La insercio laboral de persones amb diversitat funcional va més enllà de complir la llei | Àuria grup

Empresa

Diversitat funcional i empresa: una pedrera de superació

Integrar treballadors amb discapacitat, síndrome de Down o malalties degeneratives és una oportunitat que es compensa amb esforç i rendiment

En la integració de persones amb diversitat funcional al centre de treball, “si només es vol complir la llei, anem malament”. Aquestes són les paraules de Cristina Alonso Dominguez, responsable de desenvolupament de recursos humans a La Sirena. “Aquest col·lectiu ha de tenir les mateixes oportunitats que qualsevol altre”, i un cop s’entén això, els resultats són increïbles. Aquesta és una de les conclusions a què han arribat alguns dels empresaris i responsables de recursos humans de l’empresa de congelats, Nespresso o l’operador logístic Adrilia externos de Sabadell en un debat a Barcelona.

Més info: Una empresa on hi capiguem tots

Com integrar persones amb diversitat funcional, discapacitat física o alguna malaltia degenerativa? Moltes empreses tenen voluntat però no saben per on començar. Per això existeixen entitats i fundacions que donen un cop de mà. Com per exemple la fundació Aura. Glòria Canals Sans és la directora d’aquesta fundació que compta amb anys d’experiència en aquest àmbit. Les xifres l’avalen: 323 contractes aconseguits en l’empresa ordinària, 227 participants, 120 empreses amb Aura, 1.500 empreses contractades.

Segons Canals el més important és “trobar l’empresari que vol complir, no per la llei sinó perquè està convençut”. De la mà de Canals treballa Carlos Carriedo, de DABA Nespresso, el distribuïdor oficial de la marca de cafè a set països i que dóna feina a 1.300 persones. Aquesta empresa que forma part de Cobega es pren molt a pit el seu convenciment per treballar amb persones amb diversitat funcional.

Carriedo: "No volem ajudar els treballadors amb diversitat de capacitats d’una manera irreal, integrar no vol dir ajudar, vol dir normalitzar”

“Ens va costar entendre que són persones amb capacitats diferents i que no cal donar-los avantatge tot i tenir capacitats diferents”, explica el responsable de l’empresa. Carriedo diu que “no volem complir una quota, no volem ajudar-los d’una manera irreal, integrar no vol dir ajudar, vol dir normalitzar”. El directiu explica que les companyies normalment tendeixen a contractar aquest col·lectiu de treballadors per a feines mecàniques i que no es troben de cara al públic: “Tendim a posar persones amb diversitat de capacitats al backoffice, per què no tenir persones amb síndrome de Down tractant amb els clients?”. Així, per exemple, a la botiga de Nespresso del Passeig de Gràcia compten amb una treballadora de cara al públic amb discapacitat. Però a les botigues compten amb 28 persones amb diversitat de capacitats, 22 dels quals amb síndrome de Down.

Canals explica que la feina de les fundacions és fer seguiment i que, com qualsevol treballador, pot funcionar o no adaptar-se a un lloc de feina. Quan això passa, les condicions són iguals i la feina d’inserció comença de nou en una altra empresa. “Tenim casos d’èxit de persones que fa 25 anys que treballen en la mateixa empresa”, recalca.

Els ponents de la taula rodona sobre integració de persones amb diversitat funcional a l'empresa | AAD

“Són persones que volen aportar a la societat igual que la resta de conciutadans”, explica Mireia Martínez Carro, responsable de l'àrea d'inclusió laboral a la Fundació Privada ECOM. Aquesta fundació ha ajudat l’empresa Adrilla externos a contractar nois i noies amb diversitat funcional. El portaveu de l’empresa, Josep Querol, ressalta que l’experiència només és positiva. “L’experiència està sent molt bona, són persones conscients de les seves limitacions però que volen superar-se cada dia. Ens trobem amb casos de treballadors que els hem de frenar perquè donen massa de sí. No considerem que tinguin cap tipus de limitació: quan volen, poden i quan poden, poden més”.

Malaltia en diferit

Això en els casos de treballadors amb algun tipus de limitació física o síndrome de Down. Però en el cas de malalties degeneratives, la cosa canvia. La Federació d’Esclerosi Múltiple s’encarrega d’ajudar en l’àmbit laboral els qui són diagnosticats amb aquesta malaltia. Eva Navarro Lorente és la directora d’intermediació laboral i relació amb empreses de la Federació d’Esclerosi Múltiple.

Querol: "Són persones conscients de les seves limitacions però que volen superar-se cada dia"

Hi ha 7.000 persones afectades d’esclerosi múltiple a Catalunya: “Com es detecta molt d’hora molts dels afectats es troben en l’edat en què han de prendre decisions –formar una família, estudiar, encetar una carrera laboral, etc.-. Molts han de reorientar la seva carrera professional per la simptomatologia de la malaltia”, explica la directora. La seva experiència la fa afirmar que quan una empresa vol integrar treballadors amb aquesta condició “la feina no ha de ser unidireccional, hem d’implicar tots els agents que tenen poder de contractació de persones amb esclerosi múltiple”. Les companyies s’han de fer la següent pregunta: què passa en una empresa si un treballador amb 10 anys d’antiguitat és diagnosticat d’esclerosi múltiple? Està l’empresa preparada?.

Aquesta malaltia neurodegenerativa avança lentament i, per sort, amb els actuals tractaments es pot frenar i mitigar els efectes. Un 43% de les persones que fa 3 anys que han estat diagnosticats, han de canviar de lloc de feina. “Però la continuïtat laboral és terapèutica: garanteix vida social, independència, autoestima, etc.”, diu. Segon Navarro, “no es tracta d’aconseguir èxits ràpids, sinó que és una feina de fons i de conscienciació”.

Més info: Fitxar la diversitat

Eva López és la interlocutora de l’empresa de congelats La Sirena amb la Federació d’Esclerosi Múltiple. López explica, en relació a aquests treballadors: “No som germanetes de la caritat, som empreses, necessitem resultats. El treballador s’ha d’adaptar al lloc de feina. Però un cop s’han adaptat, la seva actitud desborda i aquesta és la clau”.

I precisament per aquest motiu, López creu que els treballadors amb diversitat funcional són un gran actiu per a tota empresa: “Què és el que ens perdem per no tenir aquestes persones a les companyies? Quin nínxol de mercat més bo que tenim en aquests col·lectius!”, exclama.