L’entorn laboral menstru-friendly a Catalunya | iStock

LABORAL

L’entorn laboral menstru-friendly a Catalunya

Per què les dones no diuen a ningú que tenen la regla i s’exigeixen estar igual que en qualsevol altre moment?

El dolor menstrual és com el mal de cap, al darrere hi poden haver mil factors, des d’una malaltia greu a problemes d’alimentació o un dia d’estrès, atès que és multifactorial. La qüestió cultural és que hem normalitzat un dolor que no hauríem d’haver estandarditzat. Quan tens mal de cap molt sovint busques respostes i solucions, i això és el que no fem amb el dolor menstrual. Aquestes són les principals conclusions d’Anna Salvia, psicòloga que ha publicat el llibre Una nueva manera de menstruar (Bruguera), en què desmunta els tabús sobre la regla i aposta per una nova cultura menstrual. I d’aquí la gran pregunta: a Catalunya tenim un entorn laboral menstru-friendly?

Per exemple, fa uns mesos vam publicar a VIA Empresa que l’Ajuntament de Girona va aconseguir una fita històrica i pionera a tot l’Estat: un permís menstrual de vuit hores al mes. És una mesura que pretén acabar amb els tabús i estigmes relacionats amb la menstruació. "La regla no ha de ser dolorosa, però pot causar puntualment molèsties i és en referència a aquestes molèsties en el que se centra aquest permís, que ens pot portar a necessitar unes hores en moments concrets", asseguraven des del consistori de l’Ajuntament de Girona.

L’autoconeixement de les dones

El permís menstrual ha obert el debat a les empreses catalanes, com també ho ha fet a la resta del món. S’hauria d’aplicar i normalitzar aquest permís menstrual? És un tabú la menstruació al nostre país? En primer lloc, cal destacar que la meitat de la població del món té la menstruació cada mes durant aproximadament 40 anys de vida. I, entre un 45% i un 95% de les dones que tenen la menstruació experimenten dolor, segons diversos estudis. Per exemple, Paloma Alma, autora de Cyclo (Montena), remarca que és molt important construir una relació de confiança entre empresa i treballadores, com per exemple “poder agafar un dia o dos sense donar gaires explicacions, poder baixar el ritme o marxar abans a casa". I sobretot l’auge del teletreball durant la pandèmia i amb la “nova normalitat”,  com a gran solució.

Quan tens mal de cap molt sovint busques respostes i solucions, i això és el que no fem amb el dolor menstrual

El cicle menstrual acostuma a durar 28 dies, tot i que segons cada cos i característiques, pot variar dels 21 als 45 dies. Les fases de la regla són les següents: el sagnat menstrual que pot durar entre dos i set dies. Després ve la preovulació, l'ovulació i la postovulació, que finalitza amb un nou cicle menstrual. I totes tenen unes característiques que les fan úniques.

Per exemple, durant la setmana que dura la menstruació l'energia de les dones, a grans trets, és més introspectiva i aconsellen "baixar el ritme, anar a dormir més aviat o despertar-se deu minuts abans per gestionar el dia". En canvi, durant la setmana preovulatoria, l'energia augmenta de forma considerable i molt possiblement "moltes dones s'han sentit amb ganes d'iniciar més projectes, defensar-los a fons, més optimistes i amb moltes ganes de socialització, de fer equip”, continua Alma.

És molt important poder construir una relació de confiança entre empresa i treballadores per abordar un entorn laboral menstru-friendly a Catalunya

Pel que fa a la setmana ovulatoria es caracteritza per l'empatia i l'ús dels soft skills, ideal per connectar amb els companys, aconseguir tot el que ens proposem o fins i tot, qui sap, "discutir un augment de sou més que merescut".

Finalment, és important comptar amb una autèntica educació menstrual des de ben petites i poder-ho viure amb més positivitat i autoconeixement. Un pas interessant pot ser el fet de conscienciar-nos del cicle complet i tots els avantatges que ens pot aportar, ja sigui a la vida personal i a la professional. Per una millor salut laboral, perquè deixi de ser tabú a la feina i perquè les empreses catalanes s’impliquin de veritat. Per poder comptar amb un veritable entorn laboral menstru-friendly a Catalunya. I un bon pas: Girona.