• Empresa
  • Els empresaris també es barallen

Els empresaris també es barallen

Foment del Treball planteja expulsar o suspendre temporalment la patronal Cecot en un conflicte que fa més d'un any que dura

El sopar dels premis de Foment del Treball
El sopar dels premis de Foment del Treball
Pau Garcia Fuster
12 de Desembre de 2016
Act. 12 de Desembre de 2016
Aquest dilluns serà una jornada llarga a Foment del Treball. La Comissió Executiva ha de plantejar a la Junta Directiva què fer amb una de les seves confederades, la vallesana Cecot. Segons la Comissió de Règim Intern de Foment, Cecot s'ha extralimitat territorialment. Una actuació que des de Foment apunten que hauria de comportar la baixa d'aquesta entitat a la confederació, en una decisió que requereix la ratificació de l'Assemblea que se celebrarà aquest vespre. Ara bé, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha assegurat aquest matí davant de la premsa que el que la Comissió Executiva plantejarà serà tan sols la "suspensió temporal de Cecot durant tot el 2017"; tot i que ell mateix ha reconegut que "és possible que no s'accepti" i que la Junta Directiva acabi plantejant a l'Assemblea donar de baixa la patronal vallesana.

El màxim dirigent de Foment assegura que no té "cap interès a buscar models que restin, sempre que no s'estigui castigant la nostra marca i organització". En aquest sentit, espera que les eleccions a Cecot del 2017 aportin un nou president que "revisi el seu camí". Gay de Montellà ha recordat que "com a president he de defensar Foment, i si una entitat agafa una competència que té Foment és difícil la convivència".

Fonts de Cecot consultades per VIA Empresa asseguren que com a membres de la junta de Foment del Treball no disposen de cap informació oficial, més enllà de la convocatòria de la reunió d'aquest dilluns. Una reunió on a l'ordre del dia consta la menció a l'article 7 dels estatuts vinculat a organitzacions territorials. "Un punt de l'ordre del dia ambigu", qualifiquen des de l'entitat.

Des de la patronal que presideix Antoni Abad han assegurat a VIA Empresa que no disposen de més informació sobre la possible expulsió de Foment del Treball i que, per tant, estan a l'expectativa del que ha de passar aquest vespre.

Una disputa que ve de lluny
La primera espurna de les diferències entre Foment i Cecot va saltar l'octubre de l'any passat, quan la primera va fer evident el seu malestar pel fet que els vallesans celebressin la seva Nit de l'Empresari a Barcelona. Gay de Montellà, però, ha anat més enllà. "Enviar cartes als ministres, convocar secretaris generals d'organitzacions estatals... això no ho ha fet ningú", ha manifestat fent al·lusió a les actuacions de Cecot. Pel president de Foment, aquests actes "corresponen a Foment, igual que jo no em fico en àmbits que pertanyen a la CEOE".

En qualsevol cas, Gay de Montellà ha volgut recalcar que la seva voluntat és "esperar que amb un nou president de Cecot hi hagi una nova manera de veure el camí per anar junts com hem fet sempre". Una posició que indica una evident falta de sintonia amb el president de Cecot, Antoni Abad, que justament ha anunciat recentment la seva intenció de postular-se per presidir Foment del Treball en les eleccions de desembre del 2018, on Gay de Montellà acabarà el seu mandat.

"La Cecot té eleccions el 2017. El primer que ha de fer un president és pensar en les seves eleccions. Veure si després de 13 anys n'estarà quatre més", ha respost Gay de Montellà qüestionat sobre Antoni Abad. "Per les de eleccions de Foment encara falta molt per parlar-ne ara", ha afegit.

Des de Cecot, però, adverteixen que la decisió d'Abad estava presa en ferm des de fa uns mesos, i no correspon a cap estratègia d'última hora com a reacció a la possible expulsió. De fet, de portes endins, a Foment també reconeixen que una possible suspensió o expulsió de Cecot no seria impediment perquè Abad es pogués presentar a les eleccions de Foment al 2018, on amb el marge de temps que hi ha, podria trobar altres vies més enllà de Cecot per ser candidat.

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà | PGF


Gay de Montellà ha aprofitat per destacar que "no és bo per una organització que un president hi estigui tants anys. Qui pensi que no hi ha ningú que el pot substituir té un seriós problema". En el seu cas, ha defensat, "el meu primer mandat no era meu, era de Joan Rosell. Per això era lògic que em presentés per guanyar un mandat", fent referència al que clourà el pròxim 2018.

Un balanç positiu
Més enllà de les disputes internes, Gay de Montellà ha valorat l'any que és a punt d'acabar com a positiu en diversos àmbits. "Ha estat un any de creixement econòmic molt intens i on hem rebaixat aquelles taxes d'atur que tocaven el 24 o 25%, arribant al 19% a Espanya i amb xifres encara millors a Catalunya", ha recordat.

Alhora, el president de Foment ha celebrat que el diàleg social hagi funcionat propiciant l'acord interprofessional a Catalunya o el de convenis col·lectius a Espanya. També ha remarcat un bon clima de "convivència amb els governs de Madrid i Catalunya". Tot i que "tots han tingut dificultats per formar-se, hem fet un esforç per ser positius situant-nos al costat dels que governen".

Gay de Montellà també ha celebrat la bona marxa de la internacionalització. "Hem mantingut la quota de mercat i a Catalunya hi ha més de 15.000 empreses exportadores regulars", ha indicat. A més a més, s'ha mostrat satisfet que "el coneixement s'hagi imposat, ja que és la millor herència que podem deixar als nostres fills". Pel president de Foment, amb una fiscalitat alta com la que tenim als països desenvolupats, deixar als fills coneixement és el que els farà competitius i tenir bones opcions de feina".

Finalment, ha reivindicat "el gran esforç perquè la transparència i la governança permetin a la societat tenir una millor imatge de la figura de l'empresari". El president de Foment ha reconegut que "hi havia males pràctiques i calia tallar-les. S'havia de donar una imatge de compromís com hem fet limitant els mandats a un màxim vuit anys".

A 24 mesos vista de la fi de la seva presidència, ha indicat que "tenim dos anys perquè el següent president es trobi una situació millor". Una millora que, al seu parer, només pot arribar des del creixement. "És l'eina que tenim per lluitar contra el populisme. Amb més creixement tindrem més impostos i més satisfacció dels accionistes", ha valorat.