• Empresa
  • Els convenis laborals, l'espenta de l'augment de sou

Els convenis laborals, l'espenta de l'augment de sou

Un estudi de Randstad estima que el 48% de les companyies augmenten els salaris aquest 2016 per l'estipulat als acords entre treballadors i empresaris

Els sous encara estan per sota dels del 2009
Els sous encara estan per sota dels del 2009
Neus Navarro
18 d'Octubre de 2016
Act. 18 d'Octubre de 2016
Es pot veure el got mig omplert o mig buit. Tot depèn. A la planta de Santa Margarida i els Monjos de l'empresa Brose, multinacional alemanya de peces automobilístiques, enguany estan apujant salaris. No a tots els treballadors igual, però. Per al 80% de la plantilla l'augment és del 0,6% per un acord de competitivitat signat entre empresa i treballadors. A la resta (els que cobren menys del que estableix el salari), només un 20%, se'ls aplica un augment per sobre de l'1,5% seguint el que estipula el conveni col·lectiu del sector de la metal·lúrgia. "A Alemanya ja estan pujant un 2%, a Txèquia també i aquí, per ser més competitius, no podem apujar els salaris el mateix nivell perquè si no, som massa cars", explica Joan Capellades, director de Recursos Humans d'aquesta companyia ubicada a l'Alt Penedès.

La situació d'aquesta proveïdora de grans multinacionals que produeix portes i seients de cotxe, entre altres productes, suma en el percentatge que l'últim Informe Randstad Research Tendencias en Recursos Humanos 2016 dóna sobre increment salarial al mercat laboral espanyol. Segons la consultora, que ha preguntat a 869 empreses que operen a Espanya i a gairebé 5.700 professionals, el 70% de les empreses han augmentat el salari dels seus treballadors en aquest 2016, però la clau està en el perquè. I és que el mateix estudi xifra en un 48% el nombre d'empreses que l'han augmentat per l'estipulat al conveni i només un 22% ha realitzat un augment superior. Per contra, un terç de les organitzacions no farà cap variació en la retribució dels seus empleats.

Les pimes no poden pagar més
Randstad Research també revela en aquest informe que les empreses d'àmbit nacional o internacional preveuen pujar la retribució econòmica en un 47% dels casos i que, per contra, la situació per a les companyies d'àmbit local i regional és diferent, ja que són les que menys preveuen apujar els sous, amb un 36% del total. De fet, les organitzacions locals van ser les que en major mesura van experimentar situacions vinculades a reduccions salarials, amb un 7% del total.

No sorprèn Capellades, qui alhora és vocal del Comitè Executiu de l'Associació d'Empreses Penedès-Garraf (ADEPG), qui assegura que "la petita i mitjana empresa no està apujant els salaris". Capellades avança que el que sí que s'està fent a les pimes és "donar bonus de participació en el resultat final als empleats, però depèn de la facturació i del marge. Si l'exercici el tanca de forma correcta, es poden redistribuir els guanys, però encara estem mot avall", comenta sincer.

Més contractes, però temporals
Segons l'estudi de Randstad, aquesta situació de millora de la retribució laboral està vinculada a l'increment del negoci i a la reactivació del mercat laboral, que també ha suposat l'augment de la competència pel talent i la rotació laboral. No és anodí: el 62% de les empreses està contractant nous empleats durant aquest 2016. A Brose també han registrat un augment de la contractació per un repunt en les comandes de les grans empreses que els hi són clients, però tots els contractes són temporals.

Tanmateix, des de Randstad asseguren que "la rotació laboral és un fenomen d'importància creixent a mesura que l'economia espanyola s'activa, ja que un 35% de les companyies que ha realitzat contractacions, assegura que ho ha fet per cobrir llocs que queden vacants per aquest motiu". En tercer lloc, el 27% de les organitzacions manifesta que la necessitat de noves habilitats ha estat el motiu fonamental per dur a terme un augment de plantilla.

Un país de temporals que no convenç en Europa
La contractació temporal en l'Administració pública està donant més d'un maldecap al Govern en funcions i ha motivat la celebració d'una reunió aquest dilluns entre els secretaris generals de CC.OO. i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Pepe Álvarez, i els presidents de CEOE i Cepyme, Juan Rosell i Antonio Garamendi amb la ministra de Treball en funcions, Fàtima Báñez.

Foto: Ministeri de Treball i Seguretat Social

L'exigència europea de l'equiparació de les indemnitzacions dels contractes dels interins amb els dels indefinits, ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), serà estudiada per un comitè de sis experts –escollit pels agents participants en la reunió- que disposa d'un mes per arribar a un acord.