el NASDAQ en màxims històrics simultàniament -.

"Amb els mercats favorables a IAG, sembla que l'Aeroport del Prat seguirà tenint feina" 

Després que se sabéssin les bones notícies sobre el virus, les aerolínies europees van aconseguir remuntar part de les baixades que acumulaven des de l’inici de l’epidèmia. IAG va pujar des dels 7,67 euros per acció i es va quedar al voltant dels 7,20 a finals de setmana. Això, junt amb l’ambient més optimista va ajudar a l’Íbex a assolir nous màxims. Amb els mercats de cara a IAG, sembla que l’Aeroport del Prat seguirà tenint feina. Però tot i que s’ha curat del virus xinès, encara du el virus de manca d’inversions a sobre. Com ja hem avançat a VIA Empresa, l’aeroport es troba gairebé al màxim de la seva capacitat, i per aquest motiu s’està estudiant utilitzar l’aeroport de Girona i el de Reus per “ajudar-lo” amb l’afluència de passatgers.

Més info: El Prat I, un aeroport amb plom a les ales

 I seguirem atents a com el coronavirus afecta el Mobile World Congress (MWC) que ja ha tingut dues baixes importants: LG i Ericsson. Ara bé, tant l'organització de GSMA com el conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró, han volgut deixar molt clar el següent missatge: "No ens plantegem en cap cas cancel·lar el MWC". 

Ull a la borsa!

Més informació