El Govern espanyol considera que l'oferta pública d'adquisició d'accions (OPA) que Atlantia ha llançat sobre Abertis requereix autorització per part de l'Executiu i així ho ha notificat al supervisor del mercat, malgrat reconèixer que l'Advocacia de l'Estat "no està completament segura" sobre la necessitat d'aquest 'vistiplau'. L'Executiu havia sol·licitat un informe a l'Advocacia de l'Estat a mitjans del passat octubre, després que Atlantia assegurés que no era necessari demanar autorització del Govern central per prendre el control d'Abertis.
El Govern central ratifica ara, dos mesos després, la seva consideració sobre la necessitat que se sol·liciti la seva aprovació a l'OPA a partir dels informes interns realitzats al Ministeri de Foment i al Ministeri d'Energia, i del referit informe encarregat a l'Advocacia de l'Estat. No obstant això, en aquest últim cas, el Govern espanyol reconeix que l'Advocacia d'Estat indica que "no és completament segur" que es necessiti la 'llum verda' de l'Executiu, sinó que només ho veu "raonable".
"L'informe de l'Advocacia General d'Estat assenyala que, encara que no és completament segur, és raonable el criteri que sosté el Ministeri de Foment d'exigir l'autorització del Govern per adquirir la totalitat de les accions d'Abertis", indica en un comunicat el Departament que dirigeix Íñigo de la Serna.
Les raons pel Sí
Malgrat això, el Govern central defensa la necessitat de pronunciar-se sobre qualsevol OPA sobre Abertis pel fet que aquesta companyia es dedica a explotar a través de contractes de concessió autopistes i satèl·lits, actius la titularitat última dels quals és de l'Estat i que es consideren, especialment en segon cas, estratègics per al país. Per això, i davant aquests informes, ha resolt finalment reclamar aquesta sol·licitud d'autorització i ha enviat sengles requeriments al supervisor del mercat, la CNMV, perquè "esmeni" el "defecte" que considera suposa el fet que l'OPA d'Atlantia no contempli demanar-la.
Els requeriments han estat remesos pel Ministeri de Foment i pel Ministeri d'Energia, segons informen ambdós departaments. En el seu comunicat, Foment indica que els requeriments es refereixen a l'OPA d'Atlantia, atès que l'oferta competidora, la formulada per ACS, sí contempla sol·licitar el 'vistiplau' del Govern central.
Les raons pel No
En el fullet de l'OPA, la firma italiana no veu necessària l'autorització de l'Executiu argumentant que la seva oferta no es dirigeix a les societats concessionàries de cadascuna de les autopistes que explota Abertis ni a l'operador de satèl·lits Hispasat, sinó al grup matriu de totes aquestes firmes.
L'OPA d'Atlantia, estimada en 16.341 milions d'euros, està ja aprovada per la CNMV, però està a l'espera que el supervisor aprovi la contraOPA llançada per ACS per 18.600 milions.