22
de Desembre
de
2015
Itàlia no és el rei del panettone. Bé, ho és perquè va néixer aquí, però aquest dolç d'origen milanès ja pot presumir d'haver-se fet un lloc als dinars i sopars de Nadal d'arreu del món. Sud Amèrica és on més es consumeix, i el Perú i Bolívia són dos dels productors que més n'exporten, especialment als Estats Units i al Japó. I amb tot aquest context, no és d'estranyar que Catalunya ja tingui el seu propi panettone amb oli d'oliva de Les Garrigues.
Aquesta és la nova recepta de Miquel Saborit, el flequer de Torelló que ha creat la primera marca catalana de panettones, Sabors. Fa vuit anys que es troba al capdavant d'un negoci familiar de més de 70 anys. Va ser el seu avi qui va obrir el primer Forn de Pa Saborit de Torelló el 1941, el seu pare va ajudar a mantenir i fer créixer el negoci, i ara el nét s'ha proposat capgirar la companyia per abastar nous nínxols.
De Méskpa a Sabors
"Quan em vaig posar al capdavant de l'empresa, vam anar a una nau nova, vam engegar el projecte d'adaptar-nos a les necessitats del mercat i vam deixar de fer només pa per incloure la pastisseria i el càtering. No tenim un gran volum de fabricació de pa o de pastes, el que tenim és una mica de tot", relata Saborit. Aquesta reconversió del forn de pa es va fer passant a crear la marca Méskpa amb dos establiments a Torelló i Manlleu, el que ha permès a Saborit passar de tenir una plantilla d'11 treballadors a 40 i tancar el 2014 amb una facutració de 1,2 milions d'euros.
Però lluny de conformar-se amb aquesta única transició del Forn de Pa Saborit a Méskpa, el 2012 va llançar la marca Sabors. "Em vaig trobar que sabia fer panettone a través d'un preparat que venia una marca comercial, però com que jo sabia treballar les masses mare naturals del pa, tot em va portar a intentar fer un panettone de qualitat, de ferment natural i artesanal", detalla sobre el producte que comercialitza, un producte que, a ulls del sector, es considera un dolç difícil de fer.
Sabors va arribar al mercat amb quatre tipus de receptes diferents i aquest 2015 ha presentat la novetat del panettone amb oli d'oliva. Els ingredients de cadascuna de les cinc opcions són exclusius: "Oli d'oliva de Les Garrigues, vainilla de Madagascar, panses de Corint, mel d'Osona...", ingredient que el permeten, assegura, fer unproducte gurmet per obrir noves oportunitats en el sector.
Al territori i amb el client tradicional
Oleum Flumen és l'empresa que proporciona l'oli d'oliva extra verge d'Arbequina. Està situada a Vinaixa (Les Garrigues) i es va sumar a la proposta de Miquel Saborit sense pensar-ho. El producte en si no és l'únic element amb atractiu, ho és també el packaging: una llauna que recorda a les que s'utilitzaven abans per evitar que els olis es fessin malbé. Per aquesta campanya de Nadal, ja han preparat 1.000 llaunes per a la seva distribució.
Una altra de les ambicions de Sabors és desestacionalitzar el consum el panettone i convertir-lo en una mena de pa amb tomàquet vàlid per maridatges creatius. "Volem entrar a l'entorn més pròxim de la Plana de Vic i atraure els llangonissaires, animar-los a tastar el panettone com si fos el pa amb què acompanyen els embotits, perquè ells són els qui sabran treure-li més profit", apunta Saborit.
A més a més, la creació d'aquest nou producte l'ajudarà a captar aquells clients que, pel fet de ser intolerants a la lactosa, han hagut de dir que no als altres panettones de mantega. En paral·lel, Saborit també ha volgut pensar en els clients que prioritzen el producte de la terra: "Molta gent busca ingredients d'aquí, encara que no tinguin l'exclusivitat dels productes d'altres llocs, així que em vaig prendre el panettone com un repte".
Els productes de Sabors es poden adquirir tant a la botiga online de la companyia com a establiments especialitzats per entre 25 i 30 euros. En el cas de Barcelona, Saborit esmenta Vila Viniteca; i a Madrid, Panic. I és que els panettones de Torelló no es limiten al Nadal ni a Catalunya, l'empresa distribueix el producte arreu d'Espanya durant tot l'any.
Aquesta és la nova recepta de Miquel Saborit, el flequer de Torelló que ha creat la primera marca catalana de panettones, Sabors. Fa vuit anys que es troba al capdavant d'un negoci familiar de més de 70 anys. Va ser el seu avi qui va obrir el primer Forn de Pa Saborit de Torelló el 1941, el seu pare va ajudar a mantenir i fer créixer el negoci, i ara el nét s'ha proposat capgirar la companyia per abastar nous nínxols.
De Méskpa a Sabors
"Quan em vaig posar al capdavant de l'empresa, vam anar a una nau nova, vam engegar el projecte d'adaptar-nos a les necessitats del mercat i vam deixar de fer només pa per incloure la pastisseria i el càtering. No tenim un gran volum de fabricació de pa o de pastes, el que tenim és una mica de tot", relata Saborit. Aquesta reconversió del forn de pa es va fer passant a crear la marca Méskpa amb dos establiments a Torelló i Manlleu, el que ha permès a Saborit passar de tenir una plantilla d'11 treballadors a 40 i tancar el 2014 amb una facutració de 1,2 milions d'euros.
Però lluny de conformar-se amb aquesta única transició del Forn de Pa Saborit a Méskpa, el 2012 va llançar la marca Sabors. "Em vaig trobar que sabia fer panettone a través d'un preparat que venia una marca comercial, però com que jo sabia treballar les masses mare naturals del pa, tot em va portar a intentar fer un panettone de qualitat, de ferment natural i artesanal", detalla sobre el producte que comercialitza, un producte que, a ulls del sector, es considera un dolç difícil de fer.
Sabors va arribar al mercat amb quatre tipus de receptes diferents i aquest 2015 ha presentat la novetat del panettone amb oli d'oliva. Els ingredients de cadascuna de les cinc opcions són exclusius: "Oli d'oliva de Les Garrigues, vainilla de Madagascar, panses de Corint, mel d'Osona...", ingredient que el permeten, assegura, fer unproducte gurmet per obrir noves oportunitats en el sector.
Al territori i amb el client tradicional
Oleum Flumen és l'empresa que proporciona l'oli d'oliva extra verge d'Arbequina. Està situada a Vinaixa (Les Garrigues) i es va sumar a la proposta de Miquel Saborit sense pensar-ho. El producte en si no és l'únic element amb atractiu, ho és també el packaging: una llauna que recorda a les que s'utilitzaven abans per evitar que els olis es fessin malbé. Per aquesta campanya de Nadal, ja han preparat 1.000 llaunes per a la seva distribució.
Una altra de les ambicions de Sabors és desestacionalitzar el consum el panettone i convertir-lo en una mena de pa amb tomàquet vàlid per maridatges creatius. "Volem entrar a l'entorn més pròxim de la Plana de Vic i atraure els llangonissaires, animar-los a tastar el panettone com si fos el pa amb què acompanyen els embotits, perquè ells són els qui sabran treure-li més profit", apunta Saborit.
A més a més, la creació d'aquest nou producte l'ajudarà a captar aquells clients que, pel fet de ser intolerants a la lactosa, han hagut de dir que no als altres panettones de mantega. En paral·lel, Saborit també ha volgut pensar en els clients que prioritzen el producte de la terra: "Molta gent busca ingredients d'aquí, encara que no tinguin l'exclusivitat dels productes d'altres llocs, així que em vaig prendre el panettone com un repte".
Els productes de Sabors es poden adquirir tant a la botiga online de la companyia com a establiments especialitzats per entre 25 i 30 euros. En el cas de Barcelona, Saborit esmenta Vila Viniteca; i a Madrid, Panic. I és que els panettones de Torelló no es limiten al Nadal ni a Catalunya, l'empresa distribueix el producte arreu d'Espanya durant tot l'any.