Fa més de 30 anys, muntar un restaurant a Espanya amb plats típicament italians, com la pasta i la pizza, era una aventura una mica esbojarrada. Aquest risc no va tirar enrere Juan Manuel Chacón, sevillà de naixement, que va obrir el Trastevere a Lleida el 1985. D’aquí va sorgir la llavor de La Tagliatella, que va arribar els 50 restaurants. Amb aquest matalàs i l’experiència de més dues dècades, Chacón va crear fa cinc anys La Piemontesa, que avui dia ja disposa de 20 establiments. Aquests dies han anunciat que busquen unes 60 persones per ocupar diferents llocs de treball en tres dels restaurants que preveu obrir el proper mes de novembre a Madrid, Sant Cugat del Vallès i València.
La Piemontesa té a Lleida el seu centre d’operacions. Des de l’obrador que l’empresa té a la capital del Segrià s’abasteixen tots els establiments. “Allà ho fem tot: la pasta, les salses i els gelats. Els ingredients bàsics dels nostres plats”, comenta Chacón. El ritme d’activitat de la fàbrica de Lleida, que actua com a subministrador de la matèria primera que s’adquireix directament des d’Itàlia, ha fet que La Piemontesa estigui a punt d’inaugurar una nova planta de 7.000 metres quadrats.
Control de qualitat i franquícies
Centralitzant la producció a la capital lleidatana, La Piemontesa assegura que es “garanteix mantenir un procés artesanal depurat que permet garantir i homogeneïtzar les presentacions dels restaurants”. El model dels establiments de La Piemontesa està basat en el sistema de les franquícies. “La clau de l’èxit la porten la qualitat i la continuïtat”, assenyala Chacón. Els establiments ofereixen una carta de més de 140 plats per tal que “cada dia sigui únic”, gràcies a les múltiples combinacions gastronòmiques que es poden escollir”.
Va ser creada el 2012 per Juan Manuel Chacón, introductor dels establiments de pasta i pizza a l’Estat espanyol
Respecte a altres cadenes de restauració que plantegen una oferta de cuina italiana similar, La Piemontesa defensa el seu fet diferencial. “Comprem la matèria primera a Itàlia perquè elaborem ingredients autèntics i puguem mantenir les receptes tradicionals italianes”. La fórmula per fabricar la pasta és un altre dels secrets. “Utilitzem una base de sèmola, de forma que aquesta sigui més digerible i menys artificial”.
Més restaurants i ocupació
La firma acaba d’inaugurar dos nous restaurants a Tarragona i a un centre comercial de Madrid. Amb aquestes dues obertures, La Piemontesa supera la vintena d’establiments. Des de la firma, indiquen que “el nostre pla d’expansió preveu que enguany ampliem la nostra cartera amb set nous restaurants”. Més enllà de Catalunya, la idea és tenir presència i quota de negoci a València, Andalusia, Aragó i Madrid.
Amb el nou obrador de Lleida, La Piemontesa generarà altres 15 nous llocs de treball, passant dels 25 actuals als 40. Està previst que quan funcioni a ple rendiment, doni feina a un centenar de persones. A Juan Manuel Chacón, fundador de la companyia, li agrada dir, que el seu negoci ha sigut l’origen del model de restauració italiana a l’Estat espanyol. Ara, també serà pioner a posar sobre la taula la pasta, la pizza, els tàrtars, les lasanyes o els risottos elaborats i fabricats a Lleida i que es degusten arreu de l’Estat.