El dia de Carme Ruscalleda

La cuinera catalana amb més estrelles del món, relata com és una jornada de treball entre fogons

La cuinera catalana, Carme Ruscalleda
La cuinera catalana, Carme Ruscalleda
Redacción
01 d'Abril de 2014
Act. 04 d'Abril de 2014

Carme Ruscalleda és una de les cuineres més innovadores del món i s'ha convertit en la primera xefcatalana amb més estrellesMichelin. La propietària del restaurant Sant Paua Sant Pol de Mar (i directora de la seva versió a Tòquio) i Moments (Barcelona) gestiona el seu dia a dia amb ordre i disciplina. No obstant, aquests dies ha canviat el menú del restaurant per una demostració de cuina en directe d'algunes de les seves millors creacions, davant dels foodies assistents del Saló Alimentària de Barcelona. Així és una jornada de treball de Carme Ruscalleda.

 


7.15 -
Sona el despertador. El primer que faig es esmorzar. El meu home ja es fora de casa, a ell li agrada anar a esmorzar al bar i a mi m'encanta esmorzar sola. M'agrada parar-me la taula cara a mar per percebre la claror del dia i amb la ràdio de fons emetent informació de notícies. Sempre em preparo un bol amb fruita pelada i tallada a daus per punxar-la a la forquilla. Prenc també un iogurt, un cafè americà descafeïnat i un tallat amb llet de soja i una cullerada de mel. Hi suco unes galetes que preparem a casa poc dolces, amb farina integral i fruits secs; i també prenc un complexvitamínic.

9.30 - Ja he endreçat el petit enrenou de l'esmorzar, he arranjat l'habitació, he posat roba a la rentadora, m'he dutxat i m'he presentat a l'oficina de la nostra empresa, que està situada just al pis de sota de la casa que habito. Allà reviso els e-mails que m'han arribat des de la nit anterior i els responc. Despatxo temes professionals diversos amb la secretària de la casa, la Mireia Bosch, i el meu home, en Toni Balam.

Seguidament amb el chefJérôme Quilbeuf ens connectem amb el restaurantSant Pau de Tokio per l'encontre quotidià via Internet, per e-mail o per Skype. Després, també amb el Jérôme, contactem amb el Moments de BCN, pel seguiment diari. Preparem també amb el Jérôme el programa del dia de Sant Pol, perquè a banda del treball de mis-en-place i servei diari al restaurant migdia i nit, portem a terme tot un seguit de treball que executem des de Sant Pol, a la nostra "cuinaestudi" on hi treballem investigació i creació de plats nous o producció de fotografies per mitjans amb els que col·laborem. 

11.00 - Arribo al Sant Pau, (situat al davant mateix de l'oficina). És habitual tenir a l'agenda del dia, el compromís d'atendre a un mitjàdecomunicació per a una entrevista, o a un alumne per un treball escolar, o a un elaborador que ens presenta un producte nou. Organitzem molt bé aquest tipus de cites a les 11:00h. I no més d'una cita, perquè no col·lapsi el meu treball a la cuina. Acabada l'entrevista, arribo a la cuina (el staff de cuina hi era des de les 10h del matí), deixo col·locat el meu portàtil a un angle de la taula de pas i tasto, observo, controlo i intervinc en la mis-en-place del dia. 

12.15 - Tot el staff de la casa fem una parada tècnica d'una hora per dinar. L'espai de temps després de dinar em permet de tornar a controlar e-mails que m'ha arribat des del matí i respondre'ls.

13.15 - De nou, amb el staff, estem al peu del canó. A la cuina i a la sala, el servei comença i tota l'organització professional es posa en marxa. El meu lloc de treball és a la taula de pas, cantant els vals de les comandes que van arribant i controlant el tempo de servei i l'entrega al cambrers dels plats cuinats.

16.00 - Els clients ja són al moment de les postres i aprofito per saludar-los a la sala i copsar si estàn feliços i satisfets pel treball de la cuina i de la sala.

17-00 - Em retiro a casa. Procuro fer una migdiada d'uns 30 minuts. Bereno un te amb galetes i xocolata, i molts dies en companyia de les meves nétes, que venen a saludar-me a la tarda de tornada de l'escola i compartim te i xocolata.

18.30 - Torno de nou a l'oficina-despatx. A la tarda no hi ha ni el meu home ni la secretària, és un espai molt tranquil per fer volar la ment, deixar entrar inspiracions, estudiar publicacions professionals, pensar nousplats, preparar conferències, escriure receptes, respondre e-mails o dibuixar les petites publicacions d'aperitius i formatges que editem pels restaurants de St. Pol, Tokio o BCN. Controlo també els nous e-mails que m'han arribat i els responc. (Els dimecres és un dia especial perquè al despatx hi ve la Nicole per a la classe d'anglès setmanal que transcorre al despatx)

20.00 - Preparo un sopar molt lleuger per a mi i el meu marit. Generalment, vegetals cuits al punt, amb un tallet de peix a la planxa o amb una truiteta i amanida amb fruita.

21.00 - Torno a incorporar-me al restaurant Sant Pau (el staff ja hi era des de les 20:00, perquè hi han sopat). Comença el servei de sopars i tot l'engranatge de treball com a l'hora de dinar es posa en marxa, cadascun al seu lloc de treball.

23.15 - A la nit, saludo als clients que ja són al moment de les postres, tal com he fet al matí per saber què tal hem realitzat el treball.

23.45 - Normalment arribo a casa, poso un xic la TV per relaxar al ment i procuro dormir unes set hores per sentir-me en forma l'endemà.